Laatste expo Stratemakerstoren Nijmegen

Kerst in Nijmegen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet is bitter koud op de Waalkade als ik richting de Stratemakerstoren loop. De laatste expositie in dit museum is gewijd aan werk van Freek Sanders. Een kunstenaar uit de regio die in het 20-jarige bestaan van dit museum al drie maal eerder de vloer kreeg. Of zeg je bij een museum dat de artiest de muur krijgt? Als ik de deur open, straalt een heerlijke warmte me tegemoet. Niet alleen de verwarming staat hoog, ook het werk van Sanders straalt warme uit. De titel van deze laatste expositie is ‘leegte / vorm’, met 38 werken is het allesbehalve leeg in de toren. Nog tot 4 januari 2015 te zien en dan valt het doek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zwarte Mondriaan

In eerste instantie overheersen de tinten oker, oranje en geel in het werk van Sanders. Ruim 20 jaar is Sanders actief op het canvas. Hij heeft een sterke hang naar abstracte kunst. Hij is een zoeker op het doek, een zoeker in vorm, een zoeker in leegte. Vorm creëert op zijn beurt leegte en zo weer nieuwe vormen. Ik lees dat Sanders’ schilderijen hier het resultaat zijn van zijn ontwikkeling van expressie naar verstilling. Hij beeldt vorm en leegte uit in een minimalistische setting en creëert zo zijn eigen handschrift. Zijn schilderijen hebben geen namen maar nummers.

FS_schilderij20_2014
Schilderij 20 – Freek Sanders

Als ik de hoek omloop zie ik opeens een aantal donkere werken. Sommige doeken ademen de sfeer van een zwarte Mondriaan. Het lijkt eenvoudig werk. Ik stap dichter naar de doeken en bekijk details. Sommige lijnen zijn strak, anderen juist niet. Ik zie haperingen en vraag me af of dit zo moet, of dat dit een stap is in het groeiproces, of dat het een slordig element is tijdens het inkleuren?

Serie van 8 door kunstschilder Freek Sanders in Nijmegen
Serie van 8 – 2011 – Freek Sanders
Onderhuidse lagen

In de gang hangt werk nr. 31 op een donker grijze achtergrond zie ik verschillende vlakken paars en bruin. De lijnen die de vlakken scheiden van het grijs zijn deels wit en deels gekleurd. Ik zie Rik en wil graag van hem weten of hij meer weet van het werkproces van Sanders? Dat is het geval. Aan de hand van doek nr 31 legt Rik me uit dat de werken er in eerste instantie berekend en gepland uit zien. Niets is minder waar. Sanders zoekt met verf en vorm op het doek. Er valt vals licht over het donkere doek in de gang en ik zie andere vormen naar voren komen dan de kleurvlakken die Sanders uiteindelijk heeft gekozen. “Dat vind ik dus zo mooi aan zijn werk”, zegt Rik. “Het werk is daarmee organisch en je ziet het wordingsproces in het eindresultaat. Dit is mijn favoriete doek”, besluit Rik. Ik loop verder en bekijk beneden nog een aantal werken. Er hangt een groot doek in oranje en een serie van drie kleinere werken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Schilderij 31 Freek Sanders

Er zijn een aantal werken waarin ik de combinatie tussen vorm en leegte en de nieuwe vorm door leegte als een leuk spel voor mijn ogen ervaar. Ik ben persoonlijk niet zo van de abstracte kunst. Ik mis een verhaal, een beleving. Ik voel wel het enthousiasme waarmee Sanders zijn composities opzet en uitwerkt. Het kleurgebruik en de kleurcombinaties spreken me aan. Als je in de koude decembermaand op de Waalkade loopt, verwarm jezelf dan in de ambiance van de Stratemakerstoren, drink er een glas thee of koffie en laat je ogen dwalen door vorm & leegte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Freek Sanders Leegte/Vorm is nog te zien tot 4 januari 2015 in Museum de Stratemakerstoren
Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 12.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op 25 & 26 december & 1 januari.
De schilderijen zijn ook te koop, de prijs varieert van € 350 tot € 2300. De meeste werken vragen een investering van zo’n € 750.

nieuw in 2016 De Bastei

Dit is de laatste tentoonstelling in Museum de Stratemakerstoren. De deuren sluiten in januari 2015 voor het publiek en geven dan alleen nog toegang aan de architect, aannemer en werklieden die het nieuwe museum de Bastei vorm gaan geven. Museum de Stratemakerstoren is gefuseerd met het Natuurmuseum Nijmegen. In de nieuwe opzet doen ook Staatsbosbeheer, IVN Rijk van Nijmegen en Milieu Educatie Centrum Nijmegen mee. Als alles volgens plan verloopt zal in de zomer van 2016 het nieuwe Bezoekerscentrum de Bastei haar deuren openen. In dit centrum ontmoeten de stad, de rivier en cultuur elkaar. In dit nieuwe multifunctionele complex brengen alle partijen hun kernwaarden in. Het voormalige Natuurmuseum komt met haar vaste collectie naar de Waalkade en richt met enige regelmaat wisselexposities in over de natuur. Voor Staatsbosbeheer wordt de Bastei het bezoekerscentrum voor het natuurgebied de Ooijpolder en het vertrekpunt voor wandel- en fietstochten in de omgeving.  Door de nieuwe voetgangersbrug over ’t Meertje is er een directe verbinding ontstaan tussen de stad aan de Waalkade en de stadswaard/de Ooijpolder. Ik kijk er met belangstelling naar uit.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© schilderijen Freek Sanders – met dank aan Museum de Stratemakerstoren