Fons Haagmans schildert muziek

Fons Haagmans voor zijn werk de Ramones (2014) - Museum het Valkhof foto Wilma Lankhorst
Fons Haagmans poseert met de catalogus voor de Ramones

Fons Haagmans schildert muziek

Kun je muziek schilderen?
Volgens mijn toenmalige docent kunstgeschiedenis in Leiden wel. Hij liet me muziek ‘horen’ bij het zien van werk van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky. In Museum Het Valkhof in Nijmegen schildert de Limburgse kunstenaar Fons Haagmans zijn eigen muzikale akkoorden. Haagmans laat zich voor zijn werk inspireren door muziek en wil ons op een andere manier laten kijken naar bekende muziek iconen. Weet jij hoe Hank Williams klinkt op canvas? Je kunt de expositie ‘Verf als toonbare dissonant’ t/m 28 augustus 2016 zien & horen in Nijmegen.

Sneak preview

 

Plateauschoenen KISS zanger Gene Simmons ©Fons Haagmans foto Wilma Lankhorst
Plateauschoenen KISS zanger Gene Simmons ©Fons Haagmans

Abstract of figuratief

Wassily Kandinsky (1866-1944) schilder van medeoprichter van de expressionistische kunstgroep ‘Der Blaue Reiter, geeft op een abstracte manier het gevoel van muziek weer. Fons Haagmans (1948) werkt puur figuratief. Bij hem is ‘what you see, is what you get’. Stevige laarzen, een Pimp cup, fel rode schoenen met plateau zolen, een handschoen versierd met  strass en bladmuziek. Achter deze iconen ontdek je de muziek én hun makers. De cowboylaarzen zijn van Hank Williams, de Pimp Cup is een trofee van rapzanger R. Kelly, de rode plateau schoenen verwijzen naar Kiss zanger Gene Simmons, de handschoen met strass is van Michael Jackson en met de bladmuziek van ‘Lost Highway’ zijn we terug bij country zanger Williams.

Luisterfragment Lost Highway

Het begint met country muziek

Het begint met country muziek

Tammy ©Fons Haagmans Museum Het Valkhof foto Wilma Lankhorst
Tammy ©Fons Haagmans Museum Het Valkhof

Tijdens de officiële opening krijgen we een mini-college muziekgeschiedenis. De gastdocent van de Universiteit van Utrecht neemt ons mee in het spoor van Jimmie Rodgers (1897-1933). James Charlie (Jimmie) Rodgers was een vertolker van de country muziek. Dit is een verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen van Amerikaanse muziek die in de 18e eeuw in het zuiden op het platteland ontstond. In zijn korte leven was Rodgers ‘brake man’ (remmer) bij de Amerikaanse spoorwegen en toen hij ging zingen, kreeg hij als snel de bijnaam ‘the Singing Brakeman’. Rodgers had meer bijnamen zo luisterde hij ook naar ‘the Blue Yodeler’ en werd hij ondanks zijn jonge leeftijd ‘the Father of Country Music’ genoemd. Ook Haagmans liefde voor muziek vindt zijn wortels in deze muziekstijl.

Luisterfragment ‘Waitintg for the train’ van the Singing Brakeman’ Jimmie Rodgers

Foto’s en platenhoezen

E.P.M.D. © Fons Haagmans foto Wilma Lankhorst
E.P.M.D. © Fons Haagmans

Haagmans laat zich voor zijn werk inspireren door foto’s en platenhoezen. Herken jij dat gevoel nog, heerlijk wegdromen bij je platencollectie en de hoezen één voor één door je vingers laten gaan? Bij het zien van de platenhoezen, komen er direct herinneringen bij me naar boven. Zo ook bij Haagmans. Als hij aan Tammy Wynette denkt, komt ‘Stand by your man’ in hem op. Hij ziet een bos goudblond haar en een meisje met een gitaar. Bij Hank Williams komen direct de gepersonaliseerde cowboylaarzen op zijn netvlies. Deze beelden deelt hij met ons op canvas. Naast country deelt Haagmans zijn idolen in de wereld van rock ’n roll, blues en hiphopmuziek met de bezoeker.

Mijn ervaringen:

  • Fons Haagmans, een Limburger en nu tijdelijk te gast in Nijmegen, was een grote onbekende voor me. Dat vind ik ook leuk aan Museum Het Valkhof, het team is steeds weer opzoek naar nieuwe invalshoeken. Die hebben ze met het recente werk van Haagmans zeker gevonden.
  • De catalogus is een kunstwerk op zich. Een platenhoes met daarin reproducties van de 25 werken die je in deze expositie kunt zien.
  • Het mini-muziekcollege bij de opening heb ik als een persoonlijke verrijking ervaren. Leuk, leerzaam en inspirerend tegelijk. In een van de zalen liggen hoofdtelefoons met muziekfragmenten. Neem de tijd en laat je meevoeren op ‘Lost highway’.

Fons Haagmans zaaltekst Museum het Valkhof foto Wilma Lankhorst

 

Fons Haagmans ‘Verf als toonbare dissonant’  is nog t/m 28 augustus 2016 te zien en Museum het Valkhof in Nijmegen.

catalogus Verf als toonbare dissonant ©Fons Haagmans Museum het Valkhof collage en foto Wilma Lankhorst

Unieke catalogus

Zoals vermeld is de catalogus bij ‘Verf als toonbare dissonant’ een kunstwerk op zich. Een platenhoes voor een dubbel LP met daarin een 25 reproducties van Fons Haagmans. Hiermee kun je je eigen muziektentoonstelling inrichten. Te koop in de museumwinkel voor € 24,50

 Tip

Als je naar Nijmegen komt, maak er dan een fijne dag van. Tot en met 4 september kun je in hetzelfde museum ook de expositie ‘Wandelen door de tijd’ zien. Een jubileumtentoonstelling ter ere van de 100ste editie van de Internationale wandelvierdaagse van Nijmegen in 2016.

100ste 4daagse zaaloverzicht wandelen door de tijd foto Wilma Lankhorst

© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst
Gebruik foto’s met dank aan Museum het Valkhof en kunstenaar Fons Haagmans