Sail appende matrozen

Deel 2 Sail 2015

In deel 2 van SAIL 2015 neem ik me mee op mijn struintocht door de IJhaven
In deel 1 beschrijft Roly haar belevenissen tijdens de Sail In

 

Sail 2015 met grote botenparade in de IJhaven in Amsterdam © Wilma Lankhorst
Welkom op Sail 2015 IJhaven Amsterdam

Sail, appende matrozen 

De Kampener Kogge is een van de vele schepen die mee doet aan SAIL Amsterdam. Dit schip heeft Kampen tot een beroemde en welvarende havenstad gemaakt tijdens de Hanzetijd. Toen grote delen van Amsterdam nog in het moeras lagen, liepen de koopmannen met hun vrouwen al in modieuze pakken te flaneren op de kade in Hanzestad Kampen . Tijdens SAIL 2015 is de Kampener Kogge met haar bemanning te gast in de haven van Amsterdam. Ga je mee scheepjes kijken?

Matrozen appen aan boord en gasten struinen over de kade © Wilma Lankhorst
Appende matrozen op de Mir tijdens Sail 2015

Vroege start voor Wilma Takes a break op Sail 2015 © Wilma Lankhorst
08.07 aankomst Amsterdam Centraal
Vroeg uit de veren

Als ik de mooie beelden van SAIL Amsterdam op tv zie, wil ik linearecta naar Amsterdam. Als ik de overvolle kades in de IJ-haven zie, slaat de twijfel toe. Ga ik me voegen in die mensenmassa? Laat ik me op de hakken trappen? En dan lees ik de gouden tip: Ga ’s morgens in alle vroegte, dan zijn de kades bijna leeg. Om 08.07 uur loopt onze trein Amsterdam CS binnen. Terwijl de heerlijke ochtend zon ons gezicht verwarmt, lopen wij naar de IJhaven. Let’s Sail away!

zeilschip de Eendracht op SAIL 2015 in Amsterdam IJhaven © Wilma Lankhorst
De Eendracht in de ochtend zon op het IJ
Eendracht & Zeeland

Zeilschip de Eendracht is het eerste schip dat we zien. De bemanning is nog onder zeil, we zien geen beweging aan boord. Aan het begin van de Veemkade valt ons oog op de Zr. MS Zeeland. Dit patrouilleschip is in Vlissingen gebouwd en daar op Sail 2013 officieel in dienst gesteld bij de Koninklijke Marine. We lopen door en ontdekken het vlaggenschip van SAIL 2015: de Stad Amsterdam. We denken terug aan de acht maanden in 2010 waarin we de avonturen van Darwin met de Beagle hebben gevolgd. Direct achter de Stad Amsterdam ligt de Alexander von Humboldt 2. Het zusje van Das Schiff, de Alex 1 waarop wij in Bremen hebben geslapen. Omdat de meeste schepen pas om 10.00 open gaan voor bezichtiging is het lekker rustig op de kade. We genieten ondertussen van de vele schepen en praten met vroege vogels die bij hun schip staan. Op de Götheborg is het al een drukte van jewelste, vanaf dit schip praat Art Rooijakkers ons dagelijks bij in SAIL Vandaag op NPO 1.

Sail 2015 Santa Maria Manuela in de IJhaven in Amsterdam © Wilma Lankhorst
Koper poetsen op de Santa Maria Manuela
Appende matrozen

Aan boord zien we matrozen in de weer met verf en kwast, op de Santa Maria Manuela wordt het koper gepoetst. We zien jonge matrozen die alleen oog hebben voor hun smart phone. Appende zeelieden die het laatste nieuws van thuis te lezen en hun vrienden bijpraten via de Social Media kanalen. In de sector ‘Varend erfgoed’ zit een schipper met een krantje en koffie in de ochtend zon. Een meisje op de kade tekent boegbeelden na. Wij lopen via de Verbindingsdam naar de noordoever van de IJhaven. Het is tien uur en de programma’s komen op gang, Optimisten liggen klaar voor jonge zeilers en op het oranje-strand, begint de tijdelijk pont met haar overzetjes. We stappen terug in de tijd en wanen ons even in de 14e eeuw.

Kamper Kogge actief op Sail 2015 in Amsterdam © Wilma Lankhorst
De Kamper Kogge in de Amsterdamse haven
Kamper Kogge

Vrijwilligers in kledendracht vertellen vol vuur over de geschiedenis van de Kamper Kogge.  Hier ligt een prachtig stukje maritieme geschiedenis. Vanaf de Kogge kijken wij op onze beurt naar de stroom rondvaartboten die op gang is gekomen. Van zeilende kroontjes en -klompen tot eco-bootjes en plat bodems. Vanaf de m.s. Jordaan schallen onvervalste (en valse) noten over het water. Op de Young Endeavour uit Australië, liggen matrozen te appen op het dek. Voor hen staat een opblaas kangoeroe met bokshandschoenen. Iets verderop aan de Java-kade ligt de grootste zeilende gast van SAIL Amsterdam de Sedov. Het is snel duidelijk, hier zijn we niet welkom aan boord.

Alles is strak georganiseerd op de Poolse Dar Mlodziezy Sail Amsterdam © Wilma Lankhorst
Strakke organisatie aan boord van de Dar Mlodziezy
Dar Mlodziezy

Voor ons ligt het Poolse schip de DAR Mlodziezy, dat ‘Gift van de jeugd’ betekent. Cadetten in opleiding heten ons welkom. Dit Talls ship, in 1981 gebouwd in het Poolse Gdansk en heeft vijf tweelingzusjes. De MIR, eigendom van de Russen, zien we later liggen achter de Zr. Ms de Ruyter van onze marine. De DAR is een opleidingsschip voor studenten in de maritieme wereld. Naast een klaslokaal beschikt het schip over verschillende kaartkamers en een extra brug voor praktijkles. Alles straalt rust uit aan boord van dit indrukwekkende schip. Strak georganiseerd, de lijnen mooi opgerold en de bemanning strak in pak. Vanaf de DAR zien we de Bark EUROPA liggen.

Bark EUROPA presenteert zich op SAIL 2015 in Amsterdam © Wilma Lankhorst
Zin om mee te varen op de Bark EUROPA?
Meezeilen op Bark EUROPA

De 56 meter lange bark is in 1911 in Hamburg gebouwd en in 1986 en 1994 volledig gerenoveerd. Sinds de laatste renovatie kun je jaarlijks meereizen en meezeilen op een van de vele ontdekkingsreizen die de bark en haar bemanning maken. Alle passagiers worden vanaf het begin ingedeeld in het wachtsysteem (4 uur op en acht uur af). Tijdens het wachtlopen, leert de bemanning je hoe je (simpele) onderhoudsklussen kunt uitvoeren en hoe je je zeiltechnieken kunt verbetert. Er is plaats voor 48 mensen aan boord. Krijg je al zin om mee te varen?

Kruzentern en de Sedov zijn de grootste zeilschepen ter wereld © Wilma Lankhorst
Groot, groter, grootst: Kruzenstern op Sail
De Russen komen?!

Het loopt nu tegen de middag en de bezoekersstroom is goed op gang gekomen. Wij zijn blij met onze vroege start. Als de om de kop van de Java kade lopen, zien we een lange rij wachtende voor de Zr. Ms de Ruyter. Net als Zr MS Zeeland die we in het begin zagen, is dit een patrouilleschip van de Koninklijke marine. Je zult de naam van dit schip vast (her)kennen omdat ze regelmatig op tv was tijdens haar werkzaamheden tegen de piraten aan de Oost-Afrikaanse kust. Aan dek loopt een zwaar bewapende zeeman. De belangstelling voor dit schip is enorm, ik kan me daar wel iets bij voorstellen na al die spanende piratenavonturen Wij lopen verder en neem nog een kijkje bij de Russische bark de Kruzenshtern. Samen met de Sedov (1921) behoort de Kruzenshtern (1922) tot de grootste nog actieve zeilschepen ter wereld. Ook hier een lange rij belangstellenden voor de loopplank. Wij sluiten ons SAIL bezoek hier af en pakken de pont terug naar de stad. Wat een feest, wat een rijke nautische ervaring. Dit was 100% genieten.

Blusboot spuit schippers nat tijdens SAIL 2015 © Wilma Lankhorst
Het is een groot feest in de IJhaven tijdens Sail 2015
Sail Thank you Parade

Morgen, zondag 23 augustus kun je nog één dag genieten van SAIL. De afsluitende Sail Thank You Parade duurt 16.00 tot 19.00 uur. In een feestelijk optocht vertrekken de schepen vanuit de IJhaven via het Noordzeekanaal weer naar IJmuiden. Daar kiezen ze het ruime sop en moeten we weer vijf jaar wachten op en nieuwe versie van SAIL Amsterdam. In 2020 viert Amsterdam de tiende editie van dit unieke evenement.

Ga lekker door met maritieme genieten en bezoek het Scheepvaart Museum in Amsterdam. De tentoonstelling ‘het leven aan boord’ is een levensgroot bordspel voor jong en oud. Al spelend kun je opgroeien van matroos tot kapitein.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst

Dank aan de organisatie van SAIL Amsterdam en al die vrijwilligers die mee hebben geholpen aan dit unieke evenement. Ook de bemanningen op de vele schepen verdienen een dikke pluim. Het was een groot feest, een grote, positieve energie bubbel. Top!!

Tijdens Sail is en een groot feest in Amsterdam © Wilma Lankhorst
Niet alleen feest in de IJhaven, heel Amsterdam viert mee!