AmsterdamLight 2016 straalt

AmsterdamLight-bridge-of-the-rainbow-©Gilbert-Moity-foto-Wilma-LankhorstAmsterdamLight laat Amsterdam stralen

Amsterdam Light is met WaterColors begonnen aan de vijfde editie van dit lichtfestival. Het festival kent twee onderdelen die je deels samen kunt verkennen. Met Water Colors is het varende deel van de lichtshow van star gegaan. Deel twee, de wandeltocht Illuminade, start 15 december 2016. De organisatie van Amsterdam Light wil Amsterdam in de donkerste maanden van het jaar laten stralen, de bewoners een licht hart onder de riem steken en veel toeristen lokken met licht. Gun jezelf een plaats in het licht en geniet van Water Colors en Illuminade. Heb jij zin om te stralen?

Sneak preview – vaar mee!

Amsterdam Look out

Voor de kennismaking met de waterlichtshow Water Colors worden we eerst in een lift met lichtshow naar de 20ste verdieping geschoten. Amsterdam Look Out  was de verzamelplaats voor onze try out met de vijfde editie van Amsterdam Light. Vanaf grote hoogte hebben we een prachtig uitzicht op de verlichte stad, het Centraal Station en de grachten. Het is tegen het vriespunt en we voelen ons comfortabel op de 20ste verdieping. De echte avonturiers kunnen nog één verdieping hoger. Hier staan twee schommels op het dak, wie geen last heeft van hoogtevrees, kan hier een mooie zwaai maken. Achter de ramen van de 20ster verdieping kunnen we helaas geen lichtgeheim ontdekken. Daarvoor moeten we naar beneden en neemt kapitein Klaas ons mee door de Amsterdamse grachten.

35 Kunstwerken

Voor de vijfde editie van Amsterdam zijn 35 kunstwerken geselecteerd van nationale en internationale kunstenaars of ontwerpgroepen. Jaarlijks melden honderden kunstenaars zich aan, waarna een jury een selectie maakt. De uitdaging voor de editie van 2016 was om een ontwerp te maken dat iets vertelt over de stad en over de specifieke plek waar het zou komen te staan. Tot slot daagde organisatie de ontwerpers voor de grachtenroute uit om groot én uitbinding te denken. Ruim 500 kunstenaars uit 45 verschillende landen hebben hun ontwerp ingestuurd en hieruit zijn er 35 geselecteerd. 18 voor WaterColors en 21 voor Illuminade. De dubbeltelling ontstaat omdat sommige kunstwerken in beide routes zijn opgenomen.

WaterColors-Amsterdam-Light-Amsterdam-ervaring-in-Look-Out-foto-Wilma-Lankhorst
Amsterdam in Look Out

WaterColors TOP 5

Na een rondje varen door de grachten, kom ik met een hoofd vol indrukken en een telefoon vol foto’s terug op het beginpunt. Ik zou al het licht wel met je willen delen, maar dat doe ik niet. Het verrassingselement vormt ook een groot deel van het plezier bij een lichtfestival. Daarom hier mijn favoriete Water Colors top 5. Voel je vrij om je mooiste ervaringen met me te delen op mijn Facebook pagina.

Amsterdam-Light-Blue-Print-©Reier-Pos-foto-Wilma-Lankhorst
WaterColors – Blue Print © Reier Pos

Blue Print

Blue Print is de inzending van de Nederlandse ontwerper Reier Pos. Op één van de gevels van het Scheepvaartmuseum trekt een lichtpotlood als het ware lijnen over het gebouw. Dit zijn niet zo maar lijnen, Pos laat ons een blauwdruk zien van dit historische gebouw door het op de gevel opnieuw met laser stralen te tekenen. Deze lichtanimatie wordt steeds herhaald, waardoor het idee ook refereert naar het begrip van tijd.

WaterColors-Amsterdam-Light-Bunch-of-Flowers-©Peter-Koros-foto-Wilma-Lankhorst
WaterColors – Bunch of Tulips ©Peter Koros

Tulpen uit Amsterdam

De Hongaarse kunstenaar Peter Koros laat ons hier zijn versie zien van de klassieker ‘tulpen uit Amsterdam’. Jaarlijks exporteert ons land ruim 2 miljard tulpenbollen. In de 17e eeuw waren de bollen zo populair dat ze onbetaalbaar werden. Dit fenomeen kreeg de naam ‘tulpengekte’. Bunch of flowers is Koros reactie op deze tulpengekte.

WaterColors-Amsterdam-Light-Welcome-to-my-home-town-©DLA-foto-Wilma-Lankhorst
WaterColors – Welcome to my home (town) ©LDA

Welkom in mijn huis, welkom in mijn stad

Het Nederlandse opleidingsinstituut voor lichtontwerp, Lighting Design Academy (LDA) in Amersfoort zet aan tot denken met hun ontwerp ‘Welcome to my home (town)’. In eerste instantie lijkt de rondvaartboot op een serie verlichte huizen af te varen, maar als je dichterbij komt verandert één dimensie en blijft er een twee dimensionaal lichtvlak over. Wat doet deze optische illusie met je?
Amsterdam is één van de populairste hoofdsteden van Europa. De magie van Amsterdam werkt als een magneet op bezoekers en potentieel nieuwe bewoners. In de afgelopen jaren werden ruim 8000 nieuwe woningen bij gebouwd. Wat doet de stad met haar bewoners en wat doen de (nieuwe) bewoners met de stad?

WaterColors-Amsterdam-Light-bridge-of-the-rainbow-©Gilbert-Moity-foto-Wilma-Lankhors
WaterColors – Bridge of the rainbow ©GilbertMoity

Amsterdam regenboog stad

De Franse lichtkunstenaar Gilbert Moity heeft zich laten inspireren door de filosoof Descartes. Tijdens zijn verblijf in Amsterdam in 1636 heeft Descartes als eerste ter wereld het verschijnsel regenboog, wetenschappelijk verklaard. Een regenboog is ongrijpbaar waardoor niemand noch de voet, noch de pot met goud ooit zal vinden. Met zijn lichtboog verbindt Moity twee oevers en creëert de illusie van en poort. Zijn lichtbogen vormen een sterk contrast met de donkere nacht. Kapitein Klaas voer met ons onder de ‘Bridge of the Rainbow’ waardoor er nog een extra blauwe dimensie bij kwam.

AmsterdamLight-The-Lace-©ChoiShine-Architects-foto-Wilma-Lankhorst
WaterColors – the Lace ©ChoiandShineArchitects

Kant over de gracht

Het Amerikaanse duo Jin Choi en Thomas Shine is het brein achter ‘the Lace’. Dit een groot wit kanten kleed van 10 x 15 meter dat over de Herengracht is gespannen. Het aanvaren is al magisch en als we met onze rondvaartboot onder het kanten kleed liggen, is het of de tijd wordt terug gedraaid. Om me heen hoor ik mensen zeggen: ‘Hé dat lijkt wel het kanten kleedje dat bij mijn ouders op het bijzettafeltje lag. Anderen denken terug aan oma’s gehaakte sprei’. Choi en Shine hebben zich laten inspireren door de traditioneel Noord-Hollandse kapjes. De structuur van het kant symboliseert de dicht verweven stad, de verwevenheid van verschillende mensen, de stedelijk structuren en de symbiose van historisch Amsterdam met het multiculturele Amsterdam van vandaag.

AmsterdamLight-campagne-vlaggen-foto-Wilma-LankhorstAmsterdamLight 2016

Water Colors is dagelijks te boeken t/m 22 januari 2017. Tickets kun je ook online bestellen om eventuele teleurstelling te voorkomen.
Lees hier alles over het programma en de deelnemers aan Amsterdam Light 2016
15 december 2016 start de Illuminade wandelroute deze 2,3 kilometer lange route kun je lopen tot en met 8 januari 2017.

© tekst, foto’s en videoclip Wilma Lankhorst
Gebruik beeldmateriaal met dank aan Amsterdam Light en de meewerkende kunstenaars
AmsterdamLight - Birds-fly-around-you-6-Masamichi-Shimada-Amsterdam-Light-festival-2015 foto Wilma Lankhorst
Birds fly around you – ©Masamichi Shimada Amsterdam Light 2015

Lees hier mijn ervaringen over Illuminade in december 2015: Amsterdam Light verlicht je