Waalwandeling: 2 bruggen & 2 bier

Onze eigen Waalwandeling

In aanloop op het nieuwe seizoen gaan we de komende weken weer als toerist rondneuzen in onze eigen stad. Voor ons is het ‘Altijd Nijmegen’ maar Nijmegen verandert ‘altijd’, dus moeten we bijblijven en bijleren. We hebben een idee uitgewerkt voor een nieuwe Waalwandeling en we hebben deze tocht ‘2 bruggen & 2 bier’ gedoopt. Trek je schoenen aan, neem je camera mee en ga op verkenning.

MINOLTA DIGITAL CAMERAVanuit AnnA B&B  gaan we links richting de stad en na de spoorovergang gaan we links het rode fietspad op. via het Station en het Politiebureau komen we op de Snelbinder, de fietsbrug die aan de spoorbrug is gehangen. Vanaf deze brug heb je altijd een mooi zich op de Waalkade en de beneden stad met de trotste toren van de St. Stevenskerk. Ondanks dat het winter is, schijnt de zon volop. We stoppen even bij de spreuk van Nescio en lopen daarna over de brug en gaan er aan de Lentse kant onder door. Op de dijk  houden we de nieuwe stadsbrug als focuspunt voor ons.

blog_01_Nescio_snelbinder
Citaat Nescio, een van de vele literaire bakens in Nijmegen

Gezellig druk op de dijk
Het mooie weer heeft veel mensen de dijk opgestuurd. Overal lopen mensen te genieten van de zon en de werkzaamheden rondom het grote planologische werk in uitvoering, de aanleg van de watergeul die leidt tot een nieuw eiland in de Waal: Veur-Lent.  Nu wordt er volop gegraven en als de planning wordt gehaald zal er in 2015 Waalwater door de nevengeul stromen. Daarmee is de aanzet van het eiland een feit. Er liggen op dit moment drie scenario’s bij de gemeente voor  de invulling van het eiland: een groen parkeiland, een stedelijk aandoend stadseiland en een landelijk Lenter-eiland.

blog_02_oversteek-ohout

De Oversteek
We lopen door naar de nieuwe stadsbrug en zien net voor we bij de brug zijn links de plaquette waarop we worden herinnerd aan de historische oversteek op 20 september 1944. In de middag van 20 september 1944 staken ongeveer 900 geallieerde soldaten de Waal over. Vanaf de noordoever werden ze beschoten door de Duitse bezetter. De kunstmatig gevormde mist bood helaas niet voldoende bescherming. 48 Jonge Amerikanen kwamen om bij deze actie. Als eerbetoon aan hen en de kameraden die samen met hen de oversteek maakten is de nieuwe stadsbrug naar deze actie vernoemd.

blog_03_brug-OversteekDe damestas
Zoals dat vaak gaat met een nieuw gebouw of architectonisch  ontwerp, krijgt het ontwerp tijdens de bouw al vaak een of meerdere bijnamen. De Belgische architecten noemen de brug een statige dame, die stevig op haar benen staat. Veel Nijmegenaren gaven de brug de bijnaam de handtas. Met dit idee in mijn hoofd loop ik van de noord-  naar de zuidoever. Me steeds weer verbazend over het prachtige lijnenspel op de brug.

blog_05_2-bierWillibrord en de witte vrouwen
Aan de zuidzijde bij cultuurcentrum Vasim is de onderdoorgang van de brug ’20 septemberplein’ gedoopt. Wij lopen links terug naar de stad en maken bij het Honig-comlex een stop. In restaurant De Meesterproef bestellen we 2 bier, zo maken we kennis met Willibrord (amber bier) en Witte Vrouwen (inderdaad een wit bier). het is zondagmiddag en de weekend Bazaar loopt op haar einde. Steeds komen er nieuwe mensen binnen die zich vergapen aan de inrichting van dit restaurant. Het industriële karakter roept beelden op aan de tijd die deze ruimte in gebruik was als spoelruimte en opslag. Zo staat op een van de opslagtanks staat de bierlijst en als we naar bovenkijken zien we de sprenkelinstallatie nog zitten.  Bij de beperkte verbouwing zijn in de houtenwand van de opbouw
diverse stopcontacten bij de tafels aangelegd zodat je er ’s middags tijdens een lunchafspraak ook prima kunt werken. Na de 2 bruggen, smaken de 2 bier ons prima. We laten ons nog even verleiden door het aanbod op de lunchkaart en bestellen zoetzure gehaktballen van slager Jos. De runder balletjes begeleid door zelfgemaakte kruidenmayonaise zijn heel verfijnd van smaak. We lopen als het ware op vleugeltjes terug naar de St. Annastraat.

2014_Honig Meesterproef (5)blog_06_HonigHierna volgt een gedetailleerde routebeschrijving om zelf op stap te gaan.

Routebeschrijving
Verlaat B&B en  ga links op St. Annastraat (richting centrum) na spoorwegovergang, links af rode fietspad op richting het NS station. Loop langs ROC, Station en over de busremise (langs bouwplaats Doornroosje) en sla na het Politiebureau links af naar de fietsbrug, de Snelbinder. Aan het begin van de fietsbrug zie je een bankje, daar tegenover hangt het ‘literaire baken’ van Nescio aan de brugrand. Volg de brug tot het bordje Lent, neem de trap rechts en ga naar beneden, ga naar de dijk en loop nu onder het viaduct  westwaarts, richting de nieuwe stadsbrug. Direct na het treinviaduct zie je rechts de afrit naar ‘koken aan de Waal’. Blijf op de dijk en houdt de nieuwe brug, de Oversteek steeds voor je.

Net voor de nieuwe brug zie je links in het landschap de plaquette van de oversteek. Dit is de plaats waar de Amerikaanse soldaten op  20 september 1944 met canvas bootjes de oversteek maakten naar de belegerde noordoever. Loop verder naar de brug en dan zie je rechts de trap die je naar het wegdek leidt. (tot dit punt ben je plm. 1 uur aan de wandel vanaf de B&B).

Ga op de brug links en loop terug naar de stad. Aan het eind zie je een glazen lift en een trap. Ga hier naar beneden en loop naar links, richting het kantoor van Dagblad de Gelderlander. Houdt links aan en volg het rode fietspad richting het centrum. Links zie je de gele toren van de voormalige Honig-fabriek. Wij hebben op dit punt een pauze ingelast. Er is namelijk van alles te doen in dit complex.

Van donderdag 12.00 tot zondagnacht 00.00 uur is restaurant De Meesterproef een absolute aanrader. Ga het Honig terrein op, loop richting het water, loop  onder het gebouw door en  neem direct rechts de eerste deur, de trap op en dan sta je in De Meesterproef. Je kunt hier (h)eerlijk lunchen, koffie drinken of een goed glas wijn gebruiken en ’s avonds is dit restaurant een zeer geliefd eethuis (reserveren om teleurstellingen te voorkomen). Wij maken tijdens onze stop culinair kennis met ‘Willibrord’ en ‘Witte vrouwen’, beide gebrouwen in Limburg. Met een paar heerlijke rundergehaktballetjes van slager Jos maken we de kennismaking compleet.

Na een uurtje weer  in de benen en op weg naar de St. Annastraat.
Verlaat het Honig-terrein en ga na de poort, links af, vervolg je route naar de stad. Aan het einde van het rode fietspad, links aanhouden, onder het viaduct * direct rechts af en de trappen op. Je staat nu weer op de aanlooproute naar de Snelbinder (fietsbrug) je gaat bovenaan de trap links af tot het einde van de brug en dan rechts, langs het Politiebureau to aan het stationsplein. Neem voor de variatie een andere route terug naar de B&B en sla op het stationsplein links af. Volg de Schaijck Mathonsingel tot aan het Keizer Karelplein, neem hier de 2e afslag rechts, St. Annastraat.

Als je geen pauze neemt, loop je bovengenoemde route in twee uur.
* Na het viaduct kun je ook nog even rechtdoor lopen tot aan het Kronenburgerpark. Bij de ingang van dit door Frank Boeijen veel bezongen park ligt Luisterplek 15 met het verhaal van Jan van Hoof. Loop links door het park, richting het Keizer Karelplein. Aan het einde van het park de stad links houden en het nieuwe plantsoen rechts. Ga links om het Keizer Karelplein en neem de 2e afslag St. Annastraat.