Wat hebben de musea voor ons in petto in 2021?

Musea 2021 Happy 2021
Dank voor het volgen, de tips & de leuke reacties en alle goeds voor 2021.

In de kersteditie, kijken we vooruit naar 2021. We kunnen nu helaas fysiek niet naar een museum. Maar er zijn gelukkig al weer veel mooie exposities aangekondigd. Ik heb een selectie gemaakt zodat je al vast enkele data in je nieuwe agenda kunt zetten. Geniet al vast vooruit van het aanbod van de musea in 2021.
Rest me een woord van dank voor het volgen van mijn blog en de leuke reacties die ik ook dit jaar weer mocht ontvangen. Alle goeds en tot in 2021.

Mirror | Mirror. Reflect Yourself! straks in de KaDe Kunsthal, foto Mobile, Mobile (2010) © Jeppe Hein © foto Anders Sune Berg.

Januari 2021

Miror Miror

Kunsthal KaDe, Amersfoort

De tentoonstelling Mirror | Mirror laat de bezoeker verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden.

Mirror | Mirror is vanaf 23.01 t/m 09.05.2021 te zien in Kunsthal KaDe Amersfoort. Volg hier de online updates.

Musea 2021 Head © Elisabeth Frinck_Beelden aan Zee © foto Wilma_Lankhorst
Head © Elisabeth Frink, Beelden aan Zee © foto Wilma Lankhorst.

Maart 2021

 Man is an Animal, Elisabeth Frink

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Beelden aan Zee is een van de weinige musea buiten het Engelse taalgebied dat werk bezit van Elisabeth Frink (1930-1993). In 1987 kocht het echtpaar Scholten, de oprichters van het museum, een bronzen Head van Frink uit 1967. Als dochter van een beroepsmilitair, groeit Elisabeth tijdens de Tweede Wereldoorlog op. Toen in de jaren zestig de abstractie de boventoon ging voeren, bleef het dualistische mensbeeld Frinks belangrijkste thema. In haar werk bevraagt ze de destructieve machtswellust van mannen die ondanks duizenden jaren van beschaving nog altijd de wereld domineert. De tentoonstelling in Beelden aan Zee omvat een presentatie van ruim dertig sculpturen uit museale en particuliere collecties uit Groot-Brittannië. 

Man is an Animal, van Elisabeth Frink is vanaf 20 maart t/m 6 juni 2021 te zien in Museum Beelden aan Zee.

Musea 2021 Alida_Pott_Een geknakte wilg_aquarel zj (na 1918) particuliere collectie
Een geknakte wilg (na 1918) © Alida Pott Particuliere collectie – Groninger Museum.

Juni 2021

 Alida Pott

Verwacht zomer 2021, Groninger Museum, Groningen

Alida (Ali) Jantine Pott is op 8 januari 1888 aan de Brugstraat in Groningen geboren. Ze is de helft van een tweeling, haar iets oudere zus heet Titia. Alida tekent al als klein kind en haar moeder stimuleert de interesse bij haar dochters voor kunst en literatuur. In 1901 gaan de zusjes Pott naar de middelbare meisjesschool. Maar Alida wil én kan meer. Ze schrijft zich in aan Academie Minerva in Groningen. Daarna studeert ze verder aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (1909-1911).

De Ploeg

Alida Pott wordt het eerste vrouwelijke lid van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Door haar vroegtijdige overlijden liet ze een betrekkelijk klein oeuvre na, dat bestaat uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages. De nalatenschap van Alida Pott laat een fijnzinnig en veelbelovend kunstenaarschap zien. In de tentoonstelling ‘Alida Pott’ kun je aan de hand van een dertigtal werken de expressiviteit en eigenzinnigheid zien die zo kenmerkend zijn voor haar stijl.

Lees hier de boekrecensie Alida Pott aangeraakt door een nieuw licht. 

Musea 2021 Sfeerbeeld Zaal Midden Amerika Museum Volkenkunde Leiden © foto Wilma_Lankhorst
Zaal Midden Amerika Museum Volkenkunde Leiden © foto Wilma Lankhorst.

De Azteken

 Museum Volkenkunde, Leiden

De Azteken: één van de iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis. Dit volk is omgeven door mythes en stereotypen. Museum Volkenkunde toont de feiten achter deze mythes. Ze plaatst deze iconische cultuur in een nieuw perspectief. Verschillende kunstwerken, hebben Mexico niet eerder verlaten. Daarnaast lees je de allernieuwste wetenschappelijke inzichten. Je staat dit najaar in Leiden oog in oog met de echte Azteken.

De Azteken, is vanaf 4 juni 2021 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden. Volg hier het laatste online nieuws. 

Musea 2021 Rob_Scholte_Verboden_vruchten (1985) © Stedelijk_Museum_amsterdam
Verboden vruchten (1985) © Rob Scholte, Coll. Stedelijk Museum Amsterdam.

September 2021

Reproductie verplicht, Rob Scholte

Museum de Fundatie, Zwolle

Rob Scholte (geboren Amsterdam, 1958) is de koning van het copyright. Hij is dol op afbeeldingen uit kunst en reclame. Daarnaast vormen beelden uit het alledaagse leven een uitgangspunt voor zijn schilderijen. Schaamteloos gebruikt Scholte bestaande beelden, die hij zichzelf toe-eigent door adequate toevoegingen, aanpassingen en contextverschuivingen.

Rob Scholte legt onverwachte verbanden en goochelt met de betekenis. Originaliteit en eigendomsrechten lijken voor hem niet belangrijk… De kunst van Scholte kenmerkt zich door reproductie in alle vormen. “Het meest gereproduceerde kunstwerk is het belangrijkste”, zei hij ooit. In Reproductie verplicht, laat Museum de Fundatie een omvangrijk overzicht zien van Scholte’s schilderijen.

Reproductie Verplicht, Rob Scholte is van 11 september 2021 t/m 9 januari 2022 in Museum de Fundatie in Zwolle. 

Musea 2021 Frida_Kahlo_haar leven in tekeningen © Marloes de Vries Drents Museum 2021
Frida Kahlo, haar leven in tekeningen © Marloes de Vries, Drents Museum 2021

Oktober 2021

Viva la Frida! Life and art

Drents Museum, Assen

De tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art van Frida Kahlo, kent een wereldprimeur. Voor het eerst komen twee grote Frida Kahlo-collecties bij elkaar in één tentoonstelling: de topcollectie met schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo. En de collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo (Casa Azul, het Blauwe Huis), beide uit Mexico-Stad.

Gehele museum in teken van Frida 

Parallel aan Viva la Frida! presenteert het museum de tentoonstelling Beyond Frida, Contemporary Art, Fashion & Music.

Viva la Frida! – Life and art van Frida Kahlo is te zien van 10 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 in het Drents Museum. Lees hier alles over Frida.  

Frida_Kahlo_Making-herself-up-ik-ben-mijn-eigen-museum-2018-Londen-foto-Wilma-Lankhorst
Een van de vele Frida-souvenirs destijds te koop in Londen © foto Wilma Lankhorst.

Als je niet zo lang kunt wachten op al dit moois, lees dan hier mijn ervaringen tijdens de Frida Kahlo expositie in Londen in 2018.

Musea 2021 Dia de los Muertos Museum Cancun workshop Wilma Lankhorst
Dia de los Muertos in Museum Cancun workshop Wilma Lankhorst.

November 2021

a de Muertos

Museum Volkenkunde, Leiden

1 en 2 november vieren Mexicanen in de hele wereld Día de Muertos. Vanaf eind oktober tot en met 7 november kun je Día de Muertos vieren in Museum Volkenkunde met verschillende activiteiten. Día de Muertos is officieel een katholieke feestdag, maar de manier waarop de dag wordt gevierd is een mix van katholieke en precolumbiaanse elementen. Voorouderverering vormde een belangrijk onderdeel van het rituele leven van de Azteken. Al in 16e-eeuw wordt in Spaanse beschrijvingen over Mexico melding gemaakt van feesten die gewijd waren aan de voorouders. Zo is er een beschrijving van het Azteekse feest Miccailhuitl (Groot feest van de Doden) waarbij eten en drinken op de tombes van overledenen werden geplaatst. Een ritueel dat anno 2021 nog steeds in gebruik is.

Conservator Midden- en Zuid-Amerika Martin Berger vertelt in onderstaande video over Día de Muertos,

Sneak preview

Lees hier mijn ervaringen  met Dia de Muertos in Cancun, Mexico 

© tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de beelden met dank aan de genoemde musea, kunstenaars en bruikleengevers.

Nog meer tentoonstellingstips voor 2021 kun je hier lezen in mijn december bijdrage van Kunst op Zondag op de nieuwssite Sargasso.