Strijden voor Vrij Aalten

Na de bevrijding in 1945 heet Aalten Koningin Wilhelmina van harte welkom
Aalten verwelkomt koninging Wilhelmina © foto Aaltense Musea

De tentoonstelling “Voor Vrij Aalten’ is nog tot 30 augustus 2015 te zien in de Aaltense Musea. Deze expositie bestaat uit twee delen: het verhaal Vechten voor Aalten” en “Voor vrij Aalten”. Op dit moment leven er nog twee veteranen die mee hebben gevochten in de strijd om de Grebbeberg in de eerste vijf dagen van de Tweede Wereldoorlog. Wil je meer weten over hun verhaal en dat van 12 collega’s? Kom dan deze maand naar Aalten.

In de tentoonstelling 'Vrij Aalten' veel foto's van het leven in Aalten tijdens de periode 1940-1945. Te zien in de Aaltense Musea in de Achterhoek

Vechten voor Aalten in de Expositiezaal © Wilma Lankhorst

Aan de hand van 19 portretten van Aaltense militairen krijg je een goed beeld van de inzet van de Aaltense strijders tijdens de oorlog. Negen mannen sterven op de Grebbeberg en krijgen door het onderzoek van historicus Wim Rhebergen een verhaal.
Tientallen Aaltense militairen overleven de gevechten bij de Grebbeberglinie van 11 tot 13 mei 1940. Zij worden gevangen genomen en naar krijgsgevangenkampen gebracht.

Wim Rhebergen geeft Aaltsense militairen die op de Grebbeberg vochten hun gezicht terug en vertelt hun verhaal  in de expositie 'Voor Vrij Aalten'   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bernard Aversteeg                       Jan Lohuis

 

Vier de Bevrijding in de nationale feestrok. Hier enkele voorbeelden uit de collectie van de Aaltense Musea.
Voorbeelden van de Nationale feestrok © collectie Aaltense Musea

Het tweede deel van de tentoonstelling ‘Aalten bevrijd’ heeft een plek gekregen in de Marktkamer. Hier zijn beelden en voorwerpen te zien die blijdschap weergeven van de bevrijding.

Aalten zwijgt niet, lees hier verder.

Onderduikmuseum
Naast de twee exposities is ook Museum Markt 12 een bezoek waard. De voorkamer van de woning van de familie Kempink werd dor de Duitse Ortskommandant geconfisqueerd en als zijn bureau ingericht. Schuin boven zijn hoofd op de eerste verdieping zaten onderduikers die vele benauwde uren (dagen) in beklemmende ruimte hebben doorgebracht. Hier kunt u het verhaal over het Achterhuis  in Aalten lezen.

 

Aaltense Musea – Markt 12 Aalten
Voor Vrij Aalten is nog te zien tot 30 augustus 2015
Gratis met Museumkaart

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
Gebruik afbeeldingen met dank aan Aaltense Musea