Ontdek Australië in Utrecht

Aboriginal kunst in Utrecht -zaal opname serie Law Poles en Lorrkken - coll AAMU foto Wilma LankhorstOntdek Australië in Utrecht

Ja, het jaarlijkse vakantiegeld staat weer op de rekening. Nu heb je alle tijd om plannen uit te broeden en om straks uit te voeren. Ook als je lekker in eigen land blijft, kun je van buitenlandse kunst genieten. Zo maak je in hartje Utrecht in een deurdraai een reis naar Australië. Als je bij het Aboriginal Museum naar binnen gaat, maak je in één stap een reis van hemelsbreed 14.811 kilometer.

Hier maak je kennis met hedendaagse Aboriginal Kunst. Heerlijk ontspannen, zonder vliegreis, zonder wachttijden, zonder jetlag. Ben je er klaar voor?

sneak preview

Aboriginal kunst in Utrecht zaaloverzicht foto Wilma Lankhorst15 jarig jubileum

Het Museum van hedendaagse Aboriginal Kunst, kortweg het AAMU, viert dit jaar haar 15e verjaardag. Dit feest vieren ze door met bezoekers en kunstenaars mooie verhalen te delen. In de tentoonstelling ‘Remember Me, Stories in Print’ ontdek je via een reis in 60 kunstwerken talrijke Aboriginal kunstenaars. Van oorsprong gebruikten de Aboriginals vooral boomschors voor hun grafische kunstwerken. Dit materiaal is erg kwetsbaar en niet gemakkelijk te conserveren. Voor Remember Me zijn kunstenaars uitgenodigd om hun artistieke ervaringen via etsentechnieken met ons te delen. Deze grafische eindresultaten kunnen gemakkelijker naar andere locaties worden verplaatst. Op deze manier kunnen veel meer mensen, nu ook buiten Australië, genieten van de kleurrijke Aboriginal kunst.

Allan Mansell - Old Spirit of the Sea - detail (2006) coll AAMU foto Wilma Lankhorst
Old Spirit of the Sea (detail) 2006 Allan Mansell coll. AAMU

Europese ontdekking Australië

Op de begane grond is een kleine expositie rondom de Duyfken opgezet. De Duyfken was een pinas, een Nederlands verkenningsjacht uit de 16 eeuw. Met 20 man en wat vracht aan boord was ook het geschikt voor ondiep water. De VOC gaf de kapitein Willem Jansz o.a. opdracht voor expedities naar Oost-Indië (1596) en Papoea-Nieuw-Guinea en Australië. In 1606 was de Duyfken het eerste Europese schip dat Australië ontdekte. In 2006 hebben we de 400ste verjaardag van de relatie tussen Nederland en Australië uitgebreid gevierd. In dat jaar hebben prins Willem-Alexander en prinses Maxima de Duyfken Portfolio aan het AAMU geschonken. Een groot deel van deze werken kun je nu zelf zien. In deze expositie vliegen mijn gedachten terug naar onze kennismaking met Australië in het voorjaar van 2000. Om me heen hoor ik meer mensen fluisteren en onderling vakantie ervaringen uitdelen.

Aborigal kunst in Utrecht Remember Me foto Wilma Lankhorst
15e museumverjaardag gevierd met tentoonstelling

Remember Me. Stories in Print

Na deze mooie introductie lopen we door naar de eerste verdieping en daar begint Remember Me. Wat direct opvalt is dat het werk heel divers is. Van tekst-affiches tot protest-doeken, van traditioneel grafisch stip- en streepwerk tot hedendaagse figuratieve afbeeldingen. Zoals gezegd zijn de meeste werken op basis van etstechnieken gemaakt. In een handig boekje krijg je uitleg over de gebruikte technieken en de kunstenaars die je hier ziet. Sommige etsen werden door kunstenaars extra bewerkt met spetters of druptechniek. Weer andere artiesten gebruikten de ets als basis canvas voor hun definitieve werk.

Vernon Ah Kee - Let's be polite (2012) co.. AAMU foto Wilma Lankhorst    Aboriginal Art Museum Utrecht Brenda_Croft Resource_Service 

links Let's be polite - Vernon Ah Kee (2012) -  rechts Brenda Coft

Maatschappij kritisch

Zoals verwacht laten ook veel deelnemers hier een stem horen via hun kunstwerk. Allan Mansell (1957) is geboren in Tasmanië en hij wordt gerekend tot de Stolen Generation. Hij is op achtjarige leeftijd samen met zijn zusjes en broertjes bij zijn ouders weggehaald en in een weeshuis achtergelaten. Hier worden ze met strakke hand opgevoed naar Engelse standaarden, ze moeten hun eigen bestaansbron en tradities zo snel mogelijk vergeten. In zijn kunst wil Mansell zijn land verbeelden. Hij wil vooral zijn land en traditie eren en laten spreken.

Een van de vrouwelijke kunstenaars hier is Brenda Croft (1964). Haar jeugd brengt ze door in de Victoria River regio in de Northen Territory. Door haar aderen stroomt een combinatie van Aboriginal, Duits en Iers-bloed. Zij groeit op in de Gurindji taalgroep. Ze is als kunstenaar, curator en adviseur al ruim 30 jaar betrokken bij de hedendaagse kunst van de oorspronkelijke bewoners van Australië. In haar eigen werk onderzoekt ze de onderdrukking die de Aboriginals na de kolonisatie hebben moeten meemaken.

Aboriginal kunst in AAMU - detail foto wilma Lankhorst
Detail van een kleurrijke Aboriginal kunstwerk coll AAMU

Mijn ervaringen

  • Dit museum biedt je een echte reiservaring. Door de museumdeur te openen, maak je een reis naar de andere kant van de wereld in één stap. De expositieruimtes zijn ruim opgezet waardoor je fijn afstand kunt nemen tot de werken waardoor je ze nog beter kunt zien.
  • Op de begane grond herken ik allerlei Nederlandse symbolen in de werken van de Duyfken Portfolio en zo sla je snel een brug met onze tegenvoeters.
  • Ik ben geraakt door de serie houtwerken. Beschilderde palen die voor allerlei doeleinden werden gebruikt zoals de Lorrkken, kleurrijke holle grafstaven en de Law Poles, de Wetspalen.
  • En natuurlijk ontbreken de Australische iconen niet zoals de boemerang en de didgeridoo.
  • Je kunt hier een prachtige, leerzame reis maken en je komt zeker vol verhalen weer thuis.
Remember Me. stories in Print - AAMU foto Wilma Lankhorst
Remember Me!


Remember Me. Stories in print. is nog tot en met 25 september 2016 te zien en het AAMU.
Entree € 9 voor volwassenen en studenten betalen € 5
In de museumwinkel kun je een mooi souvenir voor thuis komen, zodat je na deze vakantie je eigen Aboriginal-verhaal kunt delen met familie en vrienden.

Wil je meer weten van de kunst van de Aboriginals of wil je zelf iets maken in hun geest? Schrijf je dan in voor een van de workshops die dit museum aanbiedt.

© tekst, foto en video Wilma Lankhorst © gebruik van de foto’s met dank aan het AAMU en de betrokken kunstenaars

BOMB geschilderd autowrak 2013 Aboriginal kunst - AAMU Utrecht foto Wilma Lankhorst
Op het museumterras staat dit door BOMB geschilderde autowrak uit 2013