musea weer open Jan_Jansen_60 jaar_jubileum © foto Wilma_Lankhorst

Wat zien we als de musea straks weer open gaan?

Herfstvakantie Hof_van_Saksen_Bert-Kiewiet2020-Collectie_Harms_Rolde-©-foto-Wilma-Lankhorst
Museumbezoekers © Bert-Kiewiet – Collectie Harms Rolde © foto Wilma Lankhorst.

Wat krijgen we te zien als straks de musea weer open gaan? In dit blog kijken we met positieve energie vooruit naar dat moment. Zalig zij de dag waarop de musea hun publiek weer met open armen mogen ontvangen. Helaas is deze datum weer verder vooruitgeschoven, nu naar 28 april. Vele musea staan al weken in de startblokken. Verschillende exposities zijn  online al geopend. Dit als voorbereiding voor het moment waarop de regering het sein op groen zet. Welk museum zou jij graag weer willen bezoeken?

musea weer open Meret_Oppenheim_Openheimer-Premsela_Design Museum Den Bosch_maart 2021_© foto P.Tijhuis
Zaalimpressie Meret Oppenheim, für dich – wider dich, Design Museum Den Bosch (maart 2021) © foto Peter Tijhuis.

Meret Oppenheim:r dich – wider dich

In het Design Museum den Bosch is het podium vrij gemaakt voor Meret Oppenheim (1913-1985). Zij was een surrealist die geen surrealist genoemd wilde worden. Ze was de feministe die niet van ‘vrouwenkunst’ hield. Oppenheim werd wereldberoemd maar daar werd ze niet vanzelfsprekend blij van. In de tentoonstelling Meret Oppenheim, fur dich – wider dicḧr dich – wider dich leer je de kunstenaar Oppenheim en haar speelse en ironische werk kennen.

Meret Oppenheim: für dich – wider dich is direct te zien als de musea weer open gaan in het Design Museum in Den Bosch. Volg hier de laatste informatie over de lockdown .

De voorlopige einddatum voor deze tentoonstelling is 5 september 2021

musea weer open Jan_Jansen_60 jaar_jubileum_collectie Wilma_Lankhorst © foto Wilma_Lankhorst
Privé collectie Jan Jansen-schoenen Wilma Lankhorst © foto Wilma Lankhorst.

Op de leest van Jan Jansen

60 jaar schoenen & Dutch Design

Wie kent ze niet, de prachtige schoenontwerpen van Jan Jansen (Nijmegen, 1941). Deze schoenenontwerper heeft meer dan duizend ontwerpen op zijn naam staan. Net als zanger Sven Ratzke ben ik een grote fan van Jan’s schoenen. Zeven paar staan er in mijn kast, het zijn mijn favoriete schoenen. Je voelt je heel speciaal als je een Jan Jansen aan je voeten hebt. Jansen laat zich in zijn werk niet dicteren door modetrends. Hij houdt van ambachtelijk schoeisel en leeft duurzaamheid.

musea weer open Jan_Jansen_60 jaar_jubileum_speciale ontwerpen © foto Wilma_Lankhorst
Twee speciale ontwerpen van Jan Jansen © foto Wilma Lankhorst.
Restmateriaal wordt applicatie

Jan Jansen gaat al 60 jaar zijn eigen gang met als resultaat ambachtelijk schoeisel met innovatief design en met een knipoog. Jansen houdt van kleur. Vogue Italia noemt hem liefkozend “the crazy shoe maker”. Jansen hergebruikt zijn leesten, restpartijen leer verwerkt hij in patchwork en details voor zijn ontwerpen. In deze jubileumtentoonstelling zie je naast ieder iconisch werk van Jan Jansen een werk van een Nederlandse ontwerper waarin je parallel zult ontdekken. Vier de 80ste verjaardag van Jan Jansen straks mee in Museum Jan.

Op de leest van Jan Jansen, 60 jaar schoenen & Dutch Design is na heropening van Museum Jan in Amstelveen t/m 29 augustus 2021 te zien. 

musea weer Open Centrale hal van Kunstmuseum Den Haag © foto Gerrit Schreurs
Overzicht van de centrale hal van Kunstmuseum Den Haag © foto Gerrit Schreurs.

Het gedroomde museum, Berlages meesterwerk

Oh wie droomt er af en toe niet van om weer in en museum te lopen? Je laven aan de kunst en genieten van de verhalen van de kunstenaars en conservators? In Den Haag is ook heel wat af gedroomd, niet alleen anno 2021 maar ook al in de jaren dertig van de vorige eeuw. De toenmalige museumdirecteur Hendrik van Gelder droomde samen met architect Hendrik Berlage over het ideale museum. Ze droomden van een gebouw waarin bezoekers zich thuis zouden voelen en waarin kunst optimaal tot zijn recht zou komen. Deze grote droom kwam uit in 1935 met de opening van een nieuw museum voor moderne en toegepaste kunst in Den Haag. Om alvast een beetje in de feeststemming te komen, kun je de online opening alvast zien via deze link

Het gedroomde museum, Berlages Meesterwerk is direct te zien als de musea weer open gaan in het Kunstmuseum in Den Haag. Volg hier de laatste informatie over de lockdown.

musea weer open Yousef Gnaoui (Sef) en Steven van Lummel nemen de podcast Zin in Kunst op in Kunstmuseum Den Haag © foto Franck Doho
Yousef Gnaoui (Sef) en Steven van Lummel nemen de podcast Zin in Kunst op in Kunstmuseum Den Haag © foto Franck Doho.

Extra … De podcast | Zin in Kunst

In de podcast ‘Zin in Kunst’ dwalen Sef (Yousef Gnaoui) en Steven van Lummel door het Kunstmuseum Den Haag. Voor deze beide mannen gaan ALLE deur van dit kunstpaleis open. Sef en Steven praten over wat hen verwondert, opvalt of juist onherroepelijk teleurstelt. Ze luisteren ook naar de verhalen van medewerkers en bekenden van het museum, zoals kunstenaar Navid Nuur. De serie telt nu uit vier afleveringen. Hier kun je deze podcast beluisteren.

musea_weer_open _National Chain 2020_Social Practices_De Pont museum - Tilburg © foto Martijn van Nieuwenhuyzen
National Chain 2020_Social Practices, De Pont museum Tilburg © foto Martijn van Nieuwenhuyzen.

Rita McBride : National Chain 2020 – Social Practices

Het team van Museum De Pont in Tilburg heeft intensief gewerkt aan de tentoonstelling, National Chain 2020 van Rita McBride (Des Moines, 1960). Het leven in een samenleving geregeerd door covid19 inspireerde deze Amerikaanse beeldhouwer en installatiekunstenaar tot herinterpretatie van haar werk National Chain 1997. Voor De Pont werd National Chain 2020 uitgewerkt. Voor de choreografie van National Chain 2020 ging McBride een samenwerking aan met de Duits-Cypriotische kunstenaar en choreografe Alexandra Waierstall.  De dansers in deze expositie zijn leerlingen van de dansopleiding van Fontys Tilburg.

Expositie op Instagram

Helaas voor McBride, de dansers en het museum zijn de coronamaatregelen steeds verder uitgebreid. De dansers in Tilburg krijgen daarom online les vanuit Düsseldorf. Uiteindelijk is  besloten dat je deze expositie exclusief via dit Instagram account kunt volgen. 

musea_weer_open Installation view at De Pont Museum, Tilburg © foto Rene van der Hulst
Installatie in De Pont Museum, Tilburg © foto Rene van der Hulst.

Het decor

Op het centrale plein van Museum de Pont is McBride’s installatie uitgerold. Er hangt een monumentaal raster als een soort systeemplafond op schouderhoogte in de ruimte. Het werk deelt de grote ruimte op in blokken van een zelfde formaat. De dansers die de installatie betreden, zoeken een weg in een doolhof van geschakelde vierkanten. Het lijkt een variatie op onze anderhalve-meter-samenleving. Chain 2020 / Social Practices is enerzijds een speelse interventie die de toeschouwer uitdaagt. Anderzijds roept het ook de psychologische spanning op van een periode waarin de individuele bewegingsruimte ernstig wordt beperkt. Voor choreograaf Waierstall was deze tegenstelling het uitgangspunt van een speciaal voor deze tijd en deze ruimte gemaakte choreografie. De dans wordt op diverse momenten in De Pont door de Fontys-studenten uitgevoerd en is via Instagram te zien.

National Chain 2020, Social Practices, Rita McBride, Alexandra Waierstall en Fontys Dance Academy is t/m 2 mei 2021 exclusief te volgen op Instagram. 

National Chain 2020, Social Practices is een bijzondere samenwerking tussen lokale en internationale kunstenaars van verschillende disciplines en generaties. Voor de leerlingen van Fontys is het een unieke leerervaring die ze straks met trotst op hun CV kunnen bijschrijven.

musea_weer_open de Pont Tilburg foto © Wilma_Lankhorst
Entree Museum De Pont Tilburg foto © Wilma Lankhorst.

Straks ook te zien in De Pont in Tilburg

Sigmar Polke, Das kann doch kein Motiv sein De Edities
15 mei – 5 september 2021 

Kasper Bosmans ‘Wolf Corridor’ staat gepland voor de periode 15 mei – 5 september 2021.

© tekst Wilma Lankhorst
© foto’s met toestemming en dank voor het gebruik van de genoemde musea in dit artikel.