Nationale Museumweek in Gelderland

Nationale-Museumweek-detail-werk-Uwe-Poth-Vrede-van-Nijmegen-foto-Wilma-Lankhorst
Nationala Museumweek 2018 – detail Vrede van Nijmegen ©Uwe Poth

Nationale Museumweek Gelderland

In dit tweede bericht over de Nationale Museumweek neem ik je mee naar Gelderland. Mijn geboorte- en woonprovincie. Daarom krijgt deze provincie een extra behandeling en kies ik twee museumtips. De eerste is de tentoonstelling Een reis door LAND IN ZICHT in mijn woonplaats Nijmegen. Voor de tweede tip gaan we terug naar mijn geboorteregio, de Achterhoek. Daar in het groene Gorssel staat één van mijn favoriete musea: Museum MORE. Veel plezier in Gelderland tijdens de Museumweek 2018.

Museum Het Valkhof foto Wilma Lankhorst

Sneak preview LAND in ZICHT

Mijn museumweek tip voor Gelderland:
Nijmegen 
LAND IN ZICHT met Uwe Poth

 Schilder Uwe Poth maakt in zijn atelier in Nijmegen, grote schilderijen vol verhalen. Hij neemt je als kijker bijvoorbeeld mee naar het verleden en laat je kennismaken met de oude mythologie. Maar hij maakt ook stadsbeelden en portretten van bekende en onbekenden mensen. Reizen is een belangrijk thema in het werk van Uwe Poth. Dit kun je ontdekken in de tentoonstelling Een reis door LAND IN ZICHT in Museum het Valkhof. Op de doeken van Poth ontmoet je mensen van nu (zijn buren) en mensen van toen zoals Erasmus en Dante. Poth werkt in vele lagen, waardoor het werk af en toe wat mistig lijkt. Als je door de wimpers van je ogen kijkt, ontdek je soms hele mooie beelden.

Je kunt: ‘Een reis door LAND IN ZICHT’ van Uwe Poth nog boeken t/m 21 mei 2018 in Museum Het Valkhof. Gratis met de Museum- en Rembrandtkaart.

 2018-Nationale-Museumweek-Het-goud-van-Lienden-Museum-het-VAlkhof

Een amateurarcheoloog vond een schat met gouden Romeinse munten in het Gelderse Lienden.

De keuze van Museum het Valkhof #OnsEchteGoud

De Gelderse bodem ligt nog vol met schatten. Af en toe geeft een unieke bodemvondst zich prijs, zoals de goudschat van Lienden. Een amateurarcheoloog heeft onlangs een grote collectie gouden Romeinse munten gevonden. Zondag 15 april tussen 15.00 en 16.00 uur geeft Annelies Koster, hoofd van het Gelders Archeologisch centrum, tekst en uitleg.

Museumweek-logo-museumkidsSpeciaal voor kinderen is er op zaterdag 14 en zondag 15 april van 13.30 tot 14.30 een speciale rondleiding ‘Een schat gevonden’.

————————————————————————————————————————-

Sneak preview: 4 Realisten

Mijn tweede museumweek tip voor Gelderland: Gorssel

Nationale Museumweek 2018 Dubbelportret-schilder-en-zijn-vader-1939-40-©Dick-Ket-coll-Museum-Arnhem-foto-Wilma-Lankhorst
Dubbelportret, de schilder en zijn vader (1939-40) ©Dick Ket Coll. Museum Arnhem

Bekijk het eens met een serene blik

 Nieuw in de huidige tentoonstelling, De serene blik, in Museum MORE is het feit dat je werk van 4 kunstenaars gelijktijdig kunt zien. Tot nu toe stond er altijd één kunstenaar centraal tijdens een tentoonstelling. Nu hangen er maar liefst 120 werken van 4 REALISTEN. Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel creëren alle vier een eigen atmosferische werkelijkheid. Een wereld van serene roerloosheid en verstilling. De vier schilders worden vaak in één adem genoemd. Maar dit is de eerste keer dat hun werk in één expositie is te zien.

Nationale-Museumweek-Romeins-glas-met-eirenschalen-1998-©-Henk-Helmantel-foto-Wilma-Lankhorst
Stilleven: Romeins glas en eierenschalen (1998) ©Henk Helmantel

De serene blik van de 4 REALISTEN is nog te zien t/m 13 mei 2018 in Museum MORE in Gorssel.

Museumweek_Omkijkende-man-1978-©Axel-en-Helena-van-der-Kraan-coll.-Museum-MORE-foto-Wilma-Lankhorst

Extra

Je kunt ook verrassend DWARS KIJKEN naar een selectie uit de grote collectie van Museum MORE Het museum team heeft 100 werken van maar liefst 44 verschillende kunstenaars hiervoor geselecteerd. Veel plezier met dwars kijken!

Museumweek-Het-signaal-1975-©Pyke-Koch-Coll.-Museum-MORE-foto-Wilma-Lankhorst.
Het signaal (1975) ©Pyke Koch . Collectie Museum MORE

De keuze van Museum MORE #OnsEchteGoud

Schilderijen zitten soms vol signalen en symboliek. Schilder Pyke Koch was er goed in om boodschappen met dubbele bodems in zijn werk te verpakken. Tijdens deze Museumweek worden er speciale Flitscolleges gegeven in Gorssel. De professionele gidsen van MORE vertellen tijdens deze flitscolleges van alles over Pyke Koch ‘de heer van stand’ en zijn schilderij ‘het Signaal’.

De Flitscolleges worden t/m vrijdag dagelijks gegeven om 11.00; 12.00; 13.00; 14.00; 15.00 en 16.00 uur. Op zaterdag en zondag om 11.00; 13.00 en 15.00 uur. Verzamelen op het aangegeven tijdsstip bij zaal 3.

 

 Museumweek 2018 logoMeer tips voor de Nationale Museumweek 2018 …wordt vervolgd!

Donderdag 12 april    Tips voor Overijssel & Drenthe
Vrijdag 13 april             Tips voor Groningen en Friesland
Zaterdag 14 april        Tips voor Noord-Holland
Zondag 15 april           Tips voor Zuid-Holland

Al eerder gepubliceerd op dit blog

Dinsdag 10 april          Tips voor Noord-Brabant en Zeeland

© tekst en video Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen van #OnsEchteGoud met dank aan het Museum Het Valkhof en het Museum MORE.