Museumweek Overijssel & Drenthe

 Overijssel-Paula-Modersohn-Becker-Portret-van-een-jong-meisje-met-strohoed-1904.-Von-der-Heydt-Museum-Wuppertal.
Portret van een meisje (1904) ©Paula Modersohn Becker

Museumweek Overijssel & Drenthe

Tijdens deel drie van mijn museale reis door de Nationale museumweek bezoek ik Overijssel en Drenthe. Enschede is mijn doel in het Overijsselse landschap. Daar breng ik een bezoek aan de tentoonstelling over het geniale schildertalent Paula Modersohn-Becker. Een echte Power Vrouw, die ook nu nog inspireert. In het Drents Museum in Assen wordt nog steeds volop gedroomd: The American Dream is daar spring levend. Pak je museumkaart en ga op ontdekking in Overijssel en Drenthe. Ik wens je mooie bezoeken.

Sneak preview Tussen worspwede en Parijs – Paula Modersohn Becker

Mijn tip voor Overijssel: Rijksmuseum Twenthe

Ontdek de grote vernieuwer Paula Modersohn-Becker

 Wat Van Gogh is voor ons, is schilder Paula Modersohn-Becker voor onze Oosterburen. Een schilder die haar eigen gevoel volgde en hieraan uiting gaf via kleur en een eigen beeldtaal. In een tijd waarin het voor vrouwen niet algemeen geaccepteerd werd professioneel te werken, volgde Paula haar droom. Haar ouders stonden garant voor een goede opleiding, maar het was Paula zelf die na haar huwelijk door ging met schilderen. Ze stond haar mannetje en reisde vier maal naar Parijs om de nieuwste artistieke ontwikkelingen te ontdekken én te ervaren. Al die kennis nam ze mee terug naar de kunstenaarskolonie in Worpswede. Daar distilleerde en ontwikkelde zij haar eigen stijl.

Je kunt de tentoonstelling ‘Paula Modersohn-Becker ‘Tussen Worpswede en Parijs t/m 12 augustus 2018 zien in Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
Gratis met de Museumkaart.

 De keuze van Rijksmuseum Twenthe #OnsEchteGoud

Het zal je niet verbazen dat het museumteam in Enschede Paula Modersohn Becker ervaart als #OnsEchteGoud. Iedere bezoeker krijgt een gratis audiotour tijdens het bezoek. Via dagboekfragmenten leer je meer over het leven en de dromen van Paula.

Tot en met zondag 15 april worden er gratis instaprondleidingen aangeboden. Als je mee wilt doen, meld je dan bij aankomst bij de receptie van het museum. Kijk hier voor alle details.

Overijssel 2018-Bernard-Hessen-Rijksmuseum-Twenthe-foto-Wilma-Lankhors

Extra in Rijksmuseum Twenthe

  • Glaskunstenaar Bernard Heesen en de Waanzin van de 19e eeuw.
  • Loop ook even door  Zaal 33  en ontdek ‘Na de Jacht’ de dialoog tussen SilviaB. en Jan Weenix.

 

Mijn museumweek tip voor Drenthe: Drents Museum

The American Dream

Sinds begin januari van dit jaar leeft The American Dream weer volop in Assen en Emden.  In de unieke dubbel tentoonstelling in het Drents Museum en in de Kunsthalle in het Noord-Duitse Emden kun je dagdromen van 1945 tot nu. De geschiedenis van Amerika wordt hier via allerle moderne kunststijlen verbeeldt. In Assen loop je op de beroemde Fifth Avenue in New York. Video’s en geluidsfragmenten nemen je mee terug in de tijd. Elvis zingt je toe, Maarten Luther King deelt zijn droom.

In Duitsland gaat het verhaal verder vanaf 1965. In één van de zalen hier staan Hillary Clinton en Donald Trump scherp tegenover elkaar. Deze dubbel-expositie is een echte aanrader.
Amerika was nog nooit zo dicht bij! Kijk hier voor de workshops, lezingen en extra acties en volg via #TAD alle droom-nieuws op Social Media.

De keuze van Assen #OnsEchteGoud – The American Dream

Overijssel The-American-Dream-Amsterdam-Dinner-1980-Ralph-Going-in-Drents-Museum-foto-Wilma-Lankhorst.

Je kunt nog dagdromen tijdens The American Dream t/m 27 mei 2018 in het Drents Museum in Assen. Museumkaart-houders betalen een bescheiden toeslag van € 2 per persoon.

Hier vind je nog meer tips voor de Nationale Museumweek 2018 … Deze serie wordt vervolgd!

Vrijdag 13 april            Tips voor Groningen en Friesland
Zaterdag 14 april         Tips voor Noord-Holland
Zondag 15 april           Tips voor Zuid-Holland

Museumweek-2018-Das-Leben-am-Haverkamp-Zeeuws-Museum-foto-Wilma-Lankhorst
Zaalimpressie: Das Leben am Haverkamp – Zeeuws Museum Middelburg

Al eerder gepubliceerd op dit blog

© tekst en video Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen van #OnsEchteGoud met dank aan het Rijksmuseum Twenthe, het Von Der Heydt Museum in Wuppertal en het Drents Museum.