Nijmegen feest & festivals

2014-07-13 12.45.50 magneet Nijmegen
Nijmegen trekt als een magneet.

Drie weken na de Vierdaagse komt Nijmegen weer volop tot leven. Augustus en september zijn echte feest en festivals maanden in de universiteitsstad. De introductieweken van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit Nijmegen staan weer geprogrammeerd. Ook voor de inwoners en bezoekers wordt er veel georganiseerd. Zin in een feest of festival? Nijmegen heet je van harte welkom. Kijk hier voor de menulijst en maak je keuze. Veel plezier toegewenst. 

Boys & Bear Goffert Openluchttheater 14 augustus
Vanavond gaat de beer los in het grootste openluchttheater van ons land. De Australische band Boys & Bear treedt op in deze prachtig groene omgeving. Voor de beer los gaat, laat de Belgische formatie Gepetto & The Whales, enkele vocale vissen vrij. Volg hier de zoektocht naar Jonathan. Kaartverkoop via Doornroosje.

Oddstream op Drift_Magic_Cave_2
Oddstream – Magic Cave ©foto Oddstream

Oddstream  15 t/m 24 augustus
Het kloppende hart van dit multimedia festival is De Lindenberg. Het programma is zeer gevarieerd, mede door de samenwerking met lokale partners als Drift (clubavond), Extrapool (augmented audio-stadstour), Radboud Universiteit (het Soeterbeeck-programma) en ontmoetingen met artiesten in het Besiendershuis (Air Besiendershuis i.s.m. kunstenaarsgroep glowArp) aan de Waalkade. Naast voorstellingen en muziek is er een Techlab waar je de laatste technologische ontwikkelingen kunt zien en uitproberen.
De app voor de augmented audiotour is vanaf 15 augustus online gratis verkrijgbaar. Zoek op ‘Extrapool Sounds’. Blijf op de hoogte van het Oddstream programma via @odd_stream

Kaaij -aan tafel- low resDe Kaaij   15 augustus -14 september
Cultuurterras de Kaaij krijgt een zomerstaart. Na een succesvolle en supergezellige vierdaagse week, start het 2e deel van het Kaaij-programma op vrijdag 15 augustus. Het aanbod varieert van muziek, straattheater, film en kunst tot yoga, ambachten en culinaire hoogtepunten.

Onder de bogen van de oude Waalbrug kun je je smaakpapillen o.a. verwennen bij De Kaaijdraaier, een pop up restaurant op het poton van Oepoe Sientje.

Beach Lent  16 augustus
Zaterdag 16 augustus gaat het strand bij Sprok aan de Waaldijk weer helemaal los. Om 14.00 uur klinkt het startschot voor artiesten als Orson Welsh, Dj Antonie, Roel Salemink, Diviasco, Billie the Kid en vele anderen. Op de Waal varen de schepen voorbij, bij Sprok klinkt muziek en jij ligt heerlijk op het Waalstrand te genieten van een mooie stranddag in eigen stad. Volgens de organisatie gaat de zon bij Sprok op die avond pas om 00.30 onder. Tickets zijn online te bestellen.

Vestival ‘Dream the future’   23 augustus
Het Goffertpark geeft op 23 augustus het podium aan een line up van droomartiesten. Op drie podia treden die dag o.a. voor je op Eva Simons, Lady Bee, Gregor Alto, Ms Dynamite, Groove Kings, Ryan Lesli, Asap Rocky, Aspter, Songz, Miguel en vele vele anderen. Om 12.00 uur is het park open en je kunt over de toekomst blijven dromen tot middernacht.

Zomerkwartier 2013Zomerkwartier  23 augustus t/m 14 september
Wegens enorm succes heeft Nijmegen dit jaar weer een super cool stadsstrand. Op het terrein van de oude soep en pasta fabriek van Honig aan de Waal lossen vrachtwagens ladingen vol zand. Vanaf 23 augustus ben je op donderdag t/m zondag van harte welkom om deze locatie. Er is muziek, dans en film. Donderdag is de inmiddels traditionele ‘Bring your own BBQ’ dag. Zomerkwartier is een heerlijke plek om te chillen en om leuke nieuwe mensen leren kennen.
Volg het laatste Zomerkwartiernieuws op Twitter @honigstrand

parels in lottumOosterse Bazaar 24 augustus
Museumpark Orientalis is zondag 24 augustus het toneel van de Oosterse Bazaar . In een sfeervolle omgeving kun je het Midden-Oosten ruiken en proeven. Marktkoopmannen showen hier hun mooiste souvenirs. Ooit al eens de muziek van het oude volk van de Mesopotamiërs willen beluisteren? Dat kan! Leg je oor te luister bij de formatie Aeide Mousa. Liever een vleugje Griekse cultuur? Geniet dan van het Grieks muzie0-k en verteltheater. Versier je arm met een mooie henna-tatoega. Dit en nog meer op  fietsafstand van Nijmegen tijdens de Oosterse Bazaar

DSCN8513Gebroeders van Limburg Festival 29-30 en 31 augustus
Dit jaar viert Nijmegen de tiende editie van dit kleurrijke Middeleeuwse festival. Dit evenement is een van de weinige die over is gebleven na de 2000 jarige verjaardag van de stad in 2004. In het laatste weekend van augustus kun je zomaar opeens Katharina van Kleef in de Nijmeegse Burgstraat tegenkomen. Je kunt betrokken raken bij de Ridderspelen op het Valkhof, of een historische veldslag in het Hunnerpark mee maken. Er is een levend schaakspel en een kampement waarin mensen wonen en werken als in de dagen van toen. Op zondagmiddag laat Middeleeuws Nijmegen zich van haar mooiste kant zien tijdens de ‘Blije Incomste’. Bestuurders, vrijwilligers, re-enactors lopen mee in deze stoet waarbij ieder zich kleedt in de laatste mode van de Middeleeuwen.

Goffertpark-overzichtFestival ‘We love the 90’s ‘  30 augustus
Een week na de openbaringen van de droomartiesten van Vestival ‘Dream the future’ zet het Goffertpark de jaren 90 in het zonnetje. Bijna 25.000 liefhebbers hebben al een kaart gekocht voor dit speciale muziekfestival. Uit de boxen in het park klinkt van 13.00 tot 23.00 uur Eurodance, Happy Hardcore muziek en uiteraard volop oude hits uit de muzieklijsten van de jaren 90.  Hier kun alvast in de juiste stemming komen.

olt de goffertWende snijders in Openluchttheater De Goffert 4-5 september
De leden van Het Gelders Orkest verleiden je samen zangeres Wende Snijders op een bijzondere manier naar de wereld van de sterren Tijdens de twee concerten in het Openluchttheater De Goffert in Nijmegen neemt de dag afscheid en wordt de nacht verwelkomd onder de klanken van deze bijzondere muzikale combinatie. Het 125 jaar jonge orkest, trakteert je met deze concerten op een bijzonder verjaardagscadeau. Kaarten kosten € 19 p.p. en zijn online te bestellen via de site van het orkest.

Lentse Oeverspelen 7 september
Ook voor de tiende maal dit jaar zijn de Lente Oeverspelen. Op zondag 14 september kun je van 12.00 tot 18.00 uur o.a. genieten van het project ‘Kunst aan de Waal’, meedoen aan verschillende workshops er genieten van het podium voor Lents talent. Laat je verrassen door straatartiesten en bekijk Nijmegen eens vanaf de andere kant.

wijnglas st stevens -liggendLekker (uit)slapen in Nijmegen
Ben je in voor en feestje en wil je blijven overnachten in de Oudste stad van Nederland, dan heb je volop keuze uit leuke slaapadressen. We tippen graag B&B Oepoe Sientje als onderdeel van de Kaaij, Hotel Increbile in het centrum aan het Kelfensbos, B&B Heyendaal 43 dicht bij de universiteit en AnnA B&B Deluxe op loopafstand van het Goffertpark, de HAN en de universiteit.

Als je online op de hoogte gehouden wilt worden van Nijmeegs nieuws, kijk dan op As we speak. Dit online magazine geeft o.a. leuke tips over o.a. uitgaan en vrije tijd in Nijmegen.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst