Thuismuseum met Pasen

Thuismuseum voorjaar foto Wilma Lankhorst
De natuur is ons grootste en meest intrigerende kunstwerk.

Geniet tijdens Pasen
van je eigen thuismuseum

Dit jaar vieren we Pasen anders dan ander jaren. In de nieuwe anderhalve-meter-economie vieren we samen op afstand. In de afgelopen weken hebben veel teams in musea gewerkt aan een andere manieren van presenteren. Verschillende kunsttempels hebben hun deuren nu online open staan.

Wilma Stays at home

Wilma Stays @ Home

In het kader van Wilma Stays @ Home ben ik op zoek gegaan naar musea die hun collectie en/of tentoonstellingen nu online met ons delen. Je kunt daardoor 24 uur per dag genieten van hun aanbod of samen met de curator van een privé rondleiding maken. Uit het snel groeiende aanbod heb ik een kleine selectie voor je gemaakt voor de komende paasdagen. Ik wens je mooie dagen, blijf gezond en geniet van je eigen moment in je #thuismuseum.

Beelden aan Zee – Scheveningen

Sneak preview expositie Germaine Richier: Mensbeeld-Mensbeest

Operazangeres in Beelden aan Zee

De stilte van Museum Beelden aan Zee wordt verbroken door de prachtige stem van operazangeres Francis van Broekhuizen. Met ‘Ik leefde voor de kunst’ uit de opera Vissi d’Arte van Puccini komt er weer even leven in de brouwerij. Het team van Beelden aan Zee heeft veel tijd en energie geïnvesteerd in de tentoonstelling Mensbeeld-Mensbeest. Maar we moeten nog even wachten voor we het werk van Germaine Richier zelf verder kunnen ontdekken.

Thuismuseum_Operazangeres_Schreurs_BAZ_Francis_Richier
Operazangeres Francis van Broekhuizen zingt in Beelden aan Zee

Germaine Richier

De opening van de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Franse beeldhouwster Germaine Richier (1902-1959) stond gepland voor vrijdag 13 maart jl. Deze kunstenaar was een van de belangrijke vernieuwer van de naoorlogse beeldhouwkunst in Frankrijk. Alles staat klaar, de catalogus is gedrukt en de gasten waren uitgenodigd voor de opening. In stilte staat er een vrouw met insectenpoten, een paard met zes koppen en een vleermuisman. In Richier ’s oeuvre zien we veel hybride wezens – half mens, half beest. Het ruwe, bekraste, aangevreten oppervlak van de beelden zijn stille getuigen van de haar existentiële angst en dilemma’s als gevolg van de oorlog. De rauwe sculpturen van Richier staan tot nadere orde nog in stilte te wachten op de eerste bezoekers.  

Thuismuseum_Anne Frank video diary_ Luna (Anne) with camera © Anne Frank House foto Ray van der Bas
Videodagboek Anne Frank ©Anne Frank Stichting foto Ray van der Bas

Video-dagboek van Anne Frank

Het Anne Frank Museum in Amsterdam heeft een videodagboek op YouTube gelanceerd. In vijftien afleveringen neemt de tiener Luna Cruz Perez ons met een camera mee in het leven van Anne. Wat als … Anne geen dagboek op haar verjaardag had gekregen, maar en videocamera?

Thuismuseum_Anne Frank video diary - Luna (Anne) + Ezra (Peter) op zolder © Anne Frank House foto Ray van der Bas
videodagboek: Peter en Anne op zolder © Anne Frank Stichting © foto Ray van der Bas

In het videodagboek volg je Luna in de rol van Anne vanaf 29 maart 1944. Anne is dan 14 jaar en zit dan al anderhalf jaar ondergedoken in het Achterhuis. Ze woont daar samen met haar ouders, zus Margot, de familie Pels met hun zoon Peter en Fritz Pfeffer. Het dagboek eindigt op 4 augustus 1944. Dit is de dag van de arrestatie van Ane en de andere onderduikers en twee van hun helpers.

Sneakpreview Videodagboek Anne Frank

Fragmenten uit de dagboekbrieven

Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven. Anne filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis. Ze kijkt terug op de tijd vóór de onderduik. Ze vertelt over de oorlog en ze deelt haar diepste gedachten en gevoelens.

Extra optie: Ontdek hier zelf het Achterhuis online.

Hier vind je alle praktische informatie over het Anne Frank Museum in Amsterdam 

Lees ook eerder verschenen blogs

Thuismuseum Stedelijk Amsterdam voorjaar foto Wilma Lankhorst
Het Stedelijk Museum in Amsterdam is nu online 24/7 voor je open!

Stay at Home Stedelijk

Sinds 20 maart biedt Het Stedelijk Museum in Amsterdam elke vrijdag om 14.00 uur een online rondleiding aan. Directeur Rein Wolfs liet in de eerste aflevering enkele van zijn favorieten zien uit de vaste tentoonstelling Base. Een week later was het de beurt aan conservator Leontine Coelewij. Zij nam ons mee op een rondleiding door de tentoonstelling van de Koreaanse kunstenaar Nam June Paik. Deze heet heel toepasselijk: The future is now. Op 3 april volgde conservator Hripsimé Visser met haar rondleiding door de expositie Beyond the Image van Bertien van Manen & Friends.

Thuismuseum Nam_June_Paik,_TV-Buddha (1974) Collection Stedelijk Museum AMS. foto Stedelijk Museum AMS
Buddha Tv ©Nam June Paik – Stedelijk Museum Amsterdam

Vrijdagmiddag museum live

Je kunt de vrijdagmiddag rondleiding live volgen op het Stedelijk Instagram account, later wordt deze uitzending ook via hun Facebook en YouTube accounts aangeboden. Via deze link kun je alle rondleidingen nog eens rustig bekijken. 

Thuimsmuseum_Bertien_van_Manen_Eva-Sasha and Alosha. Shachunia (1993)
Eva, Sasha enAlosha Shachunia (1993 )
uit Beyond the image © Bertien van Manen

Tip … ontdek ook de podcast

Naast de online rondleiding zijn er ook nog podcast die je kunt beluisteren. Zo vertelt Bertien van Manen over haar expositie Beyond the image.

Noot WL

Het team van het Stedelijk heeft besloten om zowel de live rondleiding als de podcast in Engels aan te bieden. Ik begrijp dat vanuit het oogpunt van hun internationale gasten. Ik vind het wel jammer dat er geen Nederlandstalige optie is voor kunstliefhebbers die de Engelse taal minder goed beheersen.

Thuismuseum Zutphen Koele Wateren
Koele wateren, schatten uit het Rijks in Stedelijk Museum Zutphen

Koele Wateren in Musea Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen kijkt met de tentoonstelling Koele Water, schatten uit het Rijks vooruit én blikt terug in de tijd. Uit de collectie van het Rijksmuseum zijn 40 werken geselecteerd. Deze selectie is aangevuld met werk uit de collectie uit Zutphen. De schilderijen vertellen het verhaal van 400 jaar kunst met water in de hoofdrol. Naast de terugblik is er een blik in de toekomst: Wat gebeurt er als de zeespiegel 6 meter stijgt. Hoe ziet Nederland er over 200 jaar uit?

Open hier je privé Sneak preview naar Waterstaat Nederland 2020 

Thuismuseum_Schuimende Zee Jan Wolkers
Schuimende Zee © Jan Wolkers

Plan je eigen online rondleiding

Omdat we deze prachtige werken nu niet kunnen zien heeft het team van het Stedelijk Museum een virtuele rondleiding uitgewerkt. Jenny Reinaerts, conservator van het Rijksmuseum vertelt haar verhaal bij een groot aantal werken uit deze tentoonstelling. Verken hier Koele Wateren online

Thuismmuseum_de Pont Tilburg foto © Wilma_Lankhorst
Museum de Pont is nu dagelijks op Facebook geopend.

Museum de Pont online

Iedere dag dat Museum De Pont in Tilburg is gesloten, wordt een werk uit de vaste collectie op hun Facebookpagina besproken. Via deze link kun je deze leuke ontdekkingsreis zelf volgen. 

Thuismuseum_Textielmueum Tilburg_serie rodedraden
Uit de serie ‘rode draden’ van het Textielmuseum Tilburg

De kunst van kant in Textielmuseum Tilburg

Mijn laatste tip voor deze serie komt ook uit Tilburg. In het Textielmuseum bevat de expositie ‘The art of Lace’ meer dan veertig stukken. Werken van grote namen uit de mode en textielwereld nemen ons mee in de wereld van haute couture. Denk hierbij aan Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin.

Viktor_en_Rolf_Action-Dolls-2017-18_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst
Viktor & Rolf uit de serie Action Dolls (2017-2018) foto Wilma Lankhorst

Modehuis Viktor & Rolf

Cécile Narinx (modejournalist, de Volkskrant) en Jasmijn Bergisch (Viktor&Rolf) gaan in gesprek over het maakproces van de verschillende modehuizen en geven een blik in de wereld van haute couture. Laat je hier online verleiden in de kunst van kant.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea, alle bruikleengevers,de genoemde kunstenaars en fotograaf Ray van der Bas (i.o.v. het Anne Frank Museum)