De nacht van Bomans in Nijmegen

Bij het ontbijt lees ik in de krant dat er later vandaag het dertiende literaire baken in Nijmegen wordt onthuld. Plaats en tijdstip staan er niet bij. Via enkele zoekopdrachten kom ik op de websites van de Stichting Nox en de site van Noud Bles. Op de laatste staat een telefoonnummer. Zo hoor ik even later dat de onthulling om 16.00 uur plaats vindt bij de Rabobank aan de kant van de Bisschop Hamerstraat. Buiten raast een historische storm en de regen klettert straf op het serredak. Ik veronderstel dat de onthulling buiten is en trek me warm aan met bodywarmer, regenjack en stevige wandelschoenen. Als ik vijf minuten voor vier op de opgegeven plek sta, zie ik niemand.
Wat ik wel zie is de tekst van Bomans die nog onthuld moet worden…Hoe kan dat?  Ik sla de hoek om en loop de bank in daar ontmoet ik stadsdichter Marijke Hanegraaf. We kennen elkaar via onze leesclub. Er komen steeds meer mensen de bank in en allemaal feestelijk gekleed. Ik verbaas me erover dat er zoveel mensen komen kijken naar de onthulling van een literair baken. Als Nachtburgemeester Doro met Schout bij nacht Joop binnenkomen, hoor ik dat zij niet komen voor de onthulling maar voor de officiële heropening van de bank. Oeps, compleet underdressed sta ik op het verkeerde feestje…

onthulling-13e-baken-BomansAls even later burgemeester Hubert Bruls binnenkomt worden we uitgenodigd om mee te lopen naar de zij-ingang aan de Bisschop Hamerstraat. Daar zie ik een blauw kleed voor een raam hangen. De onthulling vindt van binnenuit plaats. Als Bruls en scheidend directeur van de Rabobank, Annemarie van den Berg het literaire baken in Nijmegen onthullen, lezen we de tekst in spiegelschrift.

Dit baken is gewijd aan schrijver Godfried Bomans. Bomans woonde en studeerde van 1939 tot en met 1943 in onze stad.
Het citaat gaat over een historische nacht.

13-baken-tekst-Godfried-BomTerwijl we luisteren naar de uitleg van Hans Peters over het project Literaire Bakens Nijmegen, raast een historische storm over ons land.

Bomans en zijn studievriend Hans Triebels tafelden in de nacht van 9 op 10 mei 1940 in restaurant Germania. Deze eetgelegenheid stond op de plek van de huidige Rabobank aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. Dit was nacht waarin de Duitsers via de Oranjesingel de stad binnen slopen. Bomans doet verslag van deze nacht in zijn dagboek. Na de komst van de Amerikanen (18-19 september 1944) kreeg dit restaurant een andere naam: Normandië. In deze naamswisseling lag volgens Bomans de gehele oorlog besloten. Deze historische nacht en Bomans verslag ervan waren de aanleiding voor de Werkgroep Literaire Bakens om een baken aan Bomans te wijden.

 Literaire bakens in Nijmegen
In 2005 zijn de eerste vier literaire bakens in het centrum van Nijmegen onthuld. De gekozen tekst moet altijd een relatie hebben met Nijmegen.

Hangend over de Snelbinder/fietsbrug over de Waal lees je de volgende tekst van Nescio:

tuig-16-fietsbrug
rechts de Snelbinder – fietsbrug

 

“Zij staarde in de Waal. ‘Mooi hè?’. Toen leunde ze haar bovenlijf uit ’t raampje en keek   naar Nijmegen, dat daar lag op de heuvels aan de rivier, zoo on-Hollandsch, zwak        romantisch, huizen boven huizen en boomen boven boomen, en zong tegen de wind en ’t  gerammel van den trein over de brug.”

 

In het Kronenburgerpark hangt bij de brug over de vijver een tekst van Frank Boeijen en een van Frans Kellendonk.

Frank Boeijen zong: Op zoek naar geluk in Kronenburgpark. Thuis wacht een vrouw onwetend op haar man.

Frans Kellendonk schreef: “Op het tippeltrottoir, aan de voet van de Kruittoren, stond ze haar zwarte haar te borstelen (…) Wanneer de haren uitwaaierden in het lamplicht waren ze eventjes van goud.”

cup-cakes

champagne

 

Tijdens de opening sprak ik Noud Bles. Van hem krijg ik een lijst van alle dertien bakens. Met deze lijst ga ik op zoek naar alle locaties om ter plekke een foto te maken.

 

Wordt vervolgd….!