Museumtips voor de kerstvakantie

Kerst vakantie Wereldvrouwen-overzicht-expo-Marianne-van-Gaale-2-met-dank-aan-Marianne-van-Gaale.
De Wereldvrouwen vieren kerst in Museum Lunteren.

Museumtips voor de kerstvakantie

We nemen nu in een snel tempo afscheid van 2018. Graag geef ik je enkele museumtips voor de komende kerst vakantie. Misschien heb je een week vrij? En wordt het een week van samen zijn met familie en vrienden. Of kies je voor een week van bezinning. Het kan ook zijn dat je nog enkele dagen moet werken. Maak er dan iets moois van. Voor iedereen die tijd heeft én zin om 2018 met een culturele, artistieke noot af te sluiten heb ik zeven tips. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen.

 

 

TIP 1

Ik, Maria van Gelre @Museum Het Valkhof

Maria van Gelre is terug! Door een hechte samenwerking hebben Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit haar terug gehaald naar Nijmegen. Ruim vier-en-een-half jaar doken onderzoekers in het leven van de Franse prinses. En nu is ze terug in Gelderland. Je kunt in de kerstvakantie een historische reis maken met Maria’s middeleeuwse gebedenboek als reisgids.  In 2005 ging het boek achter slot en grendel. Nu krijg je éénmalig de kans om deze ‘verborgen schat’ in Museum Het Valkhof te zien. Wat weet jij van prinses Marie d’Harcourt en hertog Reinald IV van Gelre en Gulik?

Je kunt de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre nog t/m 6 januari 2019 zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

 

TIP 2

Wereldvrouwen van Marianne van Gaale

Onder de titel Wereldvrouwen presenteert portretschilder Marianne van Gaale haar eerste grote solotentoonstelling. Met een videoboodschap opende wereldvrouw Floortje Dessing vrijdag 9 november online deze tentoonstelling in Museum Lunteren. Tot en met 9 februari 2019 kun je het Totaalkunstwerk van Marianne van Gaale op de Veluwe zien. Naast 24 schilderijen staan er ook verschillende modecreaties van de hand van Van Gaale en diverse souvenirs die ze heeft mee gebracht van haar vele reizen.

De tentoonstelling ‘Wereldvrouwen’, portretten en kleding van Marianne van Gaale is nog t/m 9 februari 2019 te zien in Museum Lunteren aan de Dorpsstraat 55 in Lunteren.

Afb ….

TIP 3

Saskia en Rembrandt, Liefde in de Gouden Eeuw @Fries Museum

 kerst museumtips Saskia-en-Rembrandt-beeldwand-Fries-Museum-foto-Wilma-Lankhorst

Saskia van Uylenburgh

Ik vind het heel fijn om als opening op het Rembrandt-jubeljaar, te beginnen met een gloedvol liefdesverhaal. En dat is precies wat het Fries Museum nu biedt: Saskia en Rembrandt, Liefde in de Gouden Eeuw. Een tentoonstelling met twee verhaallijnen. Op koperen panelen wordt hier het verhaal van Rembrandt en zijn grote (Friese) liefde Saskia vertelt. In vier seizoenen kun je volop meegenieten van alle facetten van de liefde. Van verliefdheid tot de bezegeling in een huwelijk. Van kinderen krijgen tot afscheid nemen.

Saskia & Rembrandt Liefde in de Gouden Eeuw is t/m 17 maart 2019 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

De eerste twee blogartikelen van 2019 staan in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw

In deel 1 vertel ik het verhaal van Saskia en Rembrandt

In deel 2 neem ik je, mee in de wereld van de liefde in de Gouden Eeuw.

 

TIP 4

Jan Sluijters, zijn wilde jaren @Noordbrabantsmuseum

Wat weet jij van de wilde jaren van kunstschilder Jan Sluijters?

In 1906 verbleef Sluijters een paar maanden in Parijs, op dat moment dé hoofdstad van de moderne kunst. Sluijters leert hier in de Franse hoofdstad de wilden (het fauvisme) kennen. Wat leert hij van hen en waarom verliest hij zijn studiebeurs van de Prix de Rome? Deze en meer vragen worden beantwoord in de tentoonstelling Jan Sluijters, de wilde jaren. Nog t/m 7 april 2019 te zien in het Noordbrabantsmuseum in ’s-Hertogenbosch.

Jan Sluijters, zijn wilde jaren is nog t/m 7 april 2019 te zien in het Noordbrabantsmuseum in Den Bosch.

Extra tip voor Den Bosch
Binnen Kijken met Thijs Wolzak

1001_vrouwen_Koning-neemt-boek_in-ontvangst-van-Els-Kloek_Amsterdam-Museum_Sebastiaan-ter-Burg
Els kloek overhandigt eerste exemplaar van haar boek aan de Koning ©foto Sebastiaan ter Burg

TIP 5

1001 vrouwen @Amsterdam Museum

Historica Els Kloek houdt zich al jaren bezig met de rol van de vrouw, nu en in het verleden. De eerste resultaten deelde ze in 2013 met ons in het boek: 1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Vijf jaar later ziet het indrukwekkende vervolg hierop het daglicht: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Hierin staan 1001 levensverhalen van Nederlandse vrouwen die elk op een bijzondere manier en plekje verdienen in dit boek. Samen met het Amsterdam Museum is een selectie gemaakt van 200 vrouwen van wie het verhaal is te lezen en te zien in de tentoonstelling: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Heb jij zin in een speeddate door de twintigste eeuw in de kerstvakantie

 De tentoonstelling 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw is te zien tot en met 10 maart 2019 in het Amsterdam Museum (Kalverstraat Amsterdam).

kerstvakantie 2018 Im-Zimmer_-Frau-im-weißem-Kleid-1913-Coll-Lenbachhaus-©-Gabriele-münter-und-Johannes-Eichner-Stiftung
Vrouw in witte jurk zittend in de woonkamer (1913) ©Gabriele Münter

TIP 6

Gabriele Münter in Museum Ludwig @Keulen

Het team van het Ludwig Museum in Keulen eert de Duitse avant-garde schilder Gabriele Münter met een prachtige tentoonstelling. Samen met haar verloofde Wassily Kandinsky en kunstenaarsvrienden Marianne Werefkin en Alexej von Jawlensky stond zij aan het begin van de beweging Der Blaue Reiter.

Gabriele Münter, paiting to the point is nog t/m 13 januari 2019 te zien in Museum Ludwig in Keulen.

Tip
Als je van het werk van Gabriele Münter houdt, kan ik je de tentoonstelling Alexej von Jawlensky  … in het Gemeentemuseum in Den Haag ook van harte aanbevelen.

Alexej von Jawlensky @Gemeentemuseum Den Haag

Alexej is bevriend met Gabriele Münter en haar partner Wassily Kandinsky. Samen met zijn mecenas, Marianne Werefkin logeert hij in de zomer van 1908 in het huis van Münter in het Beierse Murnau. Dit verblijf raakt alle vier de kunstenaars in hun hart en na deze zomer zien hun schilderijen er anders uit.
Het Gemeentemuseum presenteert Jawlensky’s œuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht. De nadruk ligt op de invloed van zijn spirituele beleving.

Alexej von Jawlensky Expressionisme en Devotie is nog t/m 29 januari 2019 te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

 Kerstvakantie 2018 Modern-Couples_-Emilie-Fögele-en-Gustav-Klimt-2-foto-Wilma-Lankhorst

TIP 7

Modern Couples in Londen

Ook als je besluit om de kerstdagen in Londen door te brengen, heb ik een leuke tip voor je: Modern Couples in het Barbican Art Centre.

In Modern Couples, kunst, intimiteit en avant-garde, kun je het leven en werk zien van ruim veertig kunstenaarsparen. Ze waren allemaal actief in de periode 1900-1950. Kunst en avant-garde zijn de grote gemene delers. De intimiteit spat in Londen van de muren. In dat opzicht is het zeker een andere tentoonstelling.

De intimiteit spat er van af

De lens waardoor de samenstellers in Londen hebben gekeken is er een met een ruim begrip voor passie én alle vormen van intimiteit. Vooral het begin van de tentoonstelling worden allerlei intieme details gedeeld met de bezoekers. Uit brieffragmenten kun je lezen hoe Camille Claudel en Auguste Rodin (1882-1892) in hun meest liefdevolle jaren elkaar noemden of van elkaar droomden.

Modern Couples is nog t/m 27 januari 2019 te zien in het Barbican Art Centre (Silk Street) in Londen.

Extra tip als je in Londen bent

Tot en met 6 januari 2019 kun je nog naar A Royal Wedding in Windsor Castle.

Krijg je nu opeens zin om toch nog naar Londen te gaan, kijk dan hier voor enkele suggesties voor een stedentrip naar Londen met de trein. Goede reis!!

 

© tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea en kunstenaars

Kerstvakantie © foto Wilma Lankhorst

Dank je wel!!

Fijn dat me mijn blog volgt, dank voor alle attente,
leuke reacties en suggesties.
Voor nu wens ik je liefdevolle en warme feestdagen.

Graag tot ziens in 2019 en vieren we samen het Rembrandt-jubeljaar.