Museumtips voor de herfstvakantie

Museumtips voor de herfstvakantie

 Voorlinden-Shio-Kusaka-en-Jonas-Wood-foto-Wilma-LankhorstShio Kusaka en Jonas Wood (zelfportret) nu in Museum Voorlinden

Het is weer herfstvakantie. Lekker tijd om iets anders te doen, iets nieuws te ontdekken. Wekelijks bezoek ik een of meerdere musea. Graag deel ik enkele mooie momenten met je. Laat je inspireren door mijn trip tips en maak er een kleurrijke herfstvakantie van.

Identiteit door de lens van Hans Eijkelboom

De Arnhemse fotograaf Hans Eijkelboom is steeds op zoek naar identiteit. Met zijn camera legt hij al meer dan 30 jaar zichzelf én mensen om hem heen vast. In de serie de ideale man heeft hij aan vrouwen gevraagd hoe hun ideale man er uit ziet. Op basis van deze reacties heeft hij zich gekleed in de voorgestelde kleding en daarna het beeld vast gelegd. In winkelstraten over de gehele wereld maakt hij in maximaal 2 uur de meest grappige fotocollages. Want opeens ziet hij allemaal mensen die een Rolling Stone T shirt dragen of een baby in een draagzak bij zich hebben.
Identiteit door Hans Eijkelboom is t/m 7 januari 2018 te zien in het Fotomuseum in Den Haag.

Migratie in de Kunst

In de nieuwe opzet, bekijkt het team van het Stedelijk Museum in Amsterdam haar grote collectie (meer dan 90.000 objecten) met een andere bril. Aansluitend bij het maatschappelijke migratiedebat gingen zij opzoek naar kunstenaars die dit onderwerp belichten. Zo kwamen ze ook werken van artiesten tegen die zelf uit hun land vertrokken zijn en nu in ons land wonen en werken. In de tentoonstelling Ik ben een geboren buitenlander’ word je mee genomen op deze ontdekkingsreis.
Migratie in de Kunst is een doorlopend thema in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Steeds zullen nieuwe onderwerpen worden belicht. Het eerste is The Crossings van Carlos Motta.  Deze Colombiaanse kunstenaar heeft indringende video-interviews gemaakt met elf vluchtelingen in de Secret Garden in Amsterdam.
The Crossings is te zien t/m 21 januari 2018 in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Ik ben een geboren buitenlander kun je nog t/m 3 juni 2018 te zien.

 

Shio Kusaka en Jonas Wood in Museum Voorlinden

Zij komt uit Japan, hij uit Amerika.
Zij bakt potten & objecten, hij schildert.
Beiden studeerden ze Fine Art aan de University of Washington in Seattle.
Daar sloeg de vlam over. Sindsdien zijn ze een paar. Ze zijn elkaars muze en dat zie je in de afzonderlijke werken die ze maken, waarin ze ook elkaars kunstvormen creatief integreren. Beiden hadden al solo tentoonstellingen in Amerika. Dit is hun eerste gezamenlijke expositie én de eerste buiten Europa. Het team van Museum Voorlinden haalde ze naar ons land. Laat je deze herfst verrassen door Shio en Jonas, maar ook door de prachtige herfstkleuren in de tuinen van Piet Oudolf rondom het museum in Wassenaar.
Shio Kusaka en Jonas Wood zijn t/m 7 januari 2018 te zien in Museum Voorlinden.

 

We have a dream

Dromen doen we allemaal. De een misschien iets groter dan de ander. In Amsterdam, in de Nieuwe Kerk worden op dit moment grote dromen gedeeld in de tentoonstelling We have a dream. Drie wereldverbeteraars Gandhi, King en Mandela worden hier belicht. Je stapt als het ware in hun voetsporen. Je ervaart wat het kantelpunt was in hun strijd voor een betere wereld. Filmbeelden nemen je mee terug naar de grote momenten in hun leven en voor de wereld. We have a dream is een tentoonstelling die oproept tot meedoen. Wat is jouw droom?
We have a dream is t/m 4 februari 2018 te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

 

Carel Willink in Kasteel Ruurlo

Begin deze zomer werd de Achterhoek een prachtig museum rijker: Kasteel Ruurlo Museum MORE. Kunstverzamelaar Hans Melchers heeft in een zorgvuldige gerestaureerd monumentaal pand een uniek huis gecreëerd door zijn Willink-collectie. Carel Willink is de Nederlandse grootmeester van het neorealisme. In Kasteel Ruurlo kun je alles lezen en zien over zijn ontwikkeling. Als jonge, zoekende kunstenaar probeerde hij allerlei stijlen en technieken uit. Hij begint zelfs abstract en eindigt zijn lange artistieke leven als de ultieme meester van de realistische schilderkunst.

Mijn eerste Biënnale in Venetië

Ik droomde er al jaren van, maar het kwam er niet van. Tot deze zomer. In Venetië wordt nu de 57ste editie van de Biënnale Venetia gehouden. Dit jaar tikte ik mijn 57ste levensjaar af en dat vond ik een goede aanleiding om het Giethoorn van Italië te bezoeken. Het aanbod is enorm, bijna 80 landen doen mee en nog veel meer kunstenaars. Naast de betaalde expositieruimtes in het Arsenaal en de tuinen (Giardini) zijn er ook allerlei gratis kunst opties in parken en musea. De beelden van de zwemmers van de Oostenrijk-Amerikaanse kunstenaar Carola A. Feuermann vond ik een geweldige ontdekking. Het water lijkt van de lijven te druppen. Graag laat ik je ook kennismaken met enkele voorbeelden van moderne niet-westerste kunst.
De Biënnale Venetia Arte in Venetië is nog geopend t/m 26 november 2017.

Dutch-Design-Week-Woonbedrijf-Way-to-Go-Design
Dutch Design Week 21-29 oktober 2018 in Eindhoven

Een STIJLvol najaar

Je hebt het vast wel gezien: 2017 is het STIJL jubeljaar. 100 jaar geleden publiceerde Theo van Doesburg de eerste uitgave van het kunstblad De Stijl. Maar De Stijl is uiteindelijk veel meer geworden dan een blad, een plaats voor uitwisseling van ideeën. De Stijl werd ook de naam van één van Nederlands meest invloedrijke bijdragen aan de moderne kunst. En dat zowel nationaal als internationaal. Tot op de dag van vandaag laten (jonge Nederlandse) kunstenaars zich nog steeds inspireren door de abstracte kunst en de grondbeginselen van de Stijl. Daarom kreeg dit jubeljaar het thema: van Mondriaan tot Dutch Design. http://wilmatakesabreak.nl/nederland/mondriaan-tot-dutch-design/ Hoewel het feest al vroeg in het voorjaar begon, kun je nog volop genieten van een STIJLvol najaar.
Lees hier wat er dit najaar allemaal nog te zien is.

Wordt vervolgd…

Ik wens je een avontuurlijke herfstvakantie met mooie museale ontdekkingen.
Later deze week volgt deel twee met nog meer museumtips.

© foto’s video’s en tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea en tentoonstellingen.