Museumtips voor kerst 2019

Niki_de_Saint_Phalle-3-gratieen-buiten-foto-Wilma-Lankhorst.
Ik wens je een sfeervolle en kleurrijke kerstvakantie met Niki de Saint Phalle aan Zee

Museumtips voor kerst 2019

We nemen nu in een snel tempo afscheid van 2019. Gelukkig hebben nog een fijne kerstvakantie tegoed. Misschien heb je een week vrij? En wordt het een week van samen zijn met familie en vrienden. Of kies je voor een week van bezinning. Het kan ook zijn dat je nog enkele dagen moet werken. Maak er in alle gevallen iets moois van. Voor een ieder die tijd heeft en zin om 2019 met een culturele, artistieke noot af te sluiten heb ik zeven tips. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen.

1. The Factory van Carlos Amorales in het Stedelijk

Amsterdam heeft de primeur met de eerste grote Europese overzichtstentoonstelling van de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales. Mijn eerste kennismaking met zijn werk was tijdens de Biënnale van Venetië in 2017. Daar zag ik een alfabet dat hij had ontwikkeld. Neusfluiten van ceramische letters waarmee je zowel letters als muziek kunt maken. Het Stedelijk Museum heeft 14 zalen vrijgemaakt voor The Factory. Neem de tijd en laat je inspireren én verrassen door Carlos Amorales.

Je kunt de tentoonstelling The Factory nog t/m 17 mei 2020 zien in Stedelijk Museum in Amsterdam.


Nu ook te zien in het Stedelijk

Migranten in Parijs Chagall, Picasso, Mondriaan e.a. t/m 2 februari 2020 In

In de kerstvakantie worden er in deze tentoonstellingen gratis rondleidingen aangeboden. Kijk hier voor alle details.

2. Ontdek de jonge Rembrandt in Leiden

De grote finale van het Rembrandt en de Gouden Eeuw jaar is in de geboortestad van deze meester-schilder. Museum De Lakenhal neemt je mee in de eerste tien jaar die Rembrandt als beginnend schilder en etser in zijn geboortestad heeft doorgebracht en gevormd. Bij de VVV kun je een interessante Rembrandt-wandeling kopen. Ook de Jonge Rembrandt biografie van Onno Blom kan ik je van harte aanbevelen. In de periode van 20 t/m 26 december 2019 wordt dit boek als ebook via de Libris boekhandels aangeboden voor slechts € 4,99. Klik hier voor de link.

De tentoonstelling De Jonge Rembrandt, de rijzende ster is nog t/m 9 februari 2020 te zien in Museum De Lakenhal in Leiden.

3. Kerst 2019 met een Mexicaanse winter in Amstelveen

Intens_Mexico_Cobra_Museum16-La-vendedora-de-frutas-_Frutas-mexicanas
De fruitverkoopster  (1951) © Olga Costa (1913-1993) .

Als je behoefte hebt aan wat extra warmte deze winter, kan ik je de expositie Intens Mexico in Het Cobra Museum in Amstelveen van harte aanbevelen. De tentoonstelling is ingedeeld volgens vier thema’s: politiek, identiteit, seks en dood. Vier rode draden die je vaak tegenkomt als je Mexicanen spreekt of wanneer je het land bezoekt. Het Cobra Museum laat 46 topstukken zien uit de collectie van het Museo de Arte Moderno uit Mexico stad. In het warme Mexico brengt het Cobra Museum deze winter op haar beurt een beetje verkoeling met een zogenaamde tegenexpositie. De Mexicanen maken nader kennis met onze Cobra collectie.

Intens Mexico is nog t/m 29 maart 2020 te zien in het Cobra Museum in Amstelveen.

For_Real_zelfportret-1931-©Mary-Adshead-foto-Wilma_Lankhorst
Zelfportret (1931) ©Mary Adshead (1904-1995) foto © wilma Lankhorst

4. For Real, 35 Britten in Museum More

Het Brexit-verhaal is na de recente verkiezingen in Engeland aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Met de expositie For Real, biedt Museum MORE (Gorssel) deze kerstvakantie nog tijdelijk onderdak aan 35 Britse kunstenaars. In For Real ligt het accent op het werk van Britse realisten uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Roerige jaren, net als nu in het Verenigd Koninkrijk.

For Real is nog t/m 5 januari 2020 te zien in Museum MORE in Gorssel.

Wordt verwacht in Museum MORE

Jan Beutener 19 januari t/m 31 mei 2020.

Wist je dat …

Je een combinatiekaartje (met aantrekkelijk korting) kunt kopen voor Museum MORE in Gorssel en Kasteel Museum MORE in Ruurlo?  In Kasteel Museum MORE ligt het accent op het werk en het leven van de Nederlandse schilder Carl Willink. Doe er je voordeel mee en ontdek de mooie Achterhoek op een bijzondere manier.

Niki_de_Saint_Phalle-Adam-en-Eva-schaalmodel-foto-Wilma-Lankhorst
Adam en Eva (the lovers) 1985 © Niki de Saint Phalle © foto Wilma Lankhorst

5. Kleurrijke winter met Niki de Saint Phalle aan Zee

Museum aan Zee biedt deze winter onderdak aan een van mijn favoriete kunstenaars: Niki de Saint Phalle. Bij de opening heb ik haar kleindochter gesproken die nu zorgt voor de artistieke erfenis van haar oma. De expositie is prachtig opgezet met draaiende plateaus waarop de kleurrijke creaties van Niki aan je voorbij dansen.

De tentoonstelling Niki de Saint Phalle aan Zee is te zien tot en met 1 maart 2020 in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Nu ook te zien

Klaas Gubbels eindelijk terug aan zee

De 85 jarige beeldend kunstenaar heeft na een verjaardag expositie in Museum Jan van der Togt een tweede jubileumtentoonstelling in Beelden aan Zee. Neem wat extra tijd zodat je Niki de Saint Phalle en Klaas Gubbels beide kunt bekijken in deze kerstvakantie.

6. Congo Tales in Museum De Fundatie

Je kunt deze kerstvakantie de verhalen van Afrika ontdekken in Zwolle. Gewoon lekker ontspannen met de trein naar Congo Tales. In Zwolle vertellen de foto’s van Pieter het verhaal van de regenwoudbewoners. Vijf weken was Pieter te gast bij de bewoners van het Mbomo District in het Congobekken. Hij luisterde naar hun verhalen en verkende hun woon- en werkgebied. De 43 foto’s zijn deels in zwart-wit en deels in kleur. Voor de portretten, koos Henket voor zwart-wit prints. Als de dorpsbewoners meespelen in de verbeelding van hun mythen, zijn de afdrukken in kleur. Deze combinatie in de tentoonstelling is echt heel mooi. Voor mij stralen de foto’s trost en vertrouwen uit.

Congo Tales is nog t/m 5 januari 2020 te zien in Museum De Fundatie in Zwolle.

Nu ook te zien in Museum De Fundatie

ONRUST van Sticks

Sticks Onrust museum de fundatie foto desire van den bergWe staan voor een dichte deur en Junte Uiterwijk (Zwolle), beter bekend als Sticks. Hij neemt ons mee in zijn wereld als muziekproducent. De composities van Sticks zijn exclusief t/m 5 januari 2020 te zien en te horen in Museum de Fundatie.

Gedroomde Paradijzen van Jeroen Krabbé

Gedroomde-paradijzen-Jeroen-Krabbe-foto-Wilma_Lankhorst.
Selfie bij een van de twaalf landschappen van Jeroen Krabbé

Deze kerstvakantie kun je wel een hele dag doorbrengen in dit museum. Naast een selectie uit de eigen collectie kun je t/m 5 januari de gedroomde paradijzen van Jeroen Krabbé ontdekken. De grote inspiratiebron voor deze serie schilderijen waren Krabbé’s reizen naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Hij mocht deze tropische eilanden ontdekken om in de voetsporen te treden van Paul Gauguin voor de tv-serie Krabbé zoekt Gauguin. Je ziet hier 12 landschappen die barsten van kleur en emotie.

I am (2019) © Petra de Vries © foto Wilma Lankhorst.

7. Zij/Hij Gelderland in Doetinchem

Klein maar fijn is de tentoonstelling Zij/Hij in het Stadsmuseum in Doetinchem. Hij/Zij Gelderland sluit aan bij de brede maatschappelijke discussie over gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Zeven kunstenaars laten hun creatieve reactie zien op dit thema. De werken van de deelnemende kunstenaars zorgen samen voor een interessante expositie die je aanzet tot nadenken het thema Zij/Hij.

Zij/Hij Gelderland laat werk zien van Rosemin Hendriks, Djovrie Krüs en Tanja Rapati, Jacqueline Overberg, Petra de Vries, Annie van Gemert en Sylvia Evers.

Zij/Hij Gelderland is nog t/m 5 januari 2020 te zien in het Stadsmuseum in Doetinchem.

© tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea en kunstenaars

ArtZuid_080_George_Struikelblok_Kotomisi-foto-Wilma_Lankhorst

Fijn dat me mijn blog volgt, dank voor alle leuke en attente reacties en suggesties.
Voor nu wens ik je liefdevolle en warme feestdagen.

Graag tot ziens in 2020.