7 Museumtips voor de kerstvakantie

7 Museumtips voor de kerstvakantie

De kerstvakantie staat weer voor de deur. Overal staan feestelijke bomen, in parken, in tuinen en in de huizen. We snoepen onze laatste vrije dagen massaal samen op en we trekken er op uit. Je wilt even de benen strekken of graag iets nieuws ontdekken. Er is van alles te doen in ons mooie land of net over de grens. Graag deel ik zeven tips met je, zes in Nederland en één net over de grens in Duitsland. Ik wens je een fijne en gezellig kerstvakantie en … voel je vrij om een suggesties of foto’s achter te laten op het blog of via mijn Facebook pagina.

WaterColors-Amsterdam-Light-bridge-of-the-rainbow-©Gilbert-Moity-foto-Wilma-Lankhorst
WaterColors bridge of the rainbow ©Gilbert Moity

 TIP 1 Amsterdam Light festival

Bij kerst hoort licht.
Amsterdam verwent haar inwoners en bezoekers deze winter voor de 5e maal met een prachtig lichtfestival: het Amsterdam Light festival . Je kunt per rondvaartboot door de grachten en genieten van WaterColors. Je kunt ook een wandeling maken in de omgeving van het Wertheim Park met de lichtwandeling ‘Illuminade’. Daarna gezellig wat drinken in een van de vele bruine cafés van de hoofdstad of toch nog even de schaatsen uit het vet halen en een pirouette draaien op het Museumplein.

 

 TIP 2 Groningen – Groninger Museum

Beeldend kunstenaar Rodin overwintert in het Groninger Museum.
Hier kun je de grootmeester zelf aan het werk zien in de tentoonstelling ‘Rodin, Genius at work’. Met ruim 140 beelden en 20 werken op papier is dit de grootste Rodin tentoonstelling ooit in ons land. Hier in het Groninger Museum stap je zo het atelier van Rodin binnen. Laat je deze kerst verrassen in Groningen.

TIP 3 Den Haag – Gemeentemuseum

Als ik eerlijk ben kun je wel een hele dag in het Gemeentemuseum verblijven deze kerstvakantie. Het aanbod is op dit moment zo uitgebreid dat er voor elk-wat-wils is. Daarom hier maar liefst drie suggesties voor een dagje Den Haag!

Audrey with Love

Wist jij dat actrice en Unicef-ambassadeur Audrey Hepburn tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele jaren met haar moeder in Arnhem heeft gewoond? Weet jij waarvoor de letters LBD staan? Ontdek dit en meer in ‘Audrey with Love’ door Hubert de Givenchy.

Van Rodin tot bourgeois

Houd je meer van beelden? Dwaal dan rond door 100 jaar geschiedenis van het beeld in de expositie ’Van Rodin tot bourgeois, sculptuur geschiedenis van de 20ste eeuw’.

Alice Neel

Kijken in de ziel met Alice Neel. Amerikaanse kunstenaar met serie indringende portretten. Ik zag voor het eerst werk van haar in Den Haag. Haar beelden blijven nog lang in je geheugen gegrift. Een van haar werken is ook door Hans den Hartog Jager geselecteerd door de expositie ‘100 jaar 100 gezichten’ in de Fundatie Zwolle. Zie tip 5

TIP 4 Noordbrabantsmuseum

Even geen zin meer in kerstmuziek of de TOP 2000?
Ga dan naar ‘The sound of silence’ van de Noord-Ierse kunstenares Claire Morgan.
Zelden zag ik zulke fragiele kunstwerken van zaden, insecten en stukjes plastic. Morgan belicht met haar installaties de destructieve relatie van de mens tot de natuur.

Een nieuwe Van Gogh in den Bosch

Heel recent kon het Noordbrabantsmuseum een bijzondere aquarel van Vincent van Gogh kopen. De afbeelding, de tuin van de pastorie van Nuenen  is een van de laatste werken die Van Gogh in ons land heeft gemaakt voordat hij naar Antwerpen en later Parijs vertrok. Als je dan toch in het Noordbrabantsmuseum bent. Loop dan even de trap op naar het land van Brabant en bekijk de nieuwste aankoop.

TIP 5 Fundatie in Zwolle

100 jaar in 100 gezichten

Kunstkenner en journalist Hans den Hartog Jager heeft een bijzondere reis door de kunstgeschiedenis gemaakt. Van 1917 t/m 2016 selecteerde hij elk jaar één portret dat volgens hem het beste paste bij dat jaar. Het resultaat: Zie de mens!
Nog te zien t/m 15 januari 2017

Slow Art door David Bade

Een tweede goede reden om deze kerstvakantie Museum de Fundatie te bezoeken is de kleurrijke solo – mini tentoonstelling Slowbade David Bade. Voor deze serie kreeg hij een opdracht van Ralph Keuning, directeur van de Fundatie. Bade staat bekend om zijn snelle manier van werken. Keuning daagde hem uit om dat nu eens niet te doen. Hij wilde ervaren hoe Bade’s slow art er uit zou zien. De zes grote werken zijn op op Curaçao in het atelier van Bade gemaakt en later op laocatie in Zwolle nog eens bewerkt.

Tip 6 Museum Arnhem

2017 wordt landelijk het jaar van De Stijl. Het is dan 100 jaar geleden dat het tijdschrift van Piet van Doesburg voor het eerst verscheen. Bij de Stijl denken we direct aan Mondriaan, Rietveld, Van Doesburg en Van der Leck. Maar wat zegt de naam Peter Alma? Het Museum in Arnhem heeft samen met kinderen een mooie retrospectief expositie ingericht ”Peter Alma van De Stijl naar Communisme”.

Hier alvast een sneak preview…

TIP 7 Düsseldorf

En dan nog eentje net over onze oost grens…

Hoe nieuwsgierig ben jij?
Gluur je graag achter het gordijn?
Of verberg je iets achter de sluier?
Ontdek het deze kerstvakantie in Museum Kunstpalast in Düsseldorf in de inspirerende tentoonstelling “Behind the curtain”.

Ik wens je (jullie) een hele warme en liefdevolle kerstvakantie. Als je nog tips voor me hebt voor 2017, ontvang ik ze graag. Alle goeds  Wilma

© foto’s, video’s en teksten Wilma Lankhorst
Gebruik foto’s met dank aan de verschillende musea en deelnemende kunstenaars

 

In 2016 mocht ik in veel ogen kijken …
Ik heb een selectie voor je gemaakt.
Kijk en geniet mee!

Ik zie je graag weer terug in 2017