Wat hebben de musea in 2022 voor ons in petto?

Helaas zitten we weer in een lockdown. Maar een ding is zeker de musea gaan straks weer open. Museumteams hebben met veel energie een nieuw expositieprogramma voor 2022 gemaakt. Uit dit ruime en gevarieerde aanbod, selecteer ik een aantal tentoonstellingen. Wat wil jij graag zien en ontdekken in 2022?

Wilma_Lankhorst © foto Wilma_Lankhorst
Wilma Lankhorst tijdens een herfstwandeling in de Harz. © foto Wilma Lankhorst.

Nieuw op dit blog in 2022

In dit laatste artikel van 2021 wil ik je graag bedanken voor het lezen van mijn verhalen. Ik heb ook dit jaar weer genoten van de leuke reacties op de artikelen. In 2022 ga ik wel iets veranderen. Na jarenlang wekelijks een museale ervaring te delen, wordt dat in 2022 eens per twee weken. Daarnaast ga ik nog meer focus leggen op de (kleinere) musea in het noorden, oosten en zuiden van ons land. Mijn keuze voor de iets lagere frequentie geeft me in het nieuwe jaar meer tijd voor mijn hobby’s en creatieve uitspattingen. Ik wens iedereen een liefdevolle jaarwisseling en een gezond 2022.

Mondriaan 150 jaar (LR) Redactiebijeenkomst van L’Art contemporain – Sztuka Współczesna in Galerie Zak ( april 1929) © foto Florence Henri
Mondriaan 150 jaar: Redactiebijeenkomst van L’Art contemporain – Sztuka Współczesna in Galerie Zak ( april 1929) © foto Florence Henri.

150 jaar Mondriaan in Kunstmuseum Den Haag

In 2022 is het jaar 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Naast het Mondriaanhuis in Amersfoort en Villa Mondriaan in Winterswijk heeft het Kunstmuseum in Den Haag een grote Mondriaan-collectie. Met ruim 300 Mondriaans is de collectie in Den Haag het grootst. In 2017 was hier de grote tentoonstelling ‘De ontdekking van Mondriaan’ te zien. Voor 2022 stellen directeur Benno Tempel en conservator Caro Verbeek een tentoonstelling samen waarin zij laten zien hoe Mondriaan zich bewoog tussen zijn vrienden en hoe hij vele kunstenaars na hem heeft geïnspireerd.

150 jaar Mondriaan is vanaf 2 april 2022 t/m 25 september 2022 te zien in Kunstmuseum Den Haag. 

Stopping at a Roadside Shrine(2010) © Grayson Perry © foto Courtesy de kunstenaar en Victoria Miro.
Stopping at a Roadside Shrine(2010) © Grayson Perry © foto Courtesy de kunstenaar en Victoria Miro.

Grayson Perry in Kunstmuseum Den Haag

 De Britse kunstenaar Grayson Perry (1960)  is de winnaar van de Erasmusprijs 2021. Het thema van de Erasmusprijs 2021 was ´De kracht van het beeld in het digitale tijdperk’. Perry werkt met een groot aantal technieken en materialen. Hij noemt zichzelf een ‘pottenbakkende travestiet’. Mijn eerste ontmoeting met Grayson Perry was in 2016 in het Bonnefanten Museum. Het is een onvergetelijk moment dat nog steeds fris in mijn geheugen staat. 

Grayson Perry ontmoeting met Grayson in Maastricht © foto Wilma_Lankhorst.
Mijn ontmoeting met Grayson Perry in Maastricht © foto Wilma Lankhorst.

Grayson en Claire

 Als kunstenaar is Perry zichzelf, als hij zijn kunst naar buiten presenteert gaat hij als zijn alter ego Claire de bühne op. Zijn mascotte is Alan Measels, een speelgoedbeer die hij kreeg toen hij als kind de mazelen kreeg. Grayson Perry is een provocateur die op humoristische wijze de confrontatie zoekt tussen oud en nieuw, tussen acceptabel en shockerend.
Lees hier alles over de Erasmusprijs 2021 en het jury commentaar op Grayson Perry’s werk. 

Grayson Perry is na de huidige lockdown t/m 3 april 2022 te ontdekken in het Kunstmuseum in Den Haag. 
Als de musea weer opengaan kun je ook de expositie ‘We shall catch it on the beaches’ van Grayson Perry bezoeken in het Bonnefanten Museum in Maastricht. 

JR_Chronicles (LR) GIANTS-Kikito-and-the-Border-Patrol-Tecate-Mexico-U.S.A.(2017) © JR-ART.NET
Giants-Kikito & Border Patrol in Tecate Mexico-U.S.A. (2017)© J.R. © foto JR art.net.

‘Kunst kan de wereld veranderen’, aldus JR

 JR Chronicles in het Groninger Museum

 De Franse kunstenaar JR maakt al meer dan twintig jaar kunstwerken in de openbare ruimte. Het Groninger Museum heeft en lange traditie met graffiti en street art kunstenaars. Met Chronicles pakken ze grootst uit. Eén van de zalen in deze expositie is gewijd aan vrouwelijke helden. Dit is een voorbeeld waarin JR zijn maatschappelijke betrokkenheid vertaalt in een kunstproject. In dit geval Women are Heroes.

Maatschappelijk betrokken

JR vraagt met zijn werk aandacht voor mensen en gemeenschappen die niet altijd goed zichtbaar zijn. Hij geeft de medemens die leeft aan de rafelranden van onze maatschappij een platform en verdiept zich in hun verhalen. JR maakt veel werk op basis van foto’s van gezichten van voorbijgangers die hij overal op de wereld maakt. Soms knipt hij de ogen uit die hij daarna gebruik als basis voor een nieuw werk. Met deze techniek, spreekt hij ons direct aan. Op een wereldkaart staan rode punten op al die locaties waar werk van JR te zien is (was).

JR Chronicles is na de heropening van de musea nog t/m 12 juni 2022 te ontdekken in het Groninger Museum. De 240-pagina tellende catalogus is nu online te koop (€ 29,95) bij de uitgever of via je lokale boekhandel.  

De Stijl tentoonstelling Lalique-museum © Lalique Museum Linda Roelfszema
De Stijl-tentoonstelling Lalique-museum © foto Lalique Museum Linda Roelfszema.

De Stijl in Lalique Museum in Doesburg

De tentoonstelling ‘De Stijl – Theo van Doesburg & tijdgenoten’ was al open voor de huidige lockdown. Toch neem ik hem op in dit overzicht omdat Doesburg en het Lalique Museum de moeite waard zijn om te bezoeken. In deze tentoonstelling ontdek je de invloed van kunstbeweging De Stijl op binnen- en buitenlandse kunstenaars en stromingen. Je ziet werk van bekende zoals Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck. Veel van deze werken waren nog niet eerder te zien in een expositie.

‘De Stijl – Theo van Doesburg & tijdgenoten’ is nog t/m 14 juni 2022 te zien in het Lalique Museum in Hanzestad Doesburg. 

Meer weten over de Stijl?

Lees dan ook …

Charlotte Schleiffert - Black Antoinette (2012) © Charlotte Schleiffert
Black Antoinette (2012) © Charlotte Schleiffert.

Tolerance Test in Rijksmuseum Twenthe

Hoe zit het met de mate van onze tolerantie? Verschillende onderzoeken tonen aan dat menig lontje korter is geworden tijdens de pandemie. Charlotte Schleiffert (Tilburg, 1967)  ging met het idee tolerantie aan het werk. Het resultaat de installatie Tolerance Test. Schleiffert is bekend om haar fantasiewezens. Deze figuren zijn een kruising van mensen die de kunstenaar op straat tegenkomt en beroemdheden. De laatste groep ontdekt ze in films, op televisie of op foto’s in kranten of tijdschriften. In Tolerance Test komen Schleiffert’s grillige en flamboyante fantasiewezens in een kring bijeen. En dat belooft wat. Gaat het om een rituele opvoering, een verbroederende samenkomst of draait het uit op een moordlustige knokpartij?

De installatie Tolerance Test van Charlotte Schleiffert is eenmalig te zien van 3 juli t/m 2 oktober 2022 in Rijksmuseum Twenthe

Kunstwandelroute 2020 eigen coronaversie © foto Wilma_Lankhorst
Kunstwandelroute Hummelo 2020 onze eigen coronaversie © foto Wilma Lankhorst.

Enkele data met potlood

Maak met potlood maar vast enkele aantekeningen in je agenda voor 2022. Enkele meerdaagse kunstevenementen die positief vooruitkijken naar nieuwe kansen in het nieuwe jaar.

 • Kunstwandelroute in Hummelo  
  De 21ste editie van de kunstroute op Landgoed Enghuizen bij Hummelo vindt plaats van 17 april t/m 6 juni 2022.
 • Arcadia Friesland 
  In 2022 is het weer 100 dagen cultuur snuiven in Friesland. De organisatie zoekt antwoorden op vragen als: Wat is jouw paradijs? En Hoe ziet jouw gedroomde samenleving er uit? In Arcadia geven nationale en internationale kunstenaars hun visie op deze vragen. Je kunt Arcadia ontdekken van 7 mei t/m 14 augustus 2022.
Lustwarande_015_Estar_Esther-Klaes_foto-©-Wilma_Lankhorst
Estar © Esther Klaes foto © Wilma Lankhorst.
 • Huntenkunst in Ulft 
  Dit kunstevenement is al jarenlang een trefpunt van nationale en internationale kunstenaars. In allerlei stands kun je de nieuwste werken van schilders, ceramisten, tekenaars, fotografen en multimedia ontdekken. Ook de persoonlijke gesprekken met de makers wordt altijd erg gewaardeerd. Huntenkunst Ulft staat op de kalender voor 20, 21 en 22 mei 2022.
 • Lustwarande Tilburg 
  Het thema van Lustwarande 2022 is Godhead, Idols in times of crisis. Op allerlei locaties in Europa en de VS zijn standbeelden van historisch beladen figuren met verf besmeurd of van hun sokkel getrokken. Dit als reacties op demonstraties tegen racisme. Deze ontwikkeling was voor het team van Lustwarande aanleiding om met een hernieuwde kennis te kijken naar het begrip idool, in ruime zin. Lustwarande kun je van 26 juni t/m 2 oktober 2022 ontdekken in het Brabantse Tilburg.
© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met toestemming van de genoemde musea, bruikleengevers en kunstenaars.

IMAGINE ARTZUID 2021 68 Signs © Joanneke Meester © foto Wilma_Lankhorst
Signs #68 ARTZUID 2021 © Joanneke Meester © foto Wilma Lankhorst.