Fietstocht Nijmegen-Wijchen Liberation Route

Luisterplek_1_Wijchen op loopafstand van het kasteel © Wilma Lankhorst
De eerste Luisterplek van de Liberation Route ligt in Wijchen

 

De Liberation Route is geen uitgestippelde route met bordjes langs de weg of van dag tot dag beschreven in een reisgids. De Liberation Route is een verzameling van luisterplekken waar verhalen worden verteld zodat je 70 jaar na dato de bevrijding zelf kunt ervaren. Omdat onze gasten toch naar routes vragen, gaan wij voor hen opzoek naar interessante wandel-  en fietsroutes. Eerlijk advies vraagt ook om actie om de routes zelf eerst te verkennen. Routes en ervaringen delen we graag op ons blog.

Samen met Martin heb ik de fietsroute Liberation Route Nijmegen – Berg en Dal –Wijchen verkend. Spring maar achter op…en geniet mee!

 

Luisterplek_1_Wijchen Liberation Route foto Wilma Lankhorst
Luisterplek 1 is verstopt onder een marktkraam © WL

Luisterplek 1 op een verborgen plek op de route

Een blik op de website www.lekkerfietsen.nl leert je dat er drie themaroutes zijn onder de noemer ‘Liberation Route’. De noordelijke route – Arnhem-Renkum-Driel (32 km), de zuidelijke route Groesbeek-Mook&Middelaar-Gennep (40 km) en een soort middenroute Nijmegen-Berg en Dal- Wijchen (42 km).

Wij kiezen voor de middenroute en koersen in het centrum van Nijmegen naar fietsknooppunt 20. Op korte afstand hiervan ligt luisterplek 14 met het verhaal van de Nijmeegse verzetsheld Jan van Hoof. Ondanks dat we al honderden malen in het Kronenburger park zijn geweest, kunnen we de luisterplek in eerste instantie niet vinden. Als ik mijn fiets op de standaard zet om een krantenartikel te pakken waarop de steen staat, zie ik dat de steen aan mijn voeten (knieën) ligt.

Met de moed van Jan in onze gedachten, fietsen we de stad uit in westelijke richting. Officieel loopt de route via een drukke verkeersweg (kp 44) naar kp 47. Wij nemen het nieuwe (rode) fietspad dat rechts afbuigt en volgen dit pad deels langs nieuwbouw en deels met Waalzicht. Aan het einde zien we de mooie ranke boog van de nieuwe stadsbrug, De Oversteek die in november 2013 open gaat

 

Luisterplek _13 Weurt de oversteek Liberation Route © WL
Luisterplek 13 ligt bij bij de sluis bij Weurt © WL

De sluis bij Weurt

In verband met de werkzaamheden voor de brug, komen we via enkele, onduidelijk aangegeven, omleidingen uiteindelijk op een nieuw aangelegd fietspad naar de de sluis van Weurt. Sla na de sluis direct rechts richting Waal en als je in de bocht toch even rechtdoor fietst zie je rechts in de berm luisterplek (lp) 13. Het verhaal gaat dat de Amerikaanse militairen hier bootjes van verschillende lokale families hebben geronseld om hiermee later de legendarische Waaloversteek te maken. Bij het uitvoeren van deze heldendaad lieten 48 Amerikanen het leven.

De officiële route via Weurt en de Nijmeegse wijk Lindenholt vonden wij niet inspirerend, we stellen voor dat u verder op de Waaldijk westwaarts fietst tot kp 90 en daar via Beuningen (kp 98 en kp 97) daarna bij kp 57 de route verder vervolgen door het polderlandschap.

 

Luisterplek 1 ligt in verborgen Wijchen

Extremen zoals het hoogste punt, het diepste punt, de meest noordelijke plaats, het kleinste kerkje of musea enzovoort hebben een bijzondere aantrekkingskracht op mensen. Gevoed door deze prikkel zijn wij op zoek naar de luisterplek nummer 1, eigenlijks geen andere plek dan de andere luisterplekken. We vinden het gewoon leuk om steen nummer 1 te traceren. Het is Hemelvaartsdag en dat is een extra uitdaging. Wijchen houdt haar jaarmarkt en is opgedoft voor het jaarlijkse Kasteelfeest.

Tja waar ligt die steen nu?? Eerst een heerlijke cappuccino op het terras bij “Tapas restaurant Het Verlangen’ aan de Kasteellaan en dan op zoek. De zoete geur van suikerspinnen prikkelt in mijn neus, ik struikel bijna over kinderen die zelf ook een poppenwagen voortduwen. Bij het kasteel vraag ik een vrijwilliger of hij weet waar de steen ligt. Hij zwaait met zijn hand iets richting rechts. Niet echt constructief dus zelf verder zoeken. Het kasteelplein staat vol met marktstallen, er rest ons maar een methode en dat is onder de tafelkleedjes kijken of er ergens onder een van deze markttafel een kei ligt. En dan zie ik opeens een vrouw die met een klapstoeltje lekker achter over hangt met haar voeten op een grote zwerfkei. Als we haar vragen of we even onder haar tafelkleed mogen kijken, kijkt ze ons wat verbaasd aan. Als de uitleggen dat we luisterplek nr. 1 zoeken van de Liberation Route, geeft ze ons toestemming voor een kniebuiging. En ja hoor zij zat lekker met haar voetjes tegen Luisterplek 1, onze foto laat de benaderde situatie van de steen zien.

 

De vrijheid van de Beerendonck

Met de fototrofee op zak koersen we verder op de route. De bewegwijzering is niet optimaal aan de Oosterbaan bij kp 79. Hiervoor verwijs ik naar de tips aan het einde van deze post. Het waterrijke natuurgebied van de Beerendonck geeft ons altijd het gevoel van vrijheid. We fietsen als het ware door de 18 holes van de golfbaan en komen via de Staddijk terug in Nijmegen. Als we na ruim 30 kilometer op de kruising St. Annastraat-Scheidingweg staan, is de verleiding er even om links af te slaan naar onze B&B. Nee we vermannen ons, de zon prikt op ons hoofd en we koersen richting Heilig Landstichting. Een lang stuk vals plat is ons deel, bezweet en met lege bidons komen we uiteindelijk in Berg & Dal aan. Na knooppunt 60 zien we de borden met schuine helling meer dan 10%. Martin kent deze route naar Beek en voelt zich als een vogel zo vrij. In luttele seconden is hij uit mijn gezichtsveld verdwenen. Ik knijp de handvaten van mijn stuur bijna tot moes als ik de remmen aan het einde van de route los laat, geeft mijn kilometerteller een snelheid van 42 km. aan. Misschien moet ik toch maar eens nadenken over een fietshelm….

 

Langs het kleinste kerkje van Nederland

In Beek wijken we even van de route af want we willen graag koffie drinken bij ons vertrouwde adres de Witte in Beek. Dit café met terras aan voor- en achterzijde ligt schuin achter het kerkje van Beek. Caféhond Floor staat al op de uitkijk. Na deze onderbreking vervolgen we de route. Tot slot geven we nog een wending aan het laatste deel van de route. Vanaf kp 62 gaan we richtuing kp 63 dit is een alternatieve (relatief vlakke) route via het kleinste kerkje van ons land in Persingen. Als je dit ook wilt, volg je na 62 kp kp83, je steekt hierbij de Rijksweg over, op de volgende rotonde ¾ rond, rechts fietspad en direct weer links (kp 16) volg daarna kp 2 naar Nijmegen. Op deze route heb je een mooi uitzicht over de robuuste oude Waalbrug en de ranke nieuwe Oversteek-Stadsbrug. Aan het einde van dag staan er 55 km. op onze teller i.p.v. van de 42 km die de route op voorhand aangeeft.

 

De officiële route via de Rijksweg van kp 62 naar kp 2 kent een steil stuk weg waar geen apart fietsgedeelte is. Voorzichtigheid is hier geboden.

 

@Wilma Lankhorst

 

 

Overzicht van de gebruikte knooppunten:

Liberation route42 km op de fiets van Nijmegen via Wijchen naar Berg en Dal en Beek

knooppunten (kp): 20 – 44 – 47 – 46 – 65 – 50 – 57 – 56 – 55 – 63 – 64 – 88 – 79 – 75 – 54 – 49 – 14 – 38 – 11 – 10 – 9 – 8 – 58 – 59 – 60 – 61 – 62 – 16 – 2

 

Luisterplekken (Lp) op deze route:

Lp 14 (bij kp 20) Nijmegen, Kronenburgpark, noordzijde park bij Joris Ivensplein; Jan van Hoof; GPS code 51° 50’46.08”N 5° 51’58.35”O

Lp 13 (bij kp 46) Weurt, op de dijk (direct na de sluis rechtsaf richting Waal, in de bocht voetpad volgen langs sluiswater, De Amerikanen vorderen bootjes van bewoners; GPS code 51° 51’31.85”N 5° 49’27.67”O

Lp 1 (nabij kp 64) Wijchen, Kasteellaan, bij ingang kasteel; de eerste Afro-Amerikaanse soldaten; GPS code 51° 48’29.89”N 5° 43’40.89”O

Lp 16 (kp 2 richting Waalkade) Nijmegen, Waalkade, van de Nijmeegse Boot richting Waalbrug; Kikvorsmannen rondom de Waalbrug; GPS code 51° 50’56.02”N 5° 52’05.48”O

Lp 17 (kp 2 lopen naar Valkhofpark) Nijmegen, Valkhofpark bij Karolingische Kapel; De geallieerden trekken over de Waalbrug; GPS code 51° 50’53.02”N 5° 52’12.02”O

Lp 15 (kp 2 via Valkhofpark naar Burchstraat en Marikenstraat) Nijmegen, Raadhuishof in Marikenstraat; De schommel – het Amerikaanse vergissingsbombardement; GPS code 51° 50’46.08”N 5° 51’58.35”O

Lp 12 (kp 62) Beek, Rijksstraatweg-kruising Verbindingsweg; het dagboek van Rosie Jakobs; GPS code 51° 49’48.12”N 5° 55’19.69”O

 

 

Onze tips voor deze tocht

knooppunten (kp): 20 – 44* – 47* – 46 – 65 – 50 – 57 – 56 – 55 – 63 – 64 – 88* – 79 – 75 – 54 – 49 – 14 – 38 – 11 – 10 – 9 – 8 – 58 – 59 – 60 – 61* – 62* – 16 – 2

 

44* de route van kp 44 naar kp 47 loopt langs een drukke verkeersweg. We zagen een nieuw, rood, fietspad langs de zuidoever van de Waal, ten noorden van de appartementen. Volg dit pad tot aan het kantoor van Dagblad de Gelderlander. Hier ga je links en daar na pak je de route weer op bij knooppunt 47.

 

47* T/m 1 november 2013 wordt er nog volop gebouwd aan de nieuwe stadsbrug van Nijmegen, de Oversteek. I.v.m. deze werkzaamheden is er een omleiding voor fietsers die bij de sluis over het Maas-Waal kanaal willen fietsen. Volg de gele omleidingborden.

op 23 november 2013 wordt de stadsbrug officieel geopend.

 

88* na kp 88 hadden wij problemen met het vinden van het bord met de verwijzijzing naar kp 79. Volg op Oosterbaan (kp88) links het fietspad naar de rotonde, steek de weg over en ga direct links (richting de Beerendonck). Aan het einde van deze weg volgt weer een rotonde, steek de weg over fiets naar de hoge groene struiken en ga links op het fietspad. Het bordje met verwijzing kp 79 staat haaks op de punt en is daardoor niet zichtbaar. Volg het fietspad en kort daarna zie links van de weg in de berm de verwijzing naar kp 79 – rechtsaf.

 

60 – 61* –Tussen kp 60 en 61 is de afrit erg steil (meer dan 10% verval) wees hier extra voorzichtig zeker als het wegdek nat is en/of er bladeren of zand op het fietspad liggen)

 

62* na kp 62 en Lp 12 hebben wij gekozen voor een alternatieve (relatief vlakke) route via het kleinste kerkje van ons land in Persingen. Volg na 62 kp 16 je steekt hierbij de rijksweg over, op de volgende rotonde ¾ rond, rechts fietspad en direct weer links (kp 16) volg daarna kp 2 naar Nijmegen. Op deze route heb je een mooi uitzicht over de robuuste Waalbrug en de ranke Oversteek-Stadsbrug.

De route over de Rijksweg van kp 62 naar kp 2 kent een steil stuk weg waar geen apart fietsgedeelte is. Voorzichtigheid is hier geboden.

 

Je kunt de route downloaden op www.lekkerfietsen.nl