Herfstvakantie, museumvakantie

Museumvakantie Museum-MORE-Hermanus-Berserik-het-Rode-Dorp-1988-foto-wilma-Lankhorst
Het Rode Dorp (1988) Hermanus, Francoise en Teun Berserik

Herfstvakantie, museumvakantie!

Het is weer museumvakantie tijd. Na de zonnige eerste vakantieweek, wordt het nu echt herfst weer. De ideale situatie voor gezellige binnenactiviteiten. Lezen, een spelletje doen, samen naar de film of je horizon verbreden in een museum. Als je geen idee hebt waar je heen kunt gaan, geef ik je graag een paar tips.

Mecenas en de verversbaas

Op de Hoge Veluwe in het Nationale Park kleuren de bladeren goud geel en rood. Midden in dat park ligt het Kröller Müller Museum met de omvangrijke collectie van Helene Kröller Müller. Een kunstverzamelaar met visie én met een goede adviseur. Naast de een na grootste collectie Van Gogh’s in ons land, kun je hier de wortels van De Stijl ontdekken. Van 1912 tot 1918 steunde Helene Kröller Müller de innovatieve schilder Bart van der Leck. Ze vond zijn werk nog beter en vernieuwender dan dat van Piet Mondriaan. De relatie tussen de verzamelaar en de schilder wordt goed uit de doeken gedaan in de tentoonstelling Mecenas en de verversbaas
De expositie met een kijkje in de keuken van De Stijl is nog t/m 2 april 2018 te zien in het Kröller Müller Museum.

Super altaar in Gotha

In de Duitse Deelstaat Thüringen ligt de Barok stad Gotha. Over deze voormalige Oost-Duitse stad ligt nog een vleugje DDR. In het Herzorgliches Museum zag ik een indrukwekkend altaar. In 1535 ontwierp en schilderde kunstenaar Heinrich Füllmaurer een altaar bestaande uit 160 beeldscenes. Het unieke aan dit altaarstuk: naast het formaat, zijn de teksten bij de afbeeldingen in het Duits. Dit zijn de vertaalde teksten die Maarten Luther heeft geschreven zodat de gewone man het woord van God ook kan lezen.

Thüringen in het groene hart van Duitsland is het land van Bach, Wagner, Luther  en architect Gropius. Naast enkele historische steden zoals Eisenach, Jena en Gotha, vind je hier volop kastelen, forten kloosters en kerken. Je kunt er ook heerlijk wandelen en te fietsen.

De kracht van Luther

Ook dichterbij huis wordt er aandacht besteed aan het Luther jubileumjaar. Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat de Augustijner monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur van Wittenberg ‘timmerde’. Vijfennegentig stellingen tegen de verkoop van aflaten, of te wel jezelf vrij kopen van de zonden die je hebt begaan. Paus en bisschoppen spekten hun kas met de verkoop van aflaatbrieven. In Museum van Catharijne Convent in Utrecht wordt in duidelijke taal uitgelegd hoe dat nu zat met Luther en zijn actie. Er is ook veel humor te ontdekken in de afbeeldingen. Je leert ook alles over de relatie tussen Luther en zijn vrienden de kunstschilders vader en zoon Lucas Cranach. Luther: de man van het jaar 2017 is zeker een bezoek waard.
De kracht van Luther is nog t/m 28 januari 2018 te zien in het Catharijne Convent.

De hoed als verrassende topper

In het museum in Lunteren is een leuke, compact tentoonstelling te zien over de Hoed als verrassende topper. Je ziet er verschillende hoofddeksels die leden van de Eerste en Tweede Kamer tijden Prinsjesdag hebben gedragen. Naast hoeden zijn er prachtige schilderijen die allemaal een verwijzing hebben naar een hoed. Ik zie Prinses Maxima, die je uitnodigt om een hoedje te passen. En ik zie Audrey Hepburn, de muze en stijlicoon van de Franse modekoning Hubert de Givenchy.
De moderne hoeden zijn hier leuk gecombineerd met klassieke hoofddeksels zoals de bevolking van Lunteren die in de late 19e en in het begin van de 20ste eeuw nog droeg.
De hoed als verrassende topper is nog t/m 6 januari 2018 te zien in Museum Lunteren.

De andere Anton Heyboer

Wat weet jij van Anton Heyboer?
De meeste mensen associëren zijn naam met de vele bruiden waarmee hij samenwoonde in zijn wooncommune. Het team van het Gemeentemuseum in Den Haag laat de andere kant van Anton Heyboer zien. Ik was aangenaam verrast door de artistieke veelzijdigheid van deze kunstenaar. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat hij in 1975 al wereldberoemd was. In Los Angeles exposeerde hij in dat jaar samen met beroemde tijdgenoten als David Hockney (1937), Francis Bacon (1909-1992) en Jean Dubuffet (1901-1985). Heyboer was een naar vrijheid snakkende man. Hij past niet in een hokje en dat is goed te zien in de tentoonstelling Anton Heyboer, het Goede Moment  (Gemeentemuseum in Den Haag). Je kunt er t/m 4 februari 2018 zelf je eigen moment voor kiezen.

De wereld onder een stolp

Museum MORE geeft deze herfst extra kleur en humor met de tentoonstelling ‘De wereld onder een stolp’ van Hermanus Berserik. Deze Haagse kunstenaar, leerling van Rein Draijer, genoot van het kleine, het alledaagse. Zijn directe omgeving was zijn ideale inspiratiebron voor zijn schetsen en schilderijen. En net zo gemakkelijk als hij een schilderij creëerde, ontwerp hij affiches, omslagen voor spoorboekjes en pocketboeken. In drie zalen krijg je een uitgebreid beeld van de creativiteit en het oeuvre van Hermanus Berserik. In een korte film vertellen zijn twee kinderen over hun vader, zijn manier van werken en hun relatie met hem. Wist jij dat Berserik ook aan street art deed? Ontdek het allemaal in de tentoonstelling De wereld onder een stop in Museum MORE. Je hebt nog de tijd t/m 21 januari 2018.

Museumvakantie Museum-de-Fundatie-Onder-Hollandse-Helden-Frenk-van-der-Linden-foto-Wilma-Lankhorst
Portret Frénk van der Linden bij entree expositie Onder Hollandse Helden.

 Onder Hollandse Helden

Onder Hollandse helden is zowel de naam van een tentoonstelling als de titel van een boek. In beide gevallen draait het om het werk van journalist en presentator Frénk van der Linden. Ter ere van zijn 60ste verjaardag (14 oktober jl.) heeft Museum de Fundatie hem een expositie aangeboden. Daarin brengt hij een ode aan het portret. Van der Linden maakt portretten in woorden met zijn interviews voor bladen en voor de radio. In deze tentoonstelling worden daar beelden in de vorm van portretfoto’s en -schilderijen aan toegevoegd. Zo ontdek je hier o.a. werken van Andy Warhol, Erwin Olaf, Marte Röling en Rob Scholte. Je staat oog in oog met o.a. Neelie Kroes, André Hazes, Tatjana Simic en Annette Nijs en Anouk.
Je  kut hier ook naar interviews luisteren die hij voor het radio programma Kunststof heeft gemaakt. Onder Hollandse helden is t/m 7 januari 2018 zien en beluisteren in Museum de Fundatie in Zwolle.

 Omslag-onder-hollandse-helden-Frenk-van-der-Linden
Samen met de tentoonstelling is er een boek
verschenen met dezelfde titel.
In dit vuistdikke werk (698 pagina’s)
bundelt Frénk van der Linden leerzame levenslessen
en valkuilen van een vragensteller.

Uitgeverij: LS Amsterdam
prijs: € 24,99
Hier kun je het boek bestellen.

 

Cancun-Street-Art-Punta-Sam-Mario-Mozko-en-Sony-Montana-foto-Wilma-Lankhorst

Street Art in Cancun

Trek je er op uit deze herfstvakantie en landt je vliegtuig misschien in het Mexicaanse Cancun? Ga dan een middag op zoek naar street art in de stad. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je naar deze Caraïbische bestemming vliet. Maar laat je verrassen want Mexico kent door o.a. Diego Ribera een rijke traditie aan vrije kunst. In Cancun zul je geen muurschildering van Ribera vinden, maar er zijn volop pareltjes Street Art & Graffiti die ik je graag wil laten zien.

© tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea en deelnemende kunstenaars.

Wil je meer kunstvideo’s zien?

Op mijn You Tube kanaal plaats ik na bijna ieder museumbezoek een korte videoclip. Hierin krijg je een eerste indruk van een expositie of de sfeer van een museum. Je kunt je hier gratis abonneren op dit kanaal. Zo wordt automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe video’s.

Eerder verschenen in deze serie:

Museumtips voor de herfstvakantie deel 1