
ArtZuid Amsterdam viert lustrum
Deze zomer viert Art Zuid Amsterdam haar eerste lustrumeditie. Een unieke en gratis beeldenexpositie in parken en op pleinen in onze hoofdstad. Gast curator van deze feestelijke editie is Rudi Fuchs. Het thema ‘De Stijl’ was zijn leidraad in de zoektocht en het selectieproces. Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek de 90 beelden verspreid over 2,5 kilometer van zowel Nederlandse als internationale kunstenaars. ArtZuid is de grootste, gratis beeldententoonstelling in ons land. Meer weten? kijk dan op de site of download de ArtZuid app. Je bent nog van harte welkom tot en met 17 september in Amsterdam. Volg ook #artzuid17
sneak preview
ArtZuid info
Waar Minerva en Apollo elkaar ontmoeten in Amsterdam Zuid, vind je het ArtZuid Infocentrum. Op het terras kun je een kopje koffie drinken, terwijl je de route verkent op de handige route map. Naast een papieren kaart is er een app en een uitgebreide catalogus. De compacte kaart geeft een goed overzicht van de verschillende locaties, de app geeft extra informatie over het kunstwerk. In de catalogus kun je meer lezen over de kunstenaars wie aan deze lustrum editie hebben meegewerkt. De meeste beelden heeft Fuchs gevonden in depots van Gemeenten verspreid over ons land. Er zijn ook enkele sculpturen speciaal gemaakt voor deze 5e editie.

Special lustrum creaties
Een van de lustrum creaties is van de Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels (1934). Je kent hem vast van zijn indrukwekkende collectie koffie- en theekannen. Kannen op papier, kannen van corte staal en kannen van hout. Voor ArtZuid 2017 heeft hij een driedimensionale sculptuur gemaakt: een 2 meter 65 hoge kan met 10 tuiten. Je kunt Ten Sprouts zien vanaf het terras van het ArtZuid info centrum. Als je richting het Station Amsterdam Zuid fietst, ontdek je nog vier kannen van Gubbels in de groenstrook tussen de twee weghelften. Deze opstelling voelt als ‘even op de koffie bij Klaas’.

De Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning (1961), kreeg de opdracht om een sculptuur te maken tussen het groen van de Apollolaan. Hij is bekend door zijn (tijdelijke) installaties die vaak het midden houden tussen sculptuur en architectuur. Voor ArtZuid heeft hij een mini labyrint van muren, gangen en ramen ontworpen. De hele creatie is in verschillende groentinten gespoten en is zo onderdeel geworden van het de groene afscheiding waarin het staat opgesteld. De sculptuur legt een soort tweede laag over de aanwezige heggen. Vanaf een groene bank kun je het geheel in alle rust bekijken.

Kleurrijke beeldenstorm van Gabarrón
De beeldencollectie van ArtZuid 2017 laat 90 werken van 52 verschillende nationale en internationale kunstenaars zien. De Spaanse kunstenaar Cristóbal Gabarrón (Murcia 1945) is met 24 werken het meest te zien. Zijn kleurrijke werken staan over en groot deel van de stad verspreid. Ik zag zijn eerste werk op het plein tussen het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum. De grootste concentratie Gabarróns staan bij de Zuidas, rondom het station Amsterdam Zuid en het aansluitende Gustav Mahlerplein
Op de website van ArtZuid kun je onder het kopje ‘kunstenaars‘ zien wie welk werk heeft genaakt
Waar zijn de vrouwen?
Tussen al deze beelden ontdek ik maar twee werken van vrouwelijke kunstenaars: Esther Tielemans en Saskia Noor van Imhoff. Het kan natuurlijk nog zo zijn dat binnen het collectief van Atelier van Lieshout ook nog vrouwen actief zijn, maar dat is niet uit de catalogus af te leiden. Dit vind ik wel een beetje jammer, want ik ben er van overtuigd dat er meer vrouwelijke kunstenaars zijn die een plekje verdienen op ArtZuid.
Mijn eerste kennismaking met het werk van Esther Tielemans (1976) was in Museum Voorlinden. In Full Moon, de eerste tentoonstelling uit de eigen collectie, zag ik in de eerste zaal het grote kleurrijk werk The Performance. Hier in Amsterdam ontdek ik ‘zeven kolommen in vier kleuren’ . Tielemans onderzoekt het traditionele vermogen van de schilderkunst om een ‘echte’ derde dimensie op het platte vlak te suggereren. De vier vlakken van de 7 kolommen die je hier ziet, zijn per vlak gespoten in een van de drie primaire kleuren van De Stijl. Ze heeft het Stijl-palet uitgebreid met de kleur groen. Groen staat in de kleurentheorie als alternatief voor het blauw. Op alle vlakken ontdek je een diagonale scheidingslijn in het kleurvlak. Hierdoor wekt Tielemans de illusie van een kantelende horizon.
De tweede dame hier is Saskia Noor van Imhoff (1982). In haar werken worden alledaagse voorwerpen, replica’s en kunstobjecten, zonder enige vorm van hiërarchie, gecombineerd. Zij kiest toevallige objecten ter plaatse en onderzoekt deze als een soort van artificiële archeoloog. In Amsterdam Zuid zag ze een steen en kopieerde de vorm en goot een tweelingzusje in aluminium. Ze gaf haar werk de titel #+30.00. Je kunt je bij het zien van de steen en de kopie afvragen of het enerzijds misschien een geraamte is van iets dat komen gaat, of anderzijds een overblijfsel, een ruïne van iets dat is geweest. Jij mag het zeggen….
ArtZuid 2017 kun je nog ontdekken t/m 17 september 2017 in Amsterdam Zuid.
© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst © gebruik foto’s met dan aan ArtZuid en de deelnemende kunstenaars