
Breaking news
De tentoonstelling Rolling Stones Unzipped komt terug naar Groningen in 2023.
Sneak preview: Mijn eerste ervaringen met Unzipped.
Tot en met 18 april 2021 nog een virtueel bezoek mogelijk
In de virtuele beleving van UNZIPPED kun je via een link op je computer, tablet of telefoon dwalen door de zalen van het Groninger Museum en alles van de Rolling Stones op je gemak bekijken. Het online bezoek duurt gemiddeld 1 uur, maar je mag natuurlijk ook langer blijven. Koop hier een ticket voor de online tentoonstelling Unzipped. Na aankoop krijg je een code en een link in je mailbox.
Extra winacties
Met dit virtuele bezoek steun je het Groninger Museum in deze moeilijke coronatijd. Daarnaast maak je kans op een bijzonder cadeau. Onder alle Stones-fans die een virtueel ticket kopen voor Unzipped, verloot het museum drie door Mick Jagger gesigneerde catalogi. Of maak kans op ée1n gesigneerde limited edition print van Ronnie Wood! Bezoek de museumwebsite voor alle details. Ik wens je een swingende ervaring !

Het voorprogramma
Het voorprogramma van de Rolling Stones begint direct nadat je kaartje is gecontroleerd. Je wordt de eerste ruimte ingezogen door allerlei geluidsfragmenten. Op de grote videowand ontdek je beelden van legendarische optredens van de band. Het Groninger Museum heeft met de expositie Unzipped de Europese primeur voor de museale muziektour van Mick Jagger (1943), Ronnie Wood (1947), Keith Richard (1943) en Charlie Watts (1941). Je kunt er tot 28 februari 2021 online een kaartje voor kopen.

De line–up
In de afgelopen (bijna) zestig jaar zijn er enkele wisselingen geweest in de samenstelling van de band. De line-up was bij aanvang in 1962 als volgt: bandleider Brian Jones (gitaar, mondharmonica, keyboards), Keith Richards (gitaar, zang), Charlie Watts (drums), Bill Wyman (basgitaar), Ian Stewart (piano) en Mick Jagger (zang en mondharmonica). Ian Stewart vertrok al in 1963 en Brian Jones verliet de band in 1969. Een maand daarna overleed hij. Mick Taylor nam de plaats van Jones in, hij verliet de band weer in 1974 en werd opgevolgd door Ronnie Wood in 1975. Richards en Jagger zijn als sinds 1950 bevriend. Ze waren klasgenoten in Dartford in het graafschap Kent. Het tweetal vertrok begin jaren zestig naar Londen en gingen samen in een appartement aan 102 Edith Grove wonen. De drie nagebouwde kamers in Groningen laten zie dat de mannen toen al helemaal los (unzipped) leefden.

De openingsact
De band trad in hun thuisland Engeland voor het eerst op in de Marquee Club Londen op 12 juli 1962. Dat gebeurde anno 1962 nog onder de naam ‘de Rollin’ Stones’. In ons land had Scheveningen de primeur in 1964 met een historische (en spraakmakend) optreden in het Kurhaus. In de zaal met het Ludwig Sky Blue Pearl-drumstel van Charlie Watts worden doorlopend filmbeelden getoond van dit optreden. De bandleden zijn keurig gekleed in kostuums en hebben nog kort geknipte haren. In het voorprogramma stond André van Duin en de show werd gepresenteerd door Jos Brink. Het duurt niet lang of de zaal gaat helemaal los. Mannen op leeftijd duwen de losgeslagen fans van het podium. Als dat niet lukt, komen agenten in uniform hen versterken. Uiteindelijk wordt het optreden gestaakt.

Unzipped II: De hoofd act
Unzipped heeft voor mijn twee hoofd acts: de kostuums en de muziekinstrumenten. In verschillende zalen kun je gitaren van o.a. Keith Richards en Ronnie Wood bekijken. Ook het eerder genoemde drumstel van Charlie Watts is de moeite waard. De zalen die er voor mij echt uitspringen zijn de ruimtes waarin talrijke kostuums van de bandleden te zien zijn. Tussen de kleding staan monitors waarop de bandleden je meer vertellen over hun kledingkeuzes.
“Ik ben dol op die look van Charlie, half keurig en
half rock-‘n-roll en helemaal de Britse dandy”.
Tommy Hilfiger (Unzipped (2020) p. 148).

Britse dandy’s en extravagante show kostuums
De heren begonnen hun optredens in 1962 in keurige kostuums, net als de Beatles. Braaf gekleed in zwart-wit geblokt pied-de-poule jasjes en hun haren kort. Maar daar kwam snel verandering in toen hun bekendheid toenam. Net als voor hun albums, gingen ze voor hun kleding op zoek naar unieke ontwerpers als Granny’s (tartan pak), Ossie Clark (omega shirt),
Mr. Fish & John Stephen. De boetieks op Kings Road (Londen) werden door de heren met grote regelmaat bezocht. Voor je van Unzipped II naar Unzipped III gaat, pakt de band flink uit met ‘Sympathy for the Devil’.

“Het maakt niet uit of je net begint of al jaren meedoet;
Je moet je gewoon niet bizar uitdossen als je in een club
voor 500 mensen optreedt.
En als je voor 50.000 mensen speelt, ligt het niet voor de hand
om lompen te dragen”.
Mick Jagger (Unzipped (2020) p. 194)

De setlist
Van ieder optreden van de Stones verzorgd Ronnie Wood de setlist. Door de coronamaatregelen zijn er meer zalen bij de expositie betrokken zodat Ronnie Wood nu ook een eigen ruimte heeft. Zijn gekalligrafeerde speellijsten zijn kunststukjes op zich. Steeds weer creëert hij op canvas met kleuren en afbeeldingen een uniek beeld. In de zaal kun je op een korte video zien hoe Wood te werk gaat. Je ontdekt hier de kunstenaar is Wood. Naast schilderen en muziek maken heeft Wood ook een eigen radioshow. De muziektraditie van de Rolling Stones is geworteld in rock-‘n-roll en de blues. Ze begonnen met het spelen van covers, al snel schreven ze eigen nummers. Hun eerste originele album kreeg de titel ‘Aftermath’ (1966). Met de zelfgeschreven songs als ‘I Can’t Get No Satisfaction’ en ‘Paint It Black’ scoorden ze hoog op internationale hitlijsten.

Unzipped III: Grand Finale
We zijn op de derde etage van het museum aangekomen. Daar zien we het iconische logo van de band. Ontwerpen John Pasche (1954) vertelt hoe hij begin jaren zeventig een vraag kreeg van Mick Jagger om een logo voor de band te ontwerpen. Jagger had wat sfeerbeelden meegenomen zoals een afbeelding van een godin uit India. Op deze afbeeldingen ontdekte Pasche de uitgestoken tong. Dit element heeft hij verder uitgewerkt en sinds 1971 is dit het alom bekende beeld van de band. Of de mond van Jagger een voorbeeld voor Pasche was, lees je op de derde etage. Toen de band 50 jaar bestond heeft street art kunstenaar Shepard Fairey (1970) op verzoek van Jagger een variant ontworpen als jubileumlogo.

Het slotakkoord van Unzipped is het optreden van de Rolling Stones in Havanna in 2016. Mick Jagger, Keith Richard, Ronnie Wood en Charlie Watts gaven een gratis concert voor hun fans op Cuba. Ruim 1,3 miljoen Cubanen kwamen naar de hoofdstad om een van de optredens mee te maken. Hier in Groningen zijn de linten gespannen om de enthousiaste fans in het gareel te houden. Wij winnen die dag de hoofdprijs en krijgen en privé show. In 2017 stonden we zelf op het bewuste (toen lege) plein in Havana. Als ik naar de beelden kijk en de muziek voel, ervaar ik mijn festival honger. We gaan even helemaal los.

Toegift I
En zoals dat bij elk concert hoort, is er natuurlijk een toegift. Voor deze museale muziekshow is dat een fel rode catalogus (uitgever Xander). 288 Pagina’s, ruim een kilo muziekplezier met recente interviews met de bandleden en heel veel foto’s. Het voorwoord is geschreven door muziekjournalist Anthony Curtis. Deze toegift is een bijzonder Sint- of kerstcadeau voor liefhebbers van de Stones. Het boek te koop in de museumwinkel. Je kunt het boek ook (online) bestellen bij je favoriete boekhandel.

Unzipped, The Rolling Stones is nog t/m 18 april 2021 exclusief online zien en te horen in het Groninger Museum. Je kunt je virtuele bezoek hier regelen.
Rolling Stones UNZIPPED komt terug naar Groningen in 2023.

Toegift II
Groningse fotograaf Andy Zuidema exposeert tijdens Unzipped
Tijdens de tentoonstelling Unzipped legt het Groninger Museum ook een link met een visueel talent uit de stad. In dit kader toont het museum werk van de Groninger fotograaf Andy Zuidema (1984). Deze extra expositie bestaat uit zeven grote kleurenfoto’s die Zuidema van de Stones heeft gemaakt tijdens het concert in Arnhem in 2017.
Zuidema omschrijft zijn fotosessie van The Rolling Stones in 2017 als een legendarische ervaring: “De avond van het concert zal ik nooit meer vergeten. The Stones zijn ware artiesten, die pure en rauwe Rock and Roll spelen waar veel jonge bands van kunnen leren.”

Nu ook te zien in Groningen stad
Gimme Shelter in Der Aa-kerk
Gelijktijdig met Unzipped is in Der Aa-kerk de fototentoonstelling Gimme Shelter, the Rolling Stones in beeld te zien. Curator Wim Melis van Noorderlicht dook in archieven. Hij selecteerde vier popfotografen die met de Stones hebben gewerkt en/of bij optredens van de band waren. Ontdek het werk Bent Rej (Denemarken 1940-2016), Rob Bosboom (Zaandam 1940-2017), Gijsbert Hanekroot (Brussel 1945) en Claude Vanheye (Batavia 1948).

Tussen de foto’s en aan het eind van de expositie zijn historische filmbeelden te zien van optredens van de band en interviews (o.a. Boudewijn Büch met Mick Jagger). Hier kun je het filmprogramma zien van de voorstellingen in de Gimme Shelter bioscoop.
Film screenings Gimme Shelter cinema
10:05 & 13:28 uur: Büch Meets Jagger (1987)
10:46 & 14:10 uur: Nick Landman – Waar was jij op 2 juni 1999 (2020) – trailer
11:15 & 14:38 uur: Roeland Dijksterhuis – I Am a Rolling Stone (2020)
11:40 & 15:04 uur: Peter Whitehead – Charlie Is My Darling (1965)
12:48 & 16:11 uur: Interviews Watts, Jones & Wyman
12:58 & 16:21 uur: Interview met Jagger
13:00 & 16:24 uur: Andere Tijden: Kurhaus concert

© video, foto’s en tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de beelden met dank aan het Groninger Museum, fotograaf Peter Tahl (zaalfoto’s), Collectie Rolling Stones Archives, Noorderlicht en alle bruikleengevers.