Met Oasis naar Southampton

OLYMPUS DIGITAL CAMERADinsdag was het zo ver. Een compleet gerenoveerde Oasis of the Seas ligt aan de Wilhelmina kade in Rotterdam te pronken. Als ik met tram 20 over de Erasmusbrug rijd, is het één grote file voor het Wilhelminaplein. Tergend langzaam rijden de auto’s. Bestuurders en inzittenden willen allemaal een blik opvangen van de Oasis of the Seas. Op de brug flitsende toeschouwers die het schip vast leggen om het thuis te laten zien of al direct online gooien op Social Media. En ik mag mee naar Southampton. De eerste tocht met de gerenoveerde zeedame. Dag één van de Trans-Atlantische overtocht naar Fort Lauderdale. Hut 12-290 is voor een nacht mijn droomplek. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERALange rijen in Rotterdam
Nadat ik enkele foto’s vanaf de Erasmusbrug heb gemaakt, loop ik naar de Wilhelminakade. Het wordt steeds drukker op dit stukje Rotterdam. Direct aan de kade lopen mensen met smart phones en camera’s met grote lenzen. Ik knip nog een paar foto’s en loop dan optimistisch naar de in check balie. Als ik de hoek om loop van de Cruise Terminal, weet ik niet wat ik zie. Bijna tot aan Hotel New York een lange rij, wachtende mensen. Ik knipper nog een keer met mijn ogen, maar de rij lost niet op. Dit is toch niet waar? Ik had een mail gekregen met het advies om me rond 12.00 te melden. Die tijd hoorde bij mijn deknummer. Maar zoveel mensen slapen toch niet op dek 12? Neen inderdaad, iedereen is benieuwd en wil de tijd aan boord maximaal gebruiken. Het effect is dat we maximaal voor en in de Cruise Terminal in de rij staan. Na ruim twee uur wachten is het zover ‘welcome on  board’ en de aanblik van de bemanning bij fontein op dek vier, doet het wachtgevoel snel vervagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA‘Toen wij uit Rotterdam vertrokken’
En dan is het half vijf. De kapitein roept om dat we ons klaar moeten maken voor de verplichte sloepenrol (the drill). Op mijn cruispas staat de locatie van mijn reddingsboot:F2. Voor meer informatie moet ik naar dek 5 en het Opus theater. Daar is mijn officiële verzamelpunt. De trappen stromen vol, daarna de eetzaal. Gelukkig hoef je aan boord van de Oasis of the Seas het reddingsvest niet meer mee te nemen. Dat voorkomt heel wat gestruikel en gestuntel op de trappen. Mijn cruisepas wordt gescand, daarmee is mijn aanwezigheid vastgelegd. Iedere passagier is verplicht om deelnemen aan deze oefening. Wie niet komt, krijgt een oproep en moet aangeven waar hij/zij was ten tijde van de deze oefening. Als de sloepenrol voorbij is haasten, we ons massaal naar dek 15 om de afvaart mee te maken. Mijn familie uit Rotterdam stuurt een app met de vraag ‘waar sta je?” kennissen uit Maassluis sturen via Facebook een bericht dat ze op hun balkon staan om me uit te zwaaien. Ik verstuur een foto van mijn buitenhut, met uitzicht op Rotterdam. Ik geniet van dit moment en een paar duizend passagiers met mij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA44 nieuwe hutten
Wat is er zoal veranderd tijdens de renovatie? In het dok is o.a.  een nautische controle uitgevoerd. Daarbij is één van de vijf motoren vervangen en zijn alle schroeven schoongemaakt. De buitenkant, het deel dat normaal onder water ligt, is gereinigd en opnieuw afgelakt.  Intern heeft er een cosmetische operatie plaats gevonden. Hierbij zijn veel stoelen opnieuw gestoffeerd en is de vloerbedekking vervangen. Er ligt in totaal een kleine 90.000 m² vloerbedekking aan boord. Dat is ruim voldoende om de grasmat van de Rotterdamse Kuip 12 keer van een nieuwe mat te voorzien. Er zijn 44 nieuwe luxe hutten gecreëerd. De Viking Crown is niet langer een publieke bar, maar is nu deels een Suite Lounge. In een ander deel zijn twee nieuwe Royal Suites gemaakt en er komt nog een nieuw sushi-restaurant. Het aanbod a la carte restaurants is uitgebreid met restaurant ‘Wonderland’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het decor voor Cats wordt opgebouwd – foto Wilma Lankhorst

Broadway muscial “Cats”
In het grote Opal theater is het toneel ingericht voor de Broadway musical Cats. Londen had in 1981 de primeur voor deze voorstelling. Carré haalde de voorstelling in 1987 naar ons land ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van dit theater. Anno 2014 is de musical nog steeds ongekend populair. Als de Oasis of the Seas in Fort Lauderdale aan haar wekelijkse Caribische cruises gaat beginnen, kun je elke afvaart genieten van de belevenissen van Grisella, Demeter, Oom Deuteromiun, Spikkelikkelmies en de andere straatkatten. Wij genieten van een optreden van de Oasis dancers & singers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZwevend over het tapijt
Ik loop bijna zwevend over het nieuwe tapijt. Ik herinner me dat gevoel nog goed van vorig jaar toen we zelf nieuwe vloerbedekking op onze trappen hadden laten leggen. Het is alsof je op een dikke laag watten loopt. De avond is te kort om van alle faciliteiten van het schip te genieten. Na het eten in het Opus restaurant loop ik met twee vrienden over het feestelijk verlichte schip. We zijn inmiddels op volle zee. De Noordzee die bekend staat om haar golfslag is ons gunstig gezind. Heel rustig vaart de kapitein ons het Kanaal in en verder naar Southampton. Het comfortabele bed en het extra uurtje tijdens deze nacht, maken de nachtrust compleet. Ik heb de gordijnen open gelaten want op dek 12 verwacht ik geen gluurders. Het zachte ochtendlicht stroomt de hut in. Good morning this is ….not America. We zijn in Southampton en nemen na een heerlijk ontbijt afscheid van de Oasis, haar bemanning en de andere gasten die wel mee varen tot Fort Lauderdale. Happy sailing!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWil je meer weten over de cruisemogelijkheden van de Oasis of the Seas, kijk dan op de site van AMCA, [www.amca.nl ]  de vertegenwoordiger van Royal Caribbean Cruises in Nederland.

Denk aan een verlengsnoer
In mijn buitenhut op dek 12, heb ik maar een stopcontact waar mijn Nederlandse stekkers in kunnen. Op het bureau ligt een verdeeldoos voor Amerikaanse stekkers, onder het bureaublad ontdek ik naar een zoektocht dat ene Nederlandse stopcontact. Een verlengsnoer met verdeelopties biedt extra capaciteit om je telefoon, tablet, scheerapparaat gelijktijdig op te laden.