Naar Londen met de trein

Eurostar BRU-LON 2013 (11) BRU vertek Eurostar BRU-LON 2013 (9) logo EurostarRelax met de Eurostar
En dan is er rust… Na een lange vertraagde treinreis van Nijmegen naar Brussel Midi (4 uur en 45 minuten!) volg ik Cedric die me mijn plaats wijst in de Eurostar naar Londen. Alle stress opgelopen op het NS-traject lost langzaam op. De trein is nog maar net vertrokken of Cedric presenteert een lichte maaltijd.

Eurostar BRU-LON 2013 lunchAl etend, drinkend en genietend op weg naar het Franse Lille alvorens ik onder het Kanaal de tunnel in duik…

Wat is de WiFi code?
Als ik me wil installeren om wat te werken, krijg ik de tafel niet uit de houder. Cedric is snel ter plekke en maakt een notitie, ik krijg een andere plaats en zit nu heel ruim in een vier persoonsstilte compartiment. Mooi even de tijd om mijn mail te checken en om enkele WhatsAppjes te versturen. Ik zie geen Wi-Fi optie verschijnen op de display. Cedric vertelt me dat de huidige treinen nog geen Wi-Fi hebben. Aj.. dat is jammer. Begin 2014 zullen de gerenoveerde treinen deze service wel aanbieden. Daarnaast vertelt hij me trots dat er in 2014 hele mooie nieuwe treinen komen die standaard Wi-Fi hebben.

Eurostar BRU-LON 2013 (6) Standaard PremierEen trein met drie klassen
Als je met de Eurostar reist, heb je de keuze uit drie klasses: Business, Standard Premier en Standard. Ik probeer op heen- en terugreis twee verschillende reisklassen uit.
Nu zit ik lekker ruim in Standard Premium, de lichte lunch is bij de prijs inbegrepen, net als de frisdrank, wijn, bier of andere versnapering die je bij de maaltijd wenst.

Eurostar BRU-LON 2013 (4)20 minuten treinen onder het Kanaal
Mijn trein is om 14.58 vanaf Brussel Midi vertrokken. We rijden nu bijna een uur en ik zie het Noord-Franse landschap aan me voorbij trekken. Hoe lang zal het nog duren voor we kopje onder gaan? We maken eerst nog een stop in Lille en daarna koersen we naar Calais. Hier staan stevige hekken op het perron, ik zie zelfs militairen met grote machinegeweren. Ik weet dat de tunnel ook als vluchtweg wordt gebruikt door illegale emigranten, toch ervaar ik de aanblik van de zichtbaar gedragen grote geweren niet als prettig.

En dan rijden we langzaam de tunnel in (16.04). Het gaat zo snel dat ik niet eens de tijd heb om mijn camera aan te zetten. We zoeven door de tunnel. De gehele doorgang duurt een kleine 20 minuten. Het diepste punt van de tunnel onder het zeespiegel van het Kanaal is 195 meter. Boven ons liggen veilige, dikke kalkmergellagen. Die zijn al meer dan 65 miljoen jaar oud. Dat houdt me wel droog. En dan vertraagt de trein, ik klok 16.25 en zie Groot Brittannië bij daglicht.

Doe je voordeel met de Oyster Card
Het wordt tijd voor het barrijtuig…. in iedere trein zijn er twee, nr 6 en nr 13. Ik zit in rijtuig 11 en ga naar 13, niet om te drinken, maar om een Oyster Card te kopen. Dit is de Londense variant van onze OV-chipcard. Hiermee kan ik straks op mijn gemak gebruik maken van het openbaar vervoersaanbod in de stad. In de trein betaal ik Florence £15 (€ 22,50) en heb daarmee £2 voordeel op de aanschaf in Londen. Buiten het financiële voordeeltje ervaar ik het grote gemak waarmee je de kaart in het barrijtuig koopt als een extra voordeel.

Eurostar BRU-LON 2013 (12) Wilma WTM welcomeWTM, here I come…!
De eerste stop in de UK is in Ebbsfleet (16.48 uur, Engelse tijd 15.48) en door gaat de reis richting Londen.
In het traject onder het Kanaal heb ik geen enkele keer last gehad van druk op mijn oren. Op het traject van Ebbsfleet naar Londen tunnelen we heel wat af, mijn oren klappen regelmatig dicht. Met dichtgeklapte oren kom ik uiteindelijk in Londen St. Pancras aan.

Mijn bezoek aan World Travel Market (WTM 2013) kan beginnen. Meer weten over mijn treinreis? Kijk hier

 

Voor de volgende keer alvast een tip voor Parijs
Als Cedric zie dat ik Simone de Beauvoir lees, geeft hij me een tip voor een volgend bezoek aan Parijs. Bij metrostation St. Germaine de Pres is een klein café waar De Beauvoir graag met Sartre kwam: Les deux Magots.Als jij er eerder komt dan ik, stuur me dan een foto van je bezoek aan Les deux Margot. Merci &  au revoir !