Haarzuilens Kasteel De Haar © foto Wilma_Lankhorst

Ontdek in de kerstvakantie De Haar in Haarzuilens

Haarzuilens Het Chatelet, logeerhuis bij Kasteel De Haar © foto Wilma_Lankhorst
Het Chatelet, logeerhuis bij Kasteel De Haar © foto Wilma Lankhorst.

Weet jij waar het grootste kerstkasteel van Nederland staat?
Nee, niet in de winter Efteling maar in het Utrechtse Haarzuilens. We bezochten kasteel en tuin afgelopen zomer. Toen zorgden de vele bloemen voor een warm onthaal. Nu in de kerstvakantie zijn het de vele lichtjes die een bezoek sprookjesachtig maken. Voor kinderen is er een speurtocht. Ideaal voor ouders en/of grootouders om de (klein)kinderen te verrassen. Ontdek de sfeer van ‘upstairs – downstairs’ deze kerst in Kasteel de Haar.

Primeur: oudjaar 2022 bij Kasteel de Haar

Sluit het jaar op een speciale manier af op Kasteel de Haar op oudejaarsdag.
Je kunt hier op 31 december rustig wandelen (zonder rotjes en ander vuurwerk)
of je onderdompelen in de rijke geschiedenis van het grootste kasteel van Nederland.
Op 31 december 2022  zijn Kasteel de Haar en het park geopend tot 16.00 uur.
boek je tickets hier online.   

Haarzuilens_Overzicht van de historie van Kasteel De Haar © foto Wilma_Lankhorst
Overzicht van de historie van Kasteel De Haar © foto Wilma Lankhorst.

Eerst even een stukje geschiedenis

Voor we aan de verkenning van het kasteel beginnen even een stukje geschiedenis over de locatie en het huis. In 1391 wordt voor het eerst schriftelijk melding gemaakt van De Haar. Het eerste versterkte huis werd gebouwd door de familie Van der Haar. Als Josina van der Haar met Dirk van Zuylen trouwt, gaat haar familiebezit over in zijn handen, ja zo was dat in die dagen. In 1482 is het huis verwoest tijdens de twisten tussen de bisschop van Utrecht en de stad Utrecht. Als baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het domein erft aan het einde van de 19de eeuw, is het complex zwaar vervallen. Nadat de baron trouwt met Hélène de Rothschild (rijke Franse bankiers familie) besluit het stel om het familiekasteel als eerbetoon aan de familie Van Zuylen te herbouwen.

Haarzuilens_De badkamer van barones Hélène Van Zuylen Rothschild Kasteel De Haar © foto Wilma_Lankhorst
De badkamer van barones Hélène Van Zuylen Rothschild Kasteel De Haar © foto Wilma Lankhorst.

Pierre Cuypers en zoon

Voor baron Etienne is architect Pierre Cuypers (1827-1921) de ideale man voor zijn prestigieuze bouwproject. Cuypers was in die dagen al beroemd vanwege zijn ontwerpen voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De neogotische bouwstijl van Cuypers paste goed bij de plannen van de baron: het kasteel bouwen volgens de originele contouren van het oude kasteel. Tevens wilde de baron van het nieuwe kasteel graag een familiemuseum maken. Omdat de baron en de barones veel vrienden willen uitnodigen in hun nieuwe familiekasteel, moest het gebouw voorzien zijn van comfort en de nieuwste snufjes op het gebied van woongenot. Dat betekent warm & koud stromend water, centrale verwarming, elektriciteit, een personenlift, moderne keuken en een Turks bad. De gasten van het adellijke echtpaar genoten in die dagen van meer luxe dan onze koninklijke familie.

Haarzuilens Voorbeelden van de souvenirs die de baron en barones kochten © foto Wilma_Lankhorst
Enkele voorbeelden van souvenirs van de baron en barones © foto Wilma Lankhorst.

Souvenirs en snuisterijen

Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph (1861-1949) hebben bijna twintig jaar op locatie gewoond om het kasteel, met gastenverblijf, bijbehorende kerk en tuin te realiseren. In die jaren reizen baron Etienne en barones Hélène met grote regelmaat naar exotische oorden. Overal kopen ze souvenirs en snuisterijen. In het kasteel hangt relatief weinig kunst van waarde terwijl de kamers uitpuilen van de vakantieherinneringen. Hun koopjes variëren van een alligator met barometer, tot kroonluchters en serviezen, veel serviezen.

Haarzuilens Architect Pierre Cuypers beeldt zichzelf af als dirigent van het koor in de grote hal © foto Wilma_Lankhorst
Architect Pierre Cuypers als dirigent van het koor in de grote hal © foto Wilma Lankhorst.
Zoek Pierre Cuypers

Daarbij komt dat Cuypers zichzelf ook graag terugzag in zijn bouwprojecten. Op verschillende plaatsen in het kasteel heeft hij een afbeelding van zichzelf achter gelaten. Kijk maar eens goed naar de gesneden k(n)oppen van de eetkamer stoelen en naar de beelden in de grote hal. Wil je nog weer weten over de historie van het kasteel? Lees dan hier verder

Haarzuilens Enkele sfeerimpressies van gastenslaapkamers © foto Wilma_Lankhorst
Enkele sfeerimpressies van gastenslaapkamers © foto Wilma Lankhorst.

Beroemde logees

Baron Etienne en barones Hélène hadden graag (veel) gasten om zich heen. In de tweede helft van augustus en de maand september nodigden zij elk jaar veel vrienden en relaties uit. Onder hen veel internationale bekenden. Het kasteelcomplex telt bijna 200 vertrekken, 25 daarvan zijn badkamers. Elk jaar was er veel tijd nodig om het kasteel klaar te maken voor de komst van familie en gasten. De baron ging zelfs zo ver dat hij in de beginjaren (zo rond 1900) paarden, koetsen en automobielen uit Parijs naar zijn kasteel haalde.

Haarzuilens Sfeerbeeld van het ontbijt op de kamers © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeld van het ontbijt op de kamers © foto Wilma Lankhorst.

Ontbijt op bed

Na de Tweede Wereldoorlog zet Egmont, de zoon van baron Etienne en barones Hélène, deze september-logeer-traditie voort. Zijn zoon, baron Thierry, zorgt vanaf de jaren ’60 voor een echte opleving van dit jaarlijkse evenement. Hij haalt Brigitte Bardot, Gina Lollobrigida, Joan Collins, Yves Saint Laurent, Roger Moore, Gregory Peck naar Kasteel De Haar. Lees hier alles over de beroemde september-logeerpartijen. Tijdens de -doe-het-zelf-rondleiding ontdek ik een boekje met ‘slaapkamergeheimen’. Hierin lees je wat lange tijd voor iedereen verborgen werd.

Haarzuilens Slaapkamer van de eerste butler © foto Wilma_Lankhorst
Slaapkamer van de eerste butler © foto Wilma Lankhorst.

Ervaar het ‘Upstairs – Downstairs’ gevoel

Liefhebbers van het Britse kostuumdrama Downtown Abbey kennen het begrip ‘upstairs-downstairs’. Hier in Kasteel De Haar ontdek je tijdens de rondleiding “In dienst van de adel” hoe het er vroeger aan toe ging. Tijdens deze rondleiding kom je op plekken in het kasteel die je anders nooit te zien krijgt. De enthousiaste rondleiders geven je een uniek kijkje in de levens van het personeel op het kasteel. Op deze exclusieve rondleiding mag je ook de personeelskamers, hoog in het kasteel zien. Deze ‘upstairs-downstairs’ rondleiding kun je tot en met 2 april 2023 bezoek via de website van het kasteel. De toeslag voor Museumkaarthouders is Euro 5.- per persoon.

Haarzuilens Sfeerbeeld van de moderne keuken van Kasteel De Haar © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeld van de moderne keuken van Kasteel De Haar © foto Wilma Lankhorst.

Kerstkasteel De Haar

Tijdens de dagen rondom kerst wordt het kasteel helemaal omgetoverd tot een echt kerstkasteel. In de vele zalen en slaapkamers hangen honderden kerstballen en de talrijke lichtjes toveren het huis om tot een heus kerstkasteel. In de grote ontvangstruimte (main hall) staat een acht meter hoge kerstboom. Je kunt Kerstkasteel De Haar tot en met 5 januari 2023 bezoeken in kerstsfeer. Hier vind je alle informatie voor een bezoek en de optie om online je ticket te boeken. De toegang is gratis met de Museumkaart.

Impressie van de lumineuze nachten vorig jaar. 

Geniet van de Lumineuze Nachten

Naast de kerstsfeer kun je je tot 8 januari 2023 onderdompelen in ‘de Lumineuze Nachten’ op het kasteelcomplex. Op de gebouwen, op standbeelden en in het park ontdek je door sfeervolle lichtprojecties de geschiedenis van deze locatie. Tijdens de winterwandeling van twee-en-een-halve kilometer (anderhalf uur) ontdek je de bijzondere historie en onderga je magische vertellingen. Voor dit lichtspektakel geldt een aparte entreeprijs. Om de lumineuze nachten te ervaren, is het handig om op tijd, vooraf (hier) je kaartje te bestellen.

Haarzuilens Sfeerbeeld van de kapsalon © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeld van de kapsalon © foto Wilma Lankhorst.

Dit is de feestelijke afsluiting van 2022

Met dit feestelijke verhaal, sluiten we het kunstjaar 2022 af. Het was een jaar met veel mooie tentoonstellingen, interessante ontmoetingen en talrijke inspiratiemomenten. In 2023 vieren we dat Kunstblog Wilma Takes a Break tien jaar bestaat. Er zijn nu ruim acht duizend mensen die elke maand de kunst- en cultuurverhalen lezen en delen. Dit is iets waar ik heel dankbaar voor ben. Bedankt voor alle reacties die ik mocht ontvangen. Alles bij elkaar fijne energie om er nog een flink aantal jaren mee door te gaan.
Voor 2023 wens ik je een warm, liefdevol en kunstzinnig jaar.

Wilma Lankhorst

© tekst, video (nr. 1) en foto’s Wilma Lankhorst.