Mijn museumtips voor de herftsvakantie

Herfstvakantie 2020 mijn museumtips
Herfstvakantie in museumland 2020

Nu veel meer mensen dan in andere jaren de herfstvakantie in eigenland gaan vieren, heb ik een lijst samengesteld met leuke tips voor deze periode. Het aanbod varieert van een beeldentuin tot een filmvoorstelling in een museum. Van variaties op 75 jaar vrijheid en schilder Henk Helmantel die zijn 75ste verjaardag viert een grote solotentoonstelling in Assen. Ik wens je voor straks alvast een gezellige en gezonde herfstvakantie.

Sneak preview:  Naar schilderfeest van  Henk Helmantel

 

Tip 1: Henk Helmantel Meesterschilder

De Groningse schilder Henk Helmantel viert zijn 75ste verjaardag met een grote solotentoonstelling in het Drents Museum in Assen. Dit is de eerste keer dat een nog levende kunstenaar zijn werk mag laten zien in de grote zaal van dit museum. In een mooi decor met prachtig licht ontdek je maar liefst 81 werken van de realistische meester-schilder Henk Helmantel.

Henk schildert graag stillevens en romaanse kerkinterieurs. Zijn schaal met eieren is zo levensecht dat je het gevoel krijgt dat het ei breekt, als je nog iets dichterbij komt. In een tien minuten durende film vertelt Helmantel over zijn manier van werken, wat hem inspireert, wat licht voor hem betekent en het benutten van je talenten.

 Henk Helmantel Meesterschilder’ is t/m 7 maart 2021 te zien in het Drents Museum in Assen.
Gratis toegang met de Museumkaart. 

Herfstvakantie Hof van Saksen_Henk_Helmantel 2020 Collectie_Harms_Rolde © foto Wilma Lankhorst
Henk Helmantel uit Collectie Harms Rolde © foto Wilma Lankhorst.

extra: Henk Helmantel in Hof van Saksen

En als je na het bekijken van deze 81 schilderijen, nog meer echte Helmantels wilt zien, kan ik je een bezoek aan vakantiepark Hof van Saksen aan bevelen. Dit park in het Drentse Rolde ligt op 15 kilometer vanaf Assen en is dus prima te combineren met een bezoek aan de Drentse hoofdstad. De 20 werken van Henk Helmantel die je hier ziet, komen uit de Collectie Harms Rolde.

Sneak preview DREAMLIFE @ Melvin Moti

Tip 2: DREAMLIFE in Museum De Pont

Naar de film in een museum? Ja, dat kan deze herfst in Museum De Pont in Tilburg. Kunstenaar Melvin Moti (Rotterdam, 1977) heeft na zijn opleiding op verschillende filmacademies enkele korte films gemaakt. Dit zijn vaak abstracte en verstilde films, waarin Moti wetenschappelijke en bovennatuurlijke fenomenen verbindt met historische verhalen en ideeën over kunst. DREAMLIFE is zijn eerste lange film. In 90 minuten neemt Moti je mee in de wonderlijke wereld van Emile en de muis Jerry. Lees hier mijn ervaringen met DREAMLIFE. 

Nu ook te zien: De route wordt opnieuw berekend

De nieuwe directeur van Museum De Pont begon zijn uitdaging tijdens het begin van de eerste coronagolf. Hij zag een kans en ging op ontdekkingstocht door het uitgebreide depot van ‘zijn nieuwe’ museum. Het resultaat van dit avontuur is het zien in de tentoonstelling ‘De route wordt opnieuw berekend’. Je kunt deze nieuwe route zelf ontdekken t/m 3 januari 2021 in De Pont in Tilburg. 

Sneak preview Kind van de Vrijheid

Tip 3: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten

Dit jaar stonden op allerlei locaties in ons land herdenkingsbijeenkomsten gepland om samen 75 jaar vrijheid te vieren. In het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten is gekozen voor een expositie waarin het kind centraal staat. In drie ruimtes, die door kunstenaars zijn ontworpen, vertellen drie maal drie kinderen hun verhaal over ‘Waar ben ik thuis?’, ‘Littekens blijven’ en ‘Ik en de ander’. Het mooie aan deze opzet is dat het zowel Nederlandse als Duitse verhalen zijn. Je hoort verhalen van toen en verhalen van nu.

De expositie ‘Kind van de Vrijheid’ is nog tot en met 30 mei 2021 te zien in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. 

Herfstvakantie Aalten_Nationaal_Onderduikmuseum Littekens blijven © foto Wilma_Lankhorst
Littekens blijven © ontwerp Karel Kindermans © foto Wilma Lankhorst.

In een ander deel van dit museum kun je nog een originele onderduikruimte op zolder zien. Net als in het Anne Frank Huis in Amsterdam zaten in dit woonhuis van de familie Kempink jarenlang verschillende onderduikers. In dit onderduikmuseum krijg je een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. De gemeente Aalten kenden in die periode een zeer hoog aantal onderduikers in het bijzonder uit Scheveningen. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.

Musea Zutphen Verhalen van vrijheid 2020 © foto Wilma Lankhorst
Verhalen van vrijheid 2020 © foto Wilma Lankhorst.

Tip 4: Verken de Zutphense Musea

Zutphen is één van onze historische Hanzesteden. Deze Gelderse stad aan de IJssel biedt volop variatie voor een leuke herfstvakantiedag. Bij de VVV op de Markt kun je o.a. de Hanzeroute vinden. Lees hier mijn ervaringen op deze gevarieerde wandeltocht. Je kunt ook een of meerdere torens van de stad beklimmen met een enthousiaste gids van het Gilde. Tot slot zijn er de Zutphense Musea die verschillende tentoonstellingen voor je in petto hebben. Ik kan je de ‘Verhalen van de Vrijheid’  van harte aanbevelen.

Sneak preview 75 jaar vrijheid in de kunst in het Stadsmuseum Doetinchem

 

Tip 5: 75 jaar vrijheid in de kunst in Doetinchem

Tentoonstellingsmaker Maria Driessen heeft de tentoonstelling ’75 jaar vrijheid in de kunst’ samengesteld. Vrijheid is hier uiteraard de rode draad. Driessen selecteerde het werk van 24 kunstenaars uit zowel Nederland als Duitsland. Dit feit is uniek als het gaat om exposities met het thema bevrijding. 75 Jaar vrijheid in de kunst is een samenwerkingsproject tussen acht Duitse en acht Nederlandse steden.

Kunst in 4 tijdseenheden

Je verkent hier het thema ‘vrijheid in de kunst’ in vier periodes: de jaren ’30-’40; de jaren ’50-’60; de jaren ’70-’80 en tot slot de jaren ’90 tot nu. Eén van de artiesten die ik bijna in elke zaal tegen kom is de Duitse kunstenaar Kira Fröse. Zij lijkt op het eerste gezicht misschien een vreemde eend in de bijt. Maar het wel een vrouw die keuzes maakt en de vrijheid kiest die ze nodig heeft.

De tentoonstelling 75 jaar vrijheid in de kunst is t/m 28 maart 2021 te zien in het Stadsmuseum Doetinchem. Dit museum is gratis te bezoeken met de Museumkaart. 

Street_Art_Eindhoven_ collage © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeld van street Art in Eindhoven © foto Wilma Lankhorst

Tip 6: Street art in Eindhoven

Als je liever helemaal buiten blijft, dan kan ik je een street art-wandeling of een fietstoer door Eindhoven van harte aanbevelen. Download thuis de app ‘street art’ en bekijk de mogelijkheden. Je kunt ook de route door het centrum volgen die ik met de fiets heb ontdekt.

Nu te zien: 1525 – Victor Sonna in Van Abbemuseum 

In het Van Abbemuseum is in de toren van het complex een bijzondere installatie gebouwd. De expositie 1525 van Victor Sonna is het eindresultaat van een serie gesprekken tussen kunstenaar Victor Sonna en museumconservator Steven Ten Thije. Sonna heeft als het ware een omgekeerde Toren van Babel ontworpen. Het is een tentoonstelling/installatie met 152 unieke kunstwerken (serie 152), 6 films en 52 prints. De twee mannen hebben elkaar tijdens verschillende ontmoetingen vragen gesteld over de functie van kunst en de functie van het museum in het licht van maatschappelijke ontwikkelingen.

Victor Sonna gobelin - serie 152 - 2 © foto Wilma_Lankhorst
Gobelins, serie 152 © Victor Sonna © foto Wilma Lankhorst

1525 van Victor Sonna kun je t/m 30 mei 2021 zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. 

Herfstvakantie Hof_van_Saksen_Bert-Kiewiet2020-Collectie_Harms_Rolde-©-foto-Wilma-Lankhorst
Museumbezoekers © Bert-Kiewiet – Collectie Harms Rolde © foto Wilma Lankhorst.

Tip 7: Beeldentuin in Hof van Saksen

Beelden ontdekken in een vakantiepark? Dat kan in het Hof van Saksen in het Drentse Rolde. Langs de ruim aangelegde groenstroken en de tuin vóór de Havenzate staan tientallen beelden. Ook de architectuur van het complex is de moeite waard. De beroemde architect Piet Boon tekenende voor het ontwerp. In dit mooie lijnenspel staan tientallen beelden uit de Collectie Harms Rolde.

Hier ontdekte ik allerlei (Drentse) taferelen van beeldhouwer Bert Kiewiet (1918-2008).

Hof_van_Saksen_De-rode-hond-©-William-Sweetlove-Collectie_Harms_Rolde-©-foto-Wilma-Lankhorst
De rode hond ©William Sweetlove – Collectie Harms Rolde © foto Wilma Lankhorst.

Op het plein voor de Noordermarkt staat de nieuwste aanwinst: de grote rode hond met een missie van de Amerikaanse kunstenaar William Sweetlove (1949 ). De hond wil ons waarschuwen voor de klimaatverandering die nu aan de gang is.

In de tuin voor de Havenzate staan prachtige bronzen beelden van het kunstenaarsechtpaar J. & M. Bremers. Jean (1935) & Marie (1943-2020 )Bremers hebben ruim veertig jaar samen beelden van mens en dier gemaakt. Het waren twee paar handen die tegelijkertijd werkten aan een stuk ongevormde boetseer-was. Het eindresultaat straalt de vreugde van hun gezamenlijkheid uit. Download hier de route zodat je alvast wat voorpret hebt. 

© tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea, kunstenaars, Collectie Harms Rolde en alle bruikleengevers.