Lééf het Gebroeders van Limburg festival

Boogschutters headerDit weekend is Nijmegen weer in de ban van haar gloriejaren tijdens de Middeleeuwen.

Honderden spelers, figuranten en re-enacters hebben met hun families de tenten opgeslagen in het Hunnerpark. Vanavond knisperen daar de kampvuren en worden alvast verhalen uitgewisseld. Zaterdag en zondag ademt Nijmegen de Middeleeuwen. Heb je zin in een weekend terug in de tijd en past een feestje goed in je plannen? Kom dan naar Nijmegen en geniet mee op het Valkhof en in het Hunnerpark. Wie weet ontmoet je Katharina van Kleef of de Gelderse Draak?

GetijdenboekBurchtstraat 63
Wat begon als een middeleeuwse ontvangst tijdens de viering van de 2000ste verjaardag van de oudste stad in ons land, werd uiteindelijk een jaarlijks terugkerend festival. Dit jaar al weer voor de tiende keer. Centraal staan het werk en het leven van de beroemde Nijmeegse schilders de drie gebroeders van Limburg. Zij zijn rond 1385 aan de Burchtstraat nr 63 in Nijmegen geboren. Het ‘huis’ en de kelders op deze locatie zijn dit weekend open voor bezichtiging. Wees op dit punt niet te optimistisch. Ik heb hier niet zo veel gezien…Maar de rest van het programma is veel belovend!

 

 

Riddertoernooien en boogschieten
Steeds meer inwoners kleden zich tijdens dit weekend in traditionele kledij. Tijdens speciale workshops worden oude technieken en ambachten geleerd om zo de juiste kleding te maken. Het aantal middeleeuwse re-enacters neemt elk jaar weer toe. Dit jaar zag de organisatie zich gedwongen om na 700 inschrijvingen de poort (helaas) te sluiten. Het Hunnerpark is dit weekend dé plaats voor middeleeuwse ambachten, spijs & drank, riddertoernooien en bestormingen.

slag om de poortDe Ridders van de IJssel ontmoeten hier de Compagnie van Brederode, de soldaten van het Gelre’s Overkwartier en de Duitse collega’s uit Soest en Cranenburgh.

HunnerparkProgramma Hunnerpark
Zaterdag v.a. 11.30 uur begint het hier met boogschieten en om 13.30 uur wordt ‘De Slag om de Poort’ gestreden. Om 14.30 uur komen de Ridders van de IJssel in actie en om 19.00 uur start het middeleeuws buffet. Aansluitend om 20.00 uur is er de Slag met de Gelderse Draak gevolgd door een vuurspektakel en een processie.

Valken kijken op de Valkhof
De valken zijn terug op de Valkhof!. Je kunt ze in actie zien in de roofvogelshow. Kinderen spelen om 14.00 uur hun eigen veldslag waarna er om 16.00 uur een heuse riddershow is te zien. Houd je ogen en oren open want wie weet zie je Franciscaner Monniken die over Bernardus vertellen of ben je getuige van de klucht van Lippijn of het Tafelspel van ‘De Droncken man en sijn wijf’.  Doedelzakspelers zorgen voor een vrolijke noot en ’s avonds draagt Christine de Pisan poëzie voor uit de 14e eeuw.

Blijde Incomste-2Karel de Grote in Museum Valkhof
Tijdens het Karel de Grote jaar is deze grote veldheer te gast in het Valkhof Museum. Karel was al in Nijmegen ver voor de broertjes van Limburg. Hij vierde in 777 Pasen op het Valkhof in zijn eigen paleis, dat er nu helaas niet meer staat. In de aula van het museum worden zaterdag lezingen verzorgd waarin Karel de Grote centraal staat. Om 13.45 uur wordt hier de Karel de Grote Schaakgeschiedenis gespeeld. In Museum het Valkhof leer je wat een aderlating is en kun je als het je allemaal te veel wordt naar het Medisch spreekuur.

Nijm Grote MarktJaarmarkt op het Kelfensbos
Een Middeleeuws festival is niet compleet zonder jaarmarkt. Op het Kelfkensbos, voor Museum het Valkhof is zaterdag en zondag een Jaarmarkt met voor ieder wat wils. Om 14.30 uur is er een levend schaakspel en later die middag maakt de Gelderse Draak het plein onveilig. ’s Avonds is er muziek en dans.

Blijde IncomsteZondagmiddag grote optocht
Ieder jaar kijken we hier weer naar uit: De Blijde Incomste
Een kleurrijke stoet waarin Middeleeuwse vorsten, ridders en hun gevolg centraal staan. Hertogin Katharina van Kleef maakt haar opwacht, zij zal in de stoet voorgaan en worden gevolgd door weeskinderen, geestelijken, praalwagens, boeren burgers en buitenlui en als extra attractie dit jaar Karel de Grote die even uit 814 een sprong maakt naar de 14e eeuw. Het is precies deze eeuw die verklaart waarom we Karel in een roze mantel zien. IN het beroemde getijdenboek van de Hertog van Berry hebben de Gebroeders van Limburg Karel met een roze mantel afgebeeld.
De Blijde Incomste begint om 13.00 uur op de Hertogstraat. Bij slechtweer kun je alle edellieden ontmoeten in de St. Stevenskerk nabij de grote Markt.

Het gehele programma kun je hier vinden of volgen via de app TourtoDo (via smartphone of tablet)

Het festival is online te volgen op Facebook  en via Twitter met #GebrvanLimburg

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
Met dank aan alle re-enacters die deze mooie beelden mogelijk maken en alle vrijwilligers die de geweldige kostuums vervaardigen.