Vijf tips voor de kerstvakantie

 Run Beyond - 6 - Angelo Bonello - Amsterdam Light 2015
Amsterdam Light – Run Beyond © Angelo Bonello

Kunst in de kerstvakantie

Na drie zondagen is het weer tijd voor actie. Uit het grote aanbod aan tentoonstellingen heb ik een Top 5 voor je geselecteerd. Vier suggesties in ons eigen land en de vijfde tip telt drie kanjers in Keulen. Pak een kop koffie of thee, lees onderstaande introducties en trek je plan. Ik wens je een inspirerende kerstvakantie. Als jij nog een tip voor mij hebt, lees ik dat graag. Veel plezier!


Ontdek de High Tech Romeinen in Nijmegen

blog Guggenheim en Colosseum
Ontdek de High Tech Romeinen in Nijmegen

In de oudste stad van ons land hebben de Romeinen ruim 2000 jaar geleden al goed huis gehouden. Ze bouwden aan zuidoever van de rivier verschillende nederzettingen van waaruit ze ons land verkenden. In Museum het Valkhof in Nijmegen maak je aan de hand van negen thema’s kennis met het werk en het leven van de Romeinen. Asterix noemde ze rare Romeinen, maar High Tech Romeinen laat zien dat het uiterst slimme gasten waren. Iedere zondag zijn er workshops. Je kunt dus volop mee denken én werken aan de slimme uitvindingen van de Romeinen.

Nog tot 24 januari 2016 te zien en te beleven in Museum het Valkhof in Nijmegen.

Miró overwintert in Cobra

Miro overwintert in Cobra Museum in Amstelveen
Miro en Cobra in dialoog in het Cobra Museum Amstelveen

Er was de laatste weken weer veel over te doen: klimaatverandering. Wij hebben net de warmste kerst sinds de metingen achter de rug. Het is of de Spaanse kunstenaar Miró een vooruitziende blok heeft gehad. Zijn plannen om dit jaar te overwinteren in het CoBrA Museum in Amstelveen hebben goed uitgepakt. In de tentoonstelling Miró & CoBrA ontdek je een interessante dialoog tussen de Spaanse kunstenaar en de leden van de CoBrA beweging die allemaal steeds weer zochten naar nieuwe vormen, verrassende materialen en nieuwe technieken. Het atelier van Miró staat tijdelijk in Amstelveen en onder alle bezoekers aan de tentoonstelling wordt een reis naar Mallorca verloot. Als je de Eindejaarskanjer mist, maak je hier altijd nog kans op een leuke reis.

Je bent tot 31 januari 2016 welkom in het Cobra Museum in Amstelveen

Keith Haring is terug in Rotterdam

Keith haring The political Line in de Kunsthal in Rotterdam
Kom mee naar Keith haring in Rotterdam

Na 33 jaar is Keith Haring terug in Rotterdam. 25 jaar na zijn overlijden is het cultureel erfgoed van deze bijzondere Amerikaanse kunstenaar te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Hij begin in New York met krijttekeningen op leeg gevallen muurvlakken in de metro. Op metrostation beurs in Rotterdam is zijn werk weer ondergronds te zien. Haring was niet alleen creatief hij was bovenal maatschappelijk betrokken. Zijn signalen aan de wereld zijn te zien in ‘The political line’. Wat doe jij tegen voedselverspilling, de strijd tegen Aids en de klimatologische veranderingen die onze planeet ondergaat?

The political line’ van Keith Haring is nog tot 7 februari 2016 te zien in de Kunsthal in Rotterdam

Drie kanjers in Keulen

Agrippina, keizerin uit Keulen, Käthe Kollwitz en Joan Mitchell in Keulen
Wilma bezocht drie kanjers in Keulen

Misschien heb je enkele vrije dagen opgenomen in deze kerstvakantie en wil je even de grens over. Op een klein uurtje rijden van de Nederlandse grens ligt Keulen, net als Nijmegen een geliefde stad van de Romeinen. In de DOM-stad zijn op dit moment drie tentoonstellingen waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Wist jij dat Keulen de geboorteplaats is van de eerste Romeinse vrouwelijke keizerin? Maak in het Römisch-Germanisches Museum kennis met Agrippa, keizerin uit Keulen.
Het Käthe Kollwitz Museum in Keulen heef de grootste verzameling werk van deze bekendste Duitse kunstenares. Nu te zien een prachtige serie tekeningen, litho’s en houtsneden van de ontmoeting van de zwangere Maria met haar eveneens zwangere nicht Elisabeth.
De jongste artistieke kanjer is de Amerikaanse kunstenares Joan Mitchell. Haar grote, kleurrijke, abstracte creaties zijn nu te zien in Museum Ludwig in Keulen (net achter de DOM en het centraal station).

Amsterdam Light, verlicht je

 Birds fly around you - © Masamichi Shimada Amsterdam Light 2015
In de Hoftuin Birds fly around you – van Masamichi Shimada Amsterdam Light 2015

Mijn laatste tip is er een die licht geeft: Amsterdam Light
Uit 300 inzendingen zijn 35 licht kunstwerken gekozen die je in deze kerstvakantie deels te voet (lichtwandeling Illuminade) en deels vanaf en rondvaartboot (WaterColors) kunt bekijken. Het thema van de vierde editie van dit lichtfestival is vriendschap & verbinding. Het resultaat: o.a. The Bridge, a tale of two cities, Talking heads in de grachten, Birds fly around with you en een brief van Spinoza in het water. Hier wordt je blij van!

Illuminade wandeling  (o.a. met gids) kun je maken tot 3 januari 2016 en zijn te boeken via de site van het festival. De wandeling duurt gemiddeld 90 minuten. Je kunt ook een boekje kopen en de route zelf lopen.

De lichttour Water Colors wordt tot 17 januari 2016 aangeboden. De rondvaartboten vertrekken dagelijks tussen 17.00 en 23.00 uur en de vaartocht duurt circa 75minuten. Vertrek- en eindpunt in de directe omgeving van het Centraal Station.

Geniet van Amsterdam Light en geef de warmte en het licht door in 2016!

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst