Oasis of the Seas in Rotterdam

Oasis op het droge

Oasis in droogdok-foto AMCA
Oasis of the Seas in het droogdok bij Keppel Verolme © foto AMCA

In november 2009 was ik een van de gelukkigen die mee mocht naar de inauguratie van het cruiseschip de Oasis of the Seas. Als eerste gast slapen in een hut waarin nog nooit iemand heeft overnacht. Shows zien die nog niemand op zee heeft gezien en genieten van een binnenste buitenhut met zicht op Central Park terwijl we in Fort Lauderdale de haven uitvaren. Deze week kwam de Oasis of the Seas onder massale belangstelling naar Rotterdam. Ze dame gaat twee weken op het droge. Een goed moment om wat ervaringen te delen. 

OA Boardwalk bovenaanzicht-low-res
Oasis of the Seas, Boardwalk vanaf centrale brug © foto Wilma Lankhorst

Fort Lauderdale
Mijn eerste kennismaking met de Oasis of the Seas is in november 2009. Na de vlucht, slapen we een nacht in een hotel dichtbij de terminal. Als ik ’s morgens de gordijnen open sla, zie ik haar liggen. Op deze afstand is niet goed in te schatten hoe groot deze dame is, dat wordt duidelijk als we later bij de terminal komen. De Oasis of the Seas ligt dan naast andere cruiseschepen en overtroeft ze allemaal in lengte (362 m), breedte (65 m) en hoogte (65 meter boven de waterspiegel plus ruim 9 meter eronder). Ook de terminal om in te checken is groter dan groot. De KLM-balies op Schiphol vallen er compleet bij in het niet.

Allure of the Seas_to the ship
Check in Fort Lauderdale – Miami © foto Wilma Lankhorst

Hoe voelt groot?
Ik heb me steeds afgevraagd hoe zo’n groot schip zou voelen? Is het massaal? Neen, alleen bij het inchecken zie je veel mensen bij elkaar, die verspreiden zich heel snel over het schip. Is het onoverzichtelijk? Neen, overal hangen informatieborden en zogenaamde ‘path finders’. Dit zijn ‘touch screens’ naast iedere lift waarop je bijvoorbeeld je hutnummer kunt ingeven waarna het systeem de korte route naar je bestemming aangeeft. En een behulpzame bemanning die je graag de weg wijst.

Nu ik hier in de gangen op de 12 verdieping loop, is deze ervaring voor mij gelijk aan die op een kleiner schip. Oké, de gangen zijn lang, ze zijn licht, ik kom niemand tegen, het is rustig en sereen. De Oasis of the Seas heeft 24 passagiersliften waardoor de gangen steeds worden onderbroken en de maatvoering zo heel menselijk blijft. Je moet wel goed opletten bij welke lift je hut het dichtst in de buurt ligt. Daarvoor kun je gebruik maken van ‘path finder’ als er geen aardig bemanningslid in de buurt is.

OA Klimwand low res
Een van de twee klimwanden aan boord van de Oasis of the Seas © Wilma Lankhorst

Meesters in organiseren
Na de show sprak ik in de nachtclub met een Nederlandse cruisegast die eerder dat jaar met een Zuid-Europese rederij had gevaren. Ik vroeg hem wat hij het grootste verschil vond tussen de rederijen. Over het antwoord hoefde hij niet lang na te denken. Amerikanen zijn meesters in het organiseren. Neem onze cruise director, na de musical kwam hij op het toneel en somde heel snel allerlei attracties op waar de gasten naar toe zouden kunnen. Door zo’n simpel iets valt het publiek snel uiteen in kleine groepjes en heb je niet het gevoel dat het druk is aanboord. Ook de logistiek bij de excursies is heel anders. Bij Royal krijg je een ticket met daarop een verzamelpunt. Alle excursies hebben een eigen ruimte en alles verloopt daardoor heel soepel. Tijdens onze cruise met de Italianen verzamelden alle excursiegasten in het grote theater. Hierdoor kreeg je een massaal gevoel. Passagiers liepen door elkaar en soms verlieten gasten met de verkeerde groep het schip. En dat de Amerikanen niet kunnen koken, is een fabeltje. Het eten hier is zeker zo lekker als op de Europese schepen. De service en vriendelijkheid van het personeel vind ik hier veel beter. We bestellen nog een drankje, want we kunnen zonder taxi of fiets veilig naar ‘huis’.

drill low resDe verplichte sloepenrol (safety drill) wordt aan boord van de Oasis of the Seas met een videopresentatie verzorgd. Je hoeft hier niet meer met je oranje reddingsvest door de gangen te slenteren waarbij de lange strips gevaarlijk over de grond slepen. 

Wist je dat?

 • De Oasis of the Seas en haar tweelingzusje de grootste en meest innovatieve cruiseschepen ter wereld zijn?
 • Ze zeven peettantes heeft waaronder Gloria Estefan en Jayne Semour?
 • Dat de Allure of the Seas een centimeter langer is dan haar zusje?
 • Dat er 000 m² vloerbedenking nodig is om alle hutten, trappen, gangen en zalen van vloerbedekking te voorzien? Met deze hoeveelheid kun je 12 keer de grasmat van De Kuip in Rotterdam opnieuw bekleden.
 • Ze zeven eigen buurtjes heeft zoals Central Park, The Boardwalk, Vitality Centre, Sports Centre, the Royal Promenade en het Youth Centre?
 • Er bomen van meer dan 7 meterhoog in Central Park aan boord staan?
 • Central Park meer dan 12.000 planten telt die door een tuinman worden verzorgd?
 • Het schip een handgemaakte draaimolen aanboord heeft waarin je je weer kind kunt voelen?
 • Je hier kunt trainen op het langste jogging-pad op zee?
 • Er ruim 7.000 kunstwerken aan boord zijn: je reist in een varend museum!
 • Je bij AMCA meer informatie kunt krijgen over cruises met Royal Caribbean International?
 • Ik op 7 oktober a.s. weer aan boord mag, terwijl ze in het droogdek ligt bij Keppel Verolme?
OA_champagne bar_low res
Champagne Bar aan boord van de Oasis of the Seas © foto Wilma Lankhorst

Wordt vervolgd…!