Kunsttips voor de Kerstvakantie

 Kerstvakantie Leeuwarden-Mata-Hari-Wilma-en-Martin-2017.
We kijken al even nieuwsgierig vooruit naar Leeuwarden 2018!

Kunsttips voor de Kerstvakantie 2017

2017 zit er bijna op. We hebben nog een fijne kerstvakantie tegoed. Een week om allerlei dingen te doen waar je in de afgelopen maanden niet aan toe kwam. Of om dingen te doen waar je nog niets van wist. In mijn één na laatste blog van 2017 deel ik graag een aantal kunst-tips me je. 2017 was een STIJLvol jaar met een enorm scala aan tentoonstellingen en evenementen. Ik heb intens genoten en deel graag zeven ervaringen voor de komende feestweek. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen.

The American Dream

De vrolijke kerstmuziek zet me aan tot dromen. Een van de mooiste culturele dromen die dit jaar uit kwam is de dubbel-expositie The American Dream. Het team van het Drents Museum in Assen heeft samen met de collega’s van de Kunsthalle in het Noord-Duitse Emden een grote droom waargemaakt. En jij kunt deze droom deze kerstvakantie zelf meemaken.

Je maakt een ontdekkingsreis door het Amerikaanse kunstlandschap vanaf 1945 tot 2017. In Assen staat de periode 1945-1965 centraal in Emden verken je 1965 tot heden. Ik vond het een enerverende reis door de Amerikaanse kunstgeschiedenis. Je ontdekt hier o.a. realisme, hyperrealisme en pop art verwerkt in schilderijen, collages, beelden, zeefdrukken, video’s en installaties. Ondertussen komen ook de Amerikaanse geschiedenis, de politiek en de vele sociale bewegingen vanaf 1945 aan je voorbij.

The American Dream is nog t/m 27 mei 2018 te zien in het Drents Museum in Assen  en de Kunsthalle in Emden.

Als je na dit alles nog meer Amerikaanse dromen wilt ontdekken, kan ik je de tentoonstelling Duik in het beeld van James Rosenquist  in Museum Ludwig in Keulen van harte aanbevelen.

vrouwen in de Stijl Peggy en Nelly cover NL
Boek – Vrouwen in de Stijl ©nai010 publishers

Vrouwen in de STIJL

Het zal je niet zijn ontgaan: 2017 was het eeuwfeest van de STIJL. Ik heb genoten van de vele tentoonstelling waarin o.a. de ontwikkeling van deze vernieuwende stroming werd belicht. Ook de vele thema-exposities over o.a. Bart van der Leck, Jean Arp en Theo van Doesburg lieten mooie parels uit deze tijd zien. De kroon op het STIJL-jaar is voor mij het boek van Doris Witgens Vrouwen in de Stijl. In kleurrijke taal neemt Witgens je mee in de wereld van de kunstvriendinnen Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg. Twee vrouwen die op een heel eigen wijze te werk gingen om de moderne kunst in het algemeen en het werk van de Stijl en Theo van Doesburg op de wereldkaart te zetten.

Exclusieve Winactie voor lezers van mijn blog

Je kunt het prachtige boek Vrouwen in de Stijl winnen!
Hoe ? Heel simpel door samen te delen!

Bezoek hier mijn Facebook-pagina; like deze a.u.b. én deel het met je vrienden. Geef kort aan waarom jij dit boek graag wilt winnen. Deadline voor deze win-actie is 31 december 2017

Als je niet op Social Media zit, mag je me ook een mail sturen met daarin een korte motivatie waarom je het boek graag wil winnen. Stuur je mail vóór 31 december 2017 
aan imaginewilma @ gmail.com

In de eerste week van het nieuwe jaar, maak ik de gelukkige winnaar bekend. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Fusion-art: Japan meets America

In Museum Voorlinden heb ik dit najaar het Japans-Amerikaanse kunstenaarspaar Shio Kusaka en Jonas Wood mogen ontmoeten. Shio Kusaka is ceramiste en Jonas Wood is schilder. Ze hebben elkaar op de kunstacademie in Seattle ontmoet en sindsdien vormen ze een paar. Ze werken als onafhankelijke kunstenaars maar zijn onmiskenbaar elkaars muze.

Shio Kusaka en Jonas Wood zijn nog t/m 7 januari 2018 in Museum Voorlinden te zien.

Michael-Johansson-

Tot deze periode kun je ook de verassende up-cycle kunst en verzamelprojecten van Michael Johansson verkennen.

Leven? of Theater?

In 2017 hebben we o.a. herdacht dat Charlotte Salomon 100 jaar geleden in Berlijn werd geboren. Het leven van deze Duits-Joodse kunstenares is vol van ontdekking en drama. Als ze na de zelf gekozen dood van haar oma hoort, dat ook haar moeder deze uitweg uit haar leven koos, slaat de verwarring toe. Ze besluit om iets totaal waanzinnig, bijzonders te gaan doen. Ze begint haar familiegeschiedenis te tekenen. Voor het eerst zijn de bijna 800 gouaches van haar levensverhaal nu in één ruimte te zien. INDRUKWEKKEND

Leven? of Theater? door Charlotte Salomon is nog t/m 25 maart 2018 te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Wolfgang Mattheuer - Waar ging het mis (1982) ©Wolfgang-Mattheuer-Museum-de-Fundatie-foto-Wilma-Lankhorst
Waar ging het mis? (1982) ©Wolfgang Mattheuer

Leven en kunst in de DDR

In Museum de Fundatie kun je deze kerstvakantie een reis terug in de tijd maken, met als bestemming de DDR van weleer. Wolfgang Mattheuer (1927-2002) is de artistieke ‘reisbegeleider’ tijdens dit bezoek. Mattheuer dacht na over de verhouding tussen het individu en de gemeenschap. Hij onderzocht de natuur en haar onderwerping aan de techniek. Hij was de eerste consequente milieucriticus onder de schilders. Daarnaast richtte hij zich op de vragen omtrent vrijheid en falen.

De tentoonstelling Retrospectief van Wolfgang Mattheuer is nog t/m 7 januari 2018 te verkennen in Museum de Fundatie in Zwolle.

India-Kerala-Red-Utopia@-Jan-Banning-Museum-de-Fundatie-foto-Wilma-Lankhorst.

Ook te zien tot die datum is de fototentoonstelling Red Utopia van fotograaf Jan Banning.

In november 1989 viel de Muur in Berlijn. Terugkijkend lijkt het alsof de idealen van het communisme steeds verder vervagen in de geschiedenis. Fotograaf Jan Banning (1949) ging in verschillende uithoeken van de wereld opzoek naar nog levende restanten van de communistische ideologie. Het resultaat van deze reis is een prachtig foto-overzicht waarin Banning vanuit ons westerse perspectief terugkijkt naar Red Utopia.

Hermanus-Berserik-Museum-MORE-foto-Wilma-Lankhorst
Hermanus Berserik, foto in Museum MORE.

Leven onder een stolp

De wereld waar kunstenaar Hermanus Berserik van hield was klein en compact. Hij haalde groot plezier en intense vreugde uit de kleine dingen in zijn directe omgeving. Zijn spelende kinderen, rust na een wandeling, een boottocht met de Manus III of zijn vrouw, liggend op een bank. Door zijn pretentieloze afbeeldingen is Hermanus Berserik één van de meest toegankelijke kunstenaars in onze nationale kunstgeschiedenis. Krijg je al zin om na de feestdagen ook even lekker tot rust te komen onder de stolp?

De wereld onder een stolp van Hermanus Berserik is nog t/m 21 januari 2018 te zien in Museum MORE in Gorssel.

Er gloort Romantiek in het Noorden

Deze winter stralen de sterren extra in het noorden van ons land. Naast de start van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van 2018 is er de tentoonstelling Romantiek in het Noorden. Het Groninger Museum neemt je mee op een romantische reis langs de Noord-Europese landschapskunst van Friedrich tot Turner. Let goed op want tussen als deze grote internationale meesters, hangen ook prachtige doeken van Nederlandse landschapsschilders.
Op de tweede verdieping kun je zien, wat het Groninger Museum nog meer in haar collectie heeft als je onderzoek doet naar het thema romantiek. Ook in de 21ste eeuw laten kunstenaars zich nog steeds inspireren door dit grote thema.

Romantiek in het Noorden is nog t/m 6 mei 2018 te zien in het Groninger Museum.

 Albarta-ten-Oever-Groninger-Museum.

Ga ook even bij Albarta ten Oever kijken!!
Albarta ten Oever (Groningen 1772 – 1854 Groningen) is één van de weinige vrouwelijke 18de-eeuwse kunstenaars uit Groningen. In de mini-expositie Een vrouw in de kunst hangen twintig schilderijen, aquarellen en tekeningen van haar.

© tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea en kunstenaars

blog Wilma viert 5 jaar foto Wilma LankhorstDank voor het volgen, dank voor alle leuke reacties en tips. Voor nu wens ik je liefdevolle en warme kerstdagen. Graag tot ziens in 2018 en vieren we samen het eerste lustrum van Wilma Takes a Break.