De vierdaagse in videoclips

welkom 4 daagse
welkom op Nijmeegse 4daagsefeesten

4Daagse in videoclips

Het is de derde week van juli weer een groot feest in Nijmegen, de wandelhoofdstad van de wereld. Dinsdagmorgen zijn in alle vroegte ruim 40.000 wandelaars gestart voor de 99ste editie van de Internationaal Wandelvierdaagse. Naast vier dagen wandelen wordt er zeven dagen feest gevierd in de Zomerhoofdstad van Nederland. Hier een korte impressie in beeld en geluid.

smkmrkt op waalkade © Wilma Lankhorst
zaterdagmiddag op de SMKMARKT op de Waalkade

Zaterdag opening 4daagsefeesten

Zaterdagmiddag zijn traditiegetrouw de vierdaagse feesten al begonnen. Dit is het grootste, gratis festival van ons land. In een week komen ruim 1,5 miljoen bezoekers naar Nijmegen om mee te vieren. Nieuw dit jaar is de SMKMARKT op het Labyrint op de Waalkade. Een gezellig informeel terrein met food trucks, straat theater en bellen blazen op het labyrint.

NS zet wandelaars in het zonnetje


Op weg naar de Ramblas horen we opeens een fanfare-orkest. In een tent op het stationsplein ontdekten we het NS-orkest dat de aankomende wandelaars vrolijk welkom heten. Je kunt hier ook op de foto met Wandel Bart of met je lief op de Waalbrug. Sympathieke actie van de NS die het toch vaak moet bezuren in de media.

Zondag met Douwe Bob


Alleen in de St. Stevenskerk moet je betalen als je naar een van de mini-concerten wilt. Het geld dat binnenkomt wordt gebruikt voor de restauratie van de trots van Nijmegen. Wij hebben dit jaar genoten van een super enthousiaste Douwe Bob. Dit was de eerste keer dat hij in een kerk zong met een unieke akoestiek en galm van 7 seconden. Bob probeerde steeds meer effecten uit en genoot hier zelf intens van.

vuurwerk waal in Vlammen tijdens vierdaagse
Ja eindelijk weer vuurwerk aan de Waal
Vuurwerk op de Waal

Terug van weggeweest het vuurwerk: De waal in Vlammen. De Waalkade stroomde zondagavond vol met bezoekers. We hebben er een aantal jaren op moete wachten, maar nu is het vuurwerk terug van weggeweest en dat gaf de start een extra feestelijk tintje.

Otispark jazz funk en soul tijdens 4daagse feesten in Kronenburgerpark
Kronenbrugerpark heet tijdelijk OtisPark
Kronenburgerpark wordt Otispark

Een maal per jaar wordt het door Frank Boeijen zo mooi bezongen Kronenburgerpark omgedoopt in OtisPark. Deze festivallocatie aan de rafelrand van het feest is een populaire plekje voor gasten de  houden van jazz, funk, soul en een iets minder luidruchtig feestgedruis.

hennes latin stage tijdens 4daagse feesten in Nijmegen
Salsa en rumba bij Hennes Latin Stage
Swingen bij Hennes Latin Stage

De Cubaanse klanken zijn inmiddels een bekend geluid bij de Waalbrug, aan voet van het Valkhof Park. De Nijmeegse autohandelaar Hennes deelt hier tijdens de 4daagsefeesten zijn passie door de Cubaanse muziek. In het Habanna aan de Waal is het voetjes van de vloer.

Rudy dek signeert laatste vierdaagse thriller in Nijmegen
Rudy Dek signeert ‘mijn beste wandelmaatje’ op de Ramblas in Nijmegen
Wanted: Rudy Dek!!

Als je met de trein in Nijmegen aankomt, wacht je een gezellige toegangsweg naar het Keizer Karelplein. Op de Nijmeegse versie van de Ramblas staan food trucks, wordt live muziek gemaakt, vragen straatartiesten om aandacht en ervaar je bij MuZIem hoe blinden een wandeling ervaren. Naast dit alles zoekt 4daagse crimi-auteur Rudy Dek naar het beste wandelmaatje.

roze woensdag tweede dag van Wandelvierdaagse in Nijmegen
Nijmegen kleurt roze op Roze Woensdag
Roze woensdag

Altijd weer hilarisch is de tweede wandeldag. Deze staat bij terugkeer in Nijmegen in het kader van ‘Roze Woensdag’. Aandacht voor gelijke rechten voor homoseksuelen en transgender landgenoten. De stad kleurt dan roze, lopers, bezoekers, politie en horeca doen volop mee.

slinegers met schoenen in Ziekerstraat Nijmegen tijdens 4daagse
Nog een dag en dan kunnen de schoenen in de wilgen…!

© tekst foto’s en video’s Wilma Lankhorst

Tot ziens 4daagse Nijmegen
Kom jij volgend jaar ook?