Museumweek in Amsterdam

Museumweek Amsterdam Nieuwe-Meesters-Mies-van-der-Perk_-OAM-AMS-foto-Wilma-Lankhorst
Nieuwe Meesters ©Mies van der Perk – Outsider Art Museum

Museumweek in Amsterdam

De museumweek in Amsterdam staat bol van de hoogtepunten. Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw die voor vakantie even zijn in de Hermitage. Van Gogh die droomt van Japan en een feestje op stand bij de buren in het Rijksmuseum met Marten & Oopjen als gastpaar. Een unieke parel in het museum aanbod zijn de Nieuwe Meesters in het Outsider Art Museum. Maak je eigen keuze en geniet van het weekend.

Sneak preview High Society – Get on your feet!

Mijn museumtip voor het Rijksmuseum: High Society

Zin in een feestje op stand?

High Society is een feestje van vier eeuwen internationale jet set. Verschillende gastsprekers leiden je met de gratis audiotour rond. Eric de Rothschild bijt het spijts af in de eerste zaal. Hij staat in zijn slaapkamer in zijn kasteel in Frankrijk. Boven zijn bed hangen de doeken van Marten en Oopjen. Dan is het woord aan de directeur van het Rijks, Taco Dibbets. Hij geeft tekst en uitleg over het kunsthistorische verhaal van de schilderijen. De derde gastspreker is Cecile Narinx (hoofdredacteur van het modeblad Harpers Bazaar) Via haar hoor je alles over 400 jaar mode. De laatste spreker is Jort Kelder. Hij ‘weet hoe het heurt’ en neemt je mee in de wonderlijke wereld van de geheime, pikante plaatjes.

 Museuwemweek Amsterdam High Society Florence-Uffizi_Paolo-Veronese-Count-Iseppo-da-Porto  Baltimore-Walters-Art_Paolo-Veronese-Countess-Livia-da-Porto-Thiene

l. Count-Iseppo-da-Porto r. Countess-Livia-da-Porto-Thiene ©Paolo-Veronese

Je bent uitgenodigd voor ‘High Society’ Het feest duurt nog t/m 6 mei 2018 zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Gratis met de Museum- en Rembrantkaart.

 Museumweek Amsterdam Van-Gogh-en-Japan-entree-expo-Van-Gogh-Museum-foto-Wilma-Lankhorst

Mijn museumtip: Japan & Van Gogh 

Sneak preview: De Japanse droom van Van Gogh

Volg Vincents Japanse droom

Na aankomst in Parijs droomt Vincent van Gogh vaak en veel van Japan. Hij is er nooit geweest. Maar tijdens zijn eerste verblijf in Parijs van 1886-1888, raakt hij in de ban van de ukiyo-e, 19de-eeuwse Japanse kleurenhoutsneden. Hij gaat deze prenten op grote schaal verzamelen. Zijn eerste plan is om er een bijverdienste mee op te zetten. Zijn tweede plan om ervan te leren en zich er door te laten inspireren. De eenvoud van de vorm, de heldere kleuren, het laat hem niet meer los

 Couritsane_-naar-Eisen_-Vincent-van-Gogh-1887-coll-Vincent-van-Gogh-Museum
Courtisane (na Eisen) 1887 ©Vincent van Gogh

Zuid-Frankrijk voelt als Japan

Als hij in 1888 in Zuid-Frankrijk aankomst, voelt dit voor hem als het ware Japan. Zijn kleurentaal verandert dan drastisch. Hij geeft zijn portretten unieke kleurrijke achtergronden.

In het Van Gogh Museum kun je nu de passie van Gogh voor Japan op een unieke manier volgen. Met ruim 60 schilderijen en tekeningen volg je de Japanse droom van Vincent. Hij ging er vol voor, zo schilderde hij zichzelf als monnik. Ook zijn zelfportret met verbonden oor is nu weer te zien. Dit werk was in 1930 voor het laatste te zien in ons land. AANRADER!!

 Japan-en-Van-Gogh-prntenkabinet-Van-Gogh-Museum-foto-Wilma-LankhorstIn het prentenkabinet op de derde etage is een rijke selectie Japanse prenten te zien.

Het Japan van Van Gogh is t/m 24 juni 2016 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

 Bekijk hier de trailer

Hier vind je nog meer tips voor de Nationale Museumweek  2018 … Deze serie wordt vervolgd!

Zondag 15 april           Tips voor Zuid-Holland

Al eerder gepubliceerd op dit blog

© tekst en video Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam.