Gelderland Mooiste Waterkant

2014 fietspendelbootAan boord van de Pannenkoekenboot, stroomt mijn trotse Gelderse bloed sneller door de aderen. Wat is het hier toch mooi. Wat heerlijk om een rivier als achtertuin te hebben.
Voor het tweede jaar heeft de regionale VVV met rederijen afspraken gemaakt zodat we met onze fiets aanboord kunnen van verschillende rondvaartboten. Naast Rijn en Waal, kun je deze zomer ook kiezen voor een tocht over de IJssel naar o.a. Doesburg, Dieren en Zutphen. Vanwege het succes van vorig jaar kun je nu zowel op dinsdag als op donderdag met de toeristische pendelboten op verkenning. Wij kiezen voor een twee landen tocht. Via de Waal komen we in Millingen aan de Rijn waar we op de fiets stappen richting Duitsland.

Nijmegen omarm de Waal (8)Een nieuw eiland
Aan boord krijgen we uitleg van de kapitein over de Waal en de uiterwaarden. Het begin van de tocht is extra interessant omdat je door het werkgebied vaart van Veur-Lent. Dit wordt een nieuw eiland in de Waal, met uitzicht op de Nijmeegse Waalkade. Veur-Lent is onderdeel van het programma ‘Ruimte voor de Waal’.  De oude statige Waalbrug krijgt een verlengde oprit, deze verlenging vraagt om veel graaf- en bouwwerkzaamheden. We varen door en zien de nieuwste brug van Nijmegen, een steile, elegante, voetbrug over ’t Meertje die de stad verbindt met de Ooijpolder. Konikspaarden grazen bij de strandjes, we zien de witte dijkhuizen van ‘Tien Gemeenten’ en enkele langgerekte schoorstenen. Ze prikken als priemende rode vingers in de blauwe lucht. Het zijn de weinig zichtbare overblijfselen van de bakstenenindustrie die hier decennia lang een belangrijke bron van inkomsten was voor de bewoners. Hier en daar wordt nog en steentje gebakken langs de rivier.

Heer en weerDe grens is dichtbij
Na aankomst in Millingen, sturen we onze fietsen verder oostwaarts. Overal schapen op de dijk en boten varen langszij. De Rijn/Waal is de drukste rivier van Europa. Gemiddeld varen er per dag 600 schepen op deze waterstroom. Na enkele kilometers passeren we de Nederlands-Duitse grens. Een routebord op de dijk trekt onze aandacht: Vossegatt, rechts de dijk af. We komen bij een rustiek Landgasthof en zoeken een plekje onder de schaduwrijke boom. Even later zitten we aan de koffie met rabar-kwarktaart.

Landgasthof Vossengatt KeekenOmdat we de komende nacht in de Millingerwaard overnachten, fietsen we verder Duitsland in. Verder langs de Rijn tot we uiteindelijk bij Emmerich uitkomen. Hier steken we via de Rijnbrug over naar de noordoever. Een late lunch gebruiken we op de kade in Tolkamer. Daarna stappen we aanboord van de Graaf van Bylant voor een korte vaartocht naar Doornenburg. Via een korte lus fietsen we terug naar de Waal en pakken we het fietsveer naar de zuidoever in de Millinger Waard.

waard-bord bnbSlapen bij de Waard
Nieuw in het prachtige natuurgebied van de Gelderse Poort is de B&B bij de Waard van Kekerdom.  De waard houdt al langer café in dit gebied, maar biedt sinds deze zomer ook slaapplaatsen aan. Drie kamers met privé badkamer. Wij slapen aan de achterkant met uitzicht op de kleine botanische tuin. Op het terras is het goed toeven, de maaltijd smaakt ons goed, het bier is koel, de koffie lekker warm. Na het avondeten lopen we de Millingerwaard in en zoeken we ons een plekje op een van de vele Waalstrandjes. Mijmeren, wijntje, sterretje: dit is de mooiste waterkant van Gelderland.

Voordeel tip
Er zijn allerlei coupons online te verkrijgen waarmee je 50% korting krijgt voor de 2e persoon. Er is ook een speciaal couponboekje met voordeelbonnen tijdens en na de vaartocht(en)

Foto-collage van het leuke slaapadres bij de Waard
© foto’s en tekst Wilma Lankhorst

Waard van kekerdom
Eet- en drinkgedeelte van de Waard van Kekerdom
waard - bnb 2 pk
Een van de twee persoonskamers met uitzicht op de kleine hortus.
waard - bnb 4 pk
De vierpersoonskamer van de Waard