Vierluik 4 Daagse Nijmegen

4Daagse feesten Nijmeegn Belvedere met palmBeste mensen,

Waar is het deze week leuker wonen dan in Nijmegen?

Onze mooie stad aan de Waal maakt haar faam als ‘wereldhoofdstad voor wandelaars ’ weer waar. Bijna 46.000 wandelaars uit meer dan 65 landen lopen vier dagen op rij 30, 40 of 50 kilometer in en om Nijmegen. Vrijdag 18 juli is de grote finale op de Via Gladiola. En laat ik daar nu toch wonen…


De vier wandeldagen worden omgeven door zeven dagen feest. Deze zomer treden meer dan 2.750 artiesten verspreid over 37 podia in de stad op. Je kunt kiezen uit ruim 40 internationale theateracts. De straat biedt het podium voor meer dan 100 straattheateracts en dweilorkesten. De Nijmeegse feestvloer telt een oppervlakte van 22.000 m². Je komt ondanks zeven dagen feest, tijd te kort. Dat weten we nu al. En weet je wat zo leuk is …alle optredens (behalve St. Stevens Live) zijn GRATIS.
Als lokale kenner geef ik je graag een paar suggesties voor de komende week. In een vierluik deel ik de komende dagen mijn ervaringen met jullie in de 4 daagse posts. Ik start mijn expeditie in Cuba aan de Waal.

4Daagse feesten Nijmegen 2014 Hennes Latin stageDeel 1 Cuba aan de Waal

Wil je ook wel eens naar Cuba?
Maar heb je geen zin of geld voor de vliegreis?
Kom dan deze week naar de 4 Daagse feesten in Nijmegen. Hennes Latin Stage biedt iedere avond Cubaanse muzikanten waar de vonken van af vliegen. De dansvloer ligt klaar en nodigt je uit voor de Rumba, Salsa, Danzon, Trova, Son, Guaracha, Bolero, Mambo, Rueda of Cha-Cha-Cha. En dat allemaal gratis.

4Daagse feesten dansen bij Hennes Latin Stage © Wilma LankhorstHennes Latin Stage
Negen jaar op rij organiseert het team van Hennes uit Nijmegen een swingend Cuba–platform voor bezoekers van de 4 Daagse feesten. ‘Mr. Hennes himself’ is gefascineerd door het Caribische eiland. Het zijn de bewoners en hun muziek die hem niet meer loslaten sinds hij het eiland jaren geleden voor het eerst bezocht. Buiten de 4daagse koopt, verkoopt en repareert Mr. Hennes robuuste Scandinavische auto’s. Het contrast tussen het koele Zweden en het warme Cuba kan bijna niet groter zijn. “Mijn hobby voor Cubaanse muziek en de betrokkenheid met de muzikanten neemt steeds grotere vormen aan en dreigt op een leuke manier uit de hand te lopen”, vertelt Henri van Woerkum (Mr. Hennes) als we hem spreken, net voor aanvang van de zondagavond show. ‘Na de optredens van vorig jaar heb ik een geweldige tent op de kop getikt waarin vroeger botsauto’s scheurden. De uitnodigende tent in prachtige pastelkleuren en uitgevoerd in Art Deco stijl, liet me niet meer los. Nu staat de tent hier als extra dansvloer voor de vele gepassioneerde ‘latin-dansers, vervolgt Van Woerkum.

4D Orderquis ReveOderquis Revé y su Changüi
Glunderend van trots kondigt Mr. Hennes even later zijn speciale gasten aan. Muzieklegende Oderquis Revé komt onder luid applaus het podium op. In een lange muzikale intro stelt hij de veertien leden van de band, Oderquis Revé y su Changüi, aan ons voor. Als alle vrienden op het podium staan, gaat de band los. Zaterdagavond hebben ze ruim vier uur gespeeld. Ook wij worden verwend op urenlange swingende Caribische klanken.

 

Dansen onder de sterren
Iedere avond kunnen de beentjes los bij Hennes Latin Stage onder de Belvedère in Nijmegen. De dansvloer ligt aan het begin van de Voerweg op korte afstand van de Waalkade. Maandag 14 juli speelt: ‘Orquesta Salsabor’, dinsdag, woensdag en donderdag is de vloer voor Barbra y Vai ven Cubano en Elito Revé y su Charagon. Vrijdag is de vloer dan optimaal ingedanst voor Tomi y su Timbalight.
Voetjes van de vloer in de wandelhoofdstad van Nederland. Dans je mee?

Luister hier naar Oderquis Revé y su Changüi

programma 4D 2014Nuttige links
Volg Hennes Latin Stage op Facebook voor het laatste nieuws
4-Daagsefeesten

Wandel vierdaagse op Facebook
en
Twitter
of download de app
voor lopers [4Walker]
of
volgers [ 4Follower]

4Daagse feesten Hennes Latin Stage Martin met Henri van Woerkum
Martin Geurts (host AnnA B&BDeluxe) en Mr. Hennes (Henri van Woerkum) met hoed

© foto’s en tekst Wilma Lankhorst