Eiland hoppen op Vakantiebeurs

Vakantiebeurs 2015

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Eiland hoppen, Dutch Kiwi in Marlborough Sounds Nieuw-Zeeland

Volgende week woensdag begint de 45ste editie van de Vakantiebeurs in Utrecht. Vanaf woensdag 14 tot en met zondag 18 januari zitten de treinen richting Utrecht voller. De spanning is dan voelbaar in de coupes. Je voelt het enthousiasme over de vakantieplannen. Nog geen idee? We helpen je graag op weg met enkele tips voor eilanden die je kunt bezoeken op de beurs. Uit het ruime aanbod hebben we zes bijzondere eilanden geselecteerd. Laat je verrassen.
Nieuw is de Vakantiebeurs app, waarmee je een bezoek vooraf kunt plannen en waarmee je handig de weg kunt vinden op de beursvloer. Download de app. Lezers van dit blog kunnen met een leuke korting naar de beurs. Reserveer je kaart via de speciale link onder aan dit bericht. Doe er je voordeel mee en maak er een leuke dag van.

Zes eilanden
Eilanden hebben een bijzondere aantrekkingskracht op mensen. Tijdens de overtocht laat je het jachtige leven aan de vaste wal achter je en biedt de zee ruimte en (vaak) rust. Een maal op het eiland aangekomen gaat je snelheid als van zelf om laag omdat de auto wordt vervangen door een fiets of je gaat te voet verder, al dan niet met bolderkar. Uit het grote aanbod van de Vakantiebeurs heb ik zes eilanden gekozen, vier heb ik er bezocht en twee staan er nog op mijn ‘bucketlist’. Ik neem je achtereenvolgens mee naar Nieuw-Zeeland, Cozumel, Ierland, Rügen en stel daarna de twee wensbestemmingen, Sri Lanka en St. Helena aan je voor.

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Monument ter herinnering aan de Rainbow Warrior en haar bemanning, Keri Keri (NZ) met dank aan Chris Booth © foto Wilma Lankhorst

Het land van de lange witte wolk
De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori noemen hun land Aotearoa. Dat betekent het land van de lange witte wolk. De natuur, de diversiteit aan landschappen en de fraaie luchten vormen een van de belangrijkste redenen om deze eilanden groep te bezoeken. Met een formaat zeven maal Nederland (verglijkbaar met Groot-Brittannië) is het een ideale bestemming om met de auto of camper te verkennen. Drie weken is een prima periode om een goede, eerste indruk van het Noorder- en Zuidereiland te krijgen. Wie meer tijd heeft, kan gerust langer blijven. In de afgelopen kerstvakantie hebben velen weer enkele prachtige natuurgebieden kunnen bekijken in deel drie van de bioscoop kraker De Hobbit. In hal 4 staan enkele reisorganisaties die mooie reizen op maat naar Nieuw-Zeeland aanbieden. Steek je licht eens op bij 333Travel (04B030), QAS Holidays   (04D041) of TravelEssence ( 04D013).

1.2_Cozumel-snorkelen
Cozumel is een snorkelparadijs © foto met dank aan Tourism Playa del Carmen

Snorkelen op Cozumel
Cozumel ligt voor de Mexicaanse kust bij Playa del Carmen en Cancun. Als ik in Playa ben neem ik graag de veerboot om Cozumel te bezoeken voor een heerlijke snorkeldag. De Fransman Jacques Cousteau heeft dit eiland als duikparadijs op de kaart gezet. Om te duiken of te snorkelen heb je hier vele opties. De twee populairste duik- en snorkellocaties zijn Chankanaab Park en Punta Sur/Faro Celarain Eco Park, het grootste ecologische reservaat van dit eiland. Chankabaab Park is een nationaal maritiem park. In de Maya-taal betekent dit ‘Little Sea’, kleine zee. Dit is het enige binnenlands koraalrif ter wereld. Je kunt hier snorkelen en zwemmen met dolfijnen. Dit maritieme park ligt op een kwartier rijden van de hoofdstad San Miguel en is dagelijks geopend. In hal 4 staat Maya Travel (04P002) die je alle informatie kan geven over eiland hoppen in Mexico. Ken je de bestemming en heb je alleen een ticket nodig dan kan een bezoek aan hal 3 Airberlin (03A055) je misschien verder helpen.

1.3_Dublin Trinity College
Trinity College in Dublin © foto Wilma Lankhorst

Intrigerend Ierland
Ook Ierland is een heerlijke eiland bestemming. Je kunt er met een cruise fijn om heen varen of samen met je lief een van de gezellig steden bezoeken voor een stedentrip. Mijn keus is gevallen op Dublin, dat ik in het spoor van Ierse schrijvers heb verkend. Als je begint in het schrijversmuseum krijg je een goed overzicht van de auteurs en hun pennenvruchten. Het is een klein compact museum in een fraai herenpand. Bij mooi weer kan ik je een kop thee in de tuin van harte aanbevelen. Voor de echte literatuur liefhebber is het James Joyce Museum een aanrader. In het Trinity College in Dublin wordt sinds 1853 het beroemde ‘Book of Kells’ bewaard. Zowel het college als het boek zijn een bezoek waard. Tot slot een geheimtip voor Dublin. The Little Museum of Dublin heeft een verrassende collectie van herinneringen aan Dublin die door de eigen bewoners bijeen is gebracht. Dit leuke museum ligt aan de rand van het park St. Stephens Green. Als je hier bent geweest, drink dan ook even een kopje koffie of thee in het gezellige koffiehuis Hatch & Sons, in de basement onder het museum. Ierland Toerisme vind je in Hal 10 (10C040)

1.4_Rugen
Krijtrotsen op eiland Rügen © foto Wilma Lankhorst

Krijtrotsen van Rügen
Het eiland Rügen ligt in het noordoosten van Duitsland in de Oostzee en behoort tot de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Voor de val van de Muur was dit een van de weinige vakantiebestemmingen aan zee voor de Oost-Duitsers. Nu 25 jaar later wordt het eiland steeds populairder bij Nederlanders. Je kunt hier heerlijk fietsen (overal te huur) en wandelen. Vanuit Sassnitz hebben we een boottocht gemaakt langs de imposante krijtkust. De dag erna zijn hebben een wandeling over de krijtrotsen gemaakt door het UNESCO beukenwoud (Buchenwalt). Door dat je een dag eerder de rotsen vanaf zee hebt gezien, kun je je tijdens de wandeltocht beter oriënteren. De dikke bladerendeken van de beuken filtert het zonlicht op een sprookjesachtige wijze. Op het meest noordelijke punt staat een bezoekerscentrum waar je van alles kunt lezen, zien en horen over dit natuurgebied. Met de pendelbus hebben we ons aan het einde van de middag relaxt terug laten rijden naar Sassnitz. Hier hebben we ons lekker laten verwennen met een vismaaltijd in een van de kleine vissersboten die in de haven. Voor vragen over Rügen en Mecklenburg Voor-Pommeren kun je terecht in hal 9 Duits Verkeersbureau (09B010).

1.5_Sri Lanka Festive Kandy Esala Perahera
Kandy Esala Perahera festival, Sri Lanka © foto met dank aan Sri Lanka Tourism

Wie is de mol op Sri Lanka?
In de nieuwe serie ‘Wie is de Mol’ kun je uitgebreid kennis maken Sri Lanka. Na twee uitzendingen heb ik dit eiland op mijn wenslijst gezet. In de voetsporen van Rik van de Westelaken, Margriet van der Linden, kijken en ontdekken wat mijn favoriete speler van dit seizoen, Pieter Derks, allemaal heeft gemist. In Colombo naar de wijk Pettah waar eens onze landgenoten voet aan de grond hebben gezet, een (Bollywood) filmpje pakken in het Regal Theater, genieten op witte zandstranden met mooie zonsondergangen en dan de natuur in om olifanten te spotten. En samen met de eilanders het feest van de ‘Kandy Esala Perahera’ vieren. Dit is een van de meest bekende religieuze feesten die jaarlijks in juli/augustus wordt gehouden in de bergen bij Kandy. Met vragen over Sri Lanka moet je in Hal 4 zijn (04C024). Je kunt ook online alvast een voorproefje nemen.

1.6_St Helena Longwood-House
Longwood House St. Helena ©Marc Lavaud www.marclavaud.com

Floortje op St. Helena
Vorig jaar stonden vertegenwoordigers van het eiland St. Helena voor de eerste maal op de Vakantiebeurs. Dit geïsoleerde eiland ligt op ruim 1200 mijl van de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. En is tot nu toe alleen per RMS St Helena een gecombineerd vracht-, post- en passagiersschip, gemiddeld eens per maand te bereiken. Deze boottocht duurt vijf dagen. In Jamestown is geen kade om aan te leggen, daarom gaat het schip voor anker in de baai en worden passagiers, post en vracht met tenders naar het eiland gebracht. Tussen oktober en april koersen regelmatig cruiseschepen naar het eiland. Ook deze gasten gaan met tenders aan wal.
De meest bekende bezienswaardigheid hier is Longwood House. Op deze plek werd Napoleon bewaakt nadat hij in 1815 door de Engelsen verbannen was na deze uithoek. Op 5 mei 1821 is hij hier gestorven. Zijn lichaam is terug gebracht naar de Franse hoofdstad en ligt nu in een praalgraaf in de Dôme des Invalides in Parijs. Naast een bezoek aan Longwoord House wil ik wandelen op St. Helena. Klimmen over rotsen en genieten van de eindeloze vergezichten. Als alles volgens planning verloopt, gaat in 2016 het vluchtveld van St. Helena open. Dat zal voor het rustige leven in deze uithoek van de aarde wel een hele verandering te weeg brengen. Meer weten over St. Helena en hoe er te komen? Bezoek Hal 2 (02F055) of kijk alvast even onlineHet eiland stond ook op de ‘bucketlist’ van onze nationale avonturier Floortje Dessing. Wil je weten wat zij op deze uithoek heeft ervaren? Hier deelt ze haar ervaringen.

beurs camoing by night
Camping by night © foto Wilma Lankhorst

Tips voor bloglezers

  • Lezers van dit blog kunnen met korting naar de Vakantiebeurs. Bestel hier  je kaart online, dan kun je voor € 11 de beursvloer op (i.p.v. € 15,50 bij de kassa).
  • De Vakantiebeurs wordt steeds leuker om samen met kinderen te bezoeken. Op het blog van Sabine kun je er alles over lezen
  • Download de Vakantiebeurs app.
  • Vakantiebeurs is ook te volgen op Facebook en Twitter.
  • Wil je de laatste nieuwtjes snel online volgen gebruik dan #vakantiebeurs

Pssst…geheimtip!
Airberlin heeft een leuke actie voor bezoekers van de Vakantiebeurs. Bezoek de stand in hal 3 (03 A055) en maak een ansichtkaart van jezelf in New York, Miami, Chicago, Fort Myers of Los Angeles en maak kans op een gratis retourvlucht.

© tekst Wilma Lankhorst
© foto’s Wilma Lankhorst (tenzij anders vermeld).