Tibet in België

OLYMPUS DIGITAL CAMERATibetaans klooster in België

Om heerlijk tot rust te komen en nader kennis te maken met Boeddhistische levenswijsheden hoef je niet echt ver te reizen. Even over de grens bij Maastricht, iets achter Luik ligt Huy in de Belgische Ardennen. In een kleine, groene vallei, even buiten het stadje aan de rand van het bos van Tihange, ligt een Oosterse verrassing. De tuinen van kasteel De Fond l’Evêgue herbergen het Tibetaanse Instituut Yeuten Ling . Een bijzondere tempel met een speciale woongemeenschap heeft hier een rustplek gecreëerd die mooie herinneringen bij haar bezoekers achter laat. De inzet van vele vrijwilligers maakt dit oord mede tot een bijzonder gastvrije plek. Wil je even over de kasteelmuur kijken?

OLYMPUS DIGITAL CAMERADrie daagse retraite
Ik heb me ingeschreven voor een driedaagse retraite en reis verwachtingsvol af naar België. Tijdens de zomervakantie lekker geen files in en om Maastricht, waardoor we eerder dan verwacht voor de kasteelpoort staan. De koffie staat klaar, de tuinstoelen gastvrij uitgestald op het binnenplein, we nemen plaats in de zon en wachten rustig tot het 17.00 uur is. Dan is het zover, we kunnen ons registeren en de kamers worden verdeeld. Er zijn verschillende slaapmogelijkheden. Een aantal deelnemers slaapt op kleine slaapzalen in het oude kasteel, er zijn ook enkele studio’s met privé badkamers van ‘vrienden van Yeuten Ling’ en er zijn eenvoudige slaapkamers met wasfaciliteiten op de gang. Ik krijg een van de studio’s toegewezen en ga op zoek naar het beddengoed om me verder te installeren. Mijn kamer is licht en straalt rust uit, twee Ikea bedden (dat dan weer wel 😉 een schrijftafel met stoel en een gemakkelijke leesstoel. Vanaf het balkon heb ik zicht op het achterste deel van de tuin met links het kasteel en rechts de  groentekassen.

Waarom koos de Lama voor Huy?
De eerste locatie van de Boeddhisten in België was Antwerpen (1992). Toen de vraag bleef groeien werd deze plek te klein een ging de Lama opzoek naar een andere plaats. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in Huy waar een kasteel te koop stond. Daar aangekomen hoorde hij een verhaal van een priester die eeuwen geleden in deze omgeving woonde en werkte. Hij had een bijzondere band met de dieren in het bos. Als de dieren onraad roken, kwamen ze massaal naar de priester. Bij hem voelden zij zich veilig. De Lama was diep geraakt door dit verhaal en de aanwezige energie en besloot dat hier de nieuwe oase zou verrijzen.
De rust is een van de dingen die me het eerst opvalt. Later die dag merken we dat de rust alleen wordt verstoord door de vliegtuigen die op Luik Airport vliegen. Gelukkig is er een nachtsstop.

Low res gong grote tempel (2)Yoga op de nuchtere maag
De wekker staat op 07.00 uur. Douchen en daarna makkelijke kleding aan, de dag begint met yoga. We doen de oefeningen op een nuchtere maag, dat zou het effect van de oefeningen versterken. De gewaarwording met mijn stijve, stugge spieren, laat ik zo goed mogelijk over me heen komen. Me er aan storen heeft geen zin, daar worden ze niet soepel van. Als ik later hoor dat een stug lichaam verwijst naar een ‘stugge’ geest moet ik even slikken. Wat moet ik hiermee?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVier edele waarheden
Onze leraar (lama) tijdens de retraite is Lama Tashi Nyima. Hij spreekt Tibetaans en dat klinkt als exotische muziek in mijn oren.Zijn lezingen worden voor ons vertaald door Tharphen. De vader van Tharphen is Gega Lama, een van de belangrijkste meesters van de Tibetaanse schilderkunst. Tharphen heeft ruim tien jaar een intensieve schildersopleiding gevolgd in het atelier van zijn vader in Kathmandu. Sinds vijftien jaar woont hij in Nederland. Hij heeft meegeholpen aan het interieur van de kleurrijke tempel waarin wij nu te gast zijn.

We maken kennis met de vier Edele Waarheden, de basis van de Boeddhistische levenswijze. Ten eerste ‘er is lijden’, ten tweede ‘er is een oorzaak voor dit lijden’, ten derde inzicht in ‘de waarheid van de beëindiging van het lijden’ en tot slot ‘er is een pad dat leidt tot de opheffing van het lijden’. Dit pad wordt het achtvoudige pad genoemd. Als je meer wilt weten, kun je je hier verdiepen.  Volgens het Boeddhisme geven de vier Edele Waarheden een antwoord op een concreet menselijk probleem: het lijden. Hiermee sluit Lama Tashi Nyima aan het einde van de middag zijn lezing af. Hij belooft ons dat we morgen meer zullen horen over het achtvoudige pad.

De ruiter van QiGong
Met een vol hoofd, verlaat ik de tempel en loop de tuin in. Ik zie even verder op een bank in de zon en ga daar rustig zitten. Allerlei uitspraken gaan door mijn hoofd, ik leg mijn hand op mijn buik en zoek het ritme van mijn ademhaling. Na een half uur verlaat ik deze zonnige plek en ga op weg naar mijn kamer voor de bergmeditatie. De vrijwilligers hebben een smakelijke rijstmaaltijd met gestoomde groentes bereid. Volgens de leefregels van het huis is het verzoek dat je uiterlijk om 22.00 uur naar je kamer gaat, zodat er stilte is op het complex. Ik ben om negen uur al terug en geniet van de stilte. In mijn leesstoel lonkt het boek ‘de zeven levens van Wubbo Ockels’ geschreven voor zijn dochter Gean naar aandacht.

De tweede ochtend maken we kennis met QiGong. Dit is een verzamelnaam voor Chinese gezondheidsoefeningen. Het gaat hierbij om een combinatie van beweging, ademhaling en intentie. Wij maken deze ochtend kennis met de stand van de ruiter en doen zeven oefeningen. Voor mij voelen deze bewegingen veel relaxter dan de yoga van gisteren. Misschien valt het toch nog mee met mijn ‘stugge’ geest?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen meditatief moment
Zoals beloofd vertelt Lama Tashi Nyima ons vandaag meer over het achtvoudige pad. Het gaat hier om acht levensadviezen zoals de juiste inzichten, de juiste bedoelingen, de juiste woorden, het juiste handelen, de juiste levenswijze, de juiste inspanning, de juiste aandacht en de juiste concentratie. Ik beoefen al enkele jaren Zen-meditatie, hierin staat het trainen van aandacht centraal. Als je aandacht en concentratie sterker worden, ben je beter in staat om te denken wat je wilt denken, om te doen wat je wilt doen en om te voelen wat je werkelijk wilt voelen. Ondanks al het oefenen, gaat er nog regelmatig een storm aan gedachten door mijn hoofd. Het feit dat ik zelf deze wervelwinden tot bedaren kan brengen, geeft me uiteindelijk een soort lente gevoel.

Aan het einde van de retraite attendeert de cursuscoördinator ons op het leven buiten de poort. Ze wenst ons toe dat we ons buiten de geborgenheid van dit complex ook momenten van rusten gunnen en dat we ons mededogen goed kunnen oefenen. Dat laatste hebben we al heel snel nodig als we net buiten Huy bij een benzinepomp komen waar we het automatische tanksysteem niet begrijpen. De man achter het loket legt ons in te rap Frans uit hoe het werkt, we begrijpen er niets van en voelen de irritatie al opkomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWil je ook naar Belgisch Tibet?
In Huy worden diverse activiteiten ontwikkeld en aangeboden. Variërend van besloten bedrijfsbezoeken tot open familiedagen op zondag, de uitvoering van de rituelen rondom Volle Maan, retraites voor jongeren, Tibetaanse schilderlessen, yogaworkshops en Tibetaanse taallessen. Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor meer informatie.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst