7 Museumtips voor de herfstvakantie

7 Museumtips voor de herfstvakantie

Het is weer heerlijk herfstvakantie. We zijn zonnig begonnen zodat we extra van de verkleurende bossen kunnen genieten. Als het iets minder fraai weer wordt, zorgt een museumbezoek altijd voor extra kleur. Er is op dit moment van alles te doen in Nederland museumland, daarom hier zeven (video) tips zodat je snel op pad kunt. Als je nog een leuke expositie tegen komt die niet op dit kunstblog staat, voel je dan vrij om een suggestie achter te laten op het blog of via mijn Facebook pagina. Ik wens je een fijne herfstvakantie.

blog herfstvakantie _Full-Moon-selfie-Wilma-met-14april2011-20111-van-Ugo-Rondinone-op-de-achtergrond-coll-Museum-Voorlinden
Selfie met 14 april 2011 © Ugo Rondinone in Museum Voorlinden

Amsterdam – Stedelijk Museum

Voor de derde keer organiseert het Stedelijk Museum in Amsterdam een tentoonstelling rondom kinetisch kunstenaar Jean Tinguely.  In 1961 was hij hier voor de eerste keer, het jaar erop voor de tweede maal met zijn kunstenaars collectief Dylaby. Nu 25 jaar na zijn overlijden eert het team van het Stedelijk Museum hem met een bijzondere overzichtstentoonstelling. Tinguely voelde zich na jaren schilderen beperkt door de mogelijkheden van het canvas. Hij zocht een uitweg uit deze verstarring en vond dat in bewegende kunst. Hij hield ervan om voorwerpen opnieuw geboren te laten worden. Om ze een nieuwe functie te geven die afwijkt van hun oorspronkelijke doel. Tinguely zet je in beweging. Dit is een expositie waar ook kinderen veel plezier aan beleven.

Kom in beweging met Jean Tinguely

Achterhoek – Museum MORE

Ontdek Johan van Hell in Museum MOREen maak kennis met dit bijzondere dubbeltalent. Op zijn vijftiende wist Van Hell al dat hij zowel professioneel kunstschilder als beroeps musicus wilde worden. In Museum MORE kun je zijn werk zien én horen. Van Hell combineert de basis van abstracte kunst met geraffineerde details. Als musicus heeft hij een bijzondere belangstelling voor handen. Zelfs zijn glazenwasser heeft sierlijke elegante handen. Samen met zijn eerste vrouw Pau Wijnman was hij actief in de arbeidersbeweging. Om met meer mensen het plezier van kunst te delen, ontwierp hij litho’s.

blog herfstvakantie Johan-van-Hell Op Klare Toon in Museum-MORE

Gelijktijdig met deze tentoonstelling van Johan van Hell kun je kennismaken met droom landschappen die vervreemden van Isabelle Werkhoven. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag zegt over haar werk “De schilderijen van Isabella Werkhoven doen denken aan film ‘stills’. Nog lang nadat je ze hebt gezien, blijven ze door je hoofd spoken”.

Loop door de droomlandschappen van Isabelle Werkhoven

Groningen – Groninger Museum

De reünie van de Nieuwe Wilden duurt nog tot 23 oktober 2016 in het Groninger Museum. Als je dit expressieve schilder spektakel wilt ervaren, moet je snel zijn want de Nieuwe Wilden zijn bijna uitgeraasd in het hoge Noorden. Sinds mei was het Groninger Museum de feestzaal van o.a. Christa Naher, Helmut Middendorp, Bettina Semmer, Bernd Zimmer, Luciano Castelli, Salomé en vele anderen.

Go wild

Nijmegen – Museum Het Valkhof

Wat weet jij van de Gladiatoren?
In Museum Het Valkhof in Nijmegen word je helemaal bijgepraat en als je wilt in vorm gebracht. Je kunt zelf oefenen met het zwaard en de helm uitkiezen die je het beste past. Je kunt ook een kijkje nemen in het Colosseum in Rome want dit museum heeft meegewerkt aan deze unieke tentoonstelling. De Gladiatoren zijn terug in Nijmegen en jij kunt erbij zijn! Voor kinderen is een speciale quiz ontworpen. Dit is nog eens een leuke manier om geschiedenis te leren Maand van de Geschiedenis

Bereid je voor op je ontmoeting met de Gladiatoren

Scheveningen – Museum Beelden aan Zee

Deze herfstvakantie (tot begin januari 2017) kun je genieten van én met Picasso aan Zee. Museum Beelden aan Zee geeft een uniek overzicht van de tien jaren waarin Picasso zich intensief bezig hield met het maken van keramiek. Tijdens zijn verblijf in Antibes leerde hij de kneepjes van het keramiekvak kennen in de pottenbakkerij Madoura van Georges en Suzanne Ramié in Vallauris. Net als Tinguely ervaarde Picasso, na jaren intensief schilderen, de beperkingen van het canvas. Hij zocht naar een andere ondergrond voor zijn geliefde motieven, de uil, de faun, de vogel en de vrouw. Hij vond dit in keramiek. Keramist Paco Durrio en zijn team leerden hem de geheimen van keramiek. De ambachtsmannen in Vallauris ontwierpen mallen en bakten borden, schalen en flessen die Picasso daarna of wel opnieuw vorm gaf en of beschilderde. Picasso aan Zee is een tentoonstelling waar ik heel blij van werd.

Picasso aan Zee

Tilburg – Museum De Pont

Zaterdag 15 oktober jl. is in Museum De Pont in Tilburg de tentoonstelling ‘I’ll close my eyes’, van Callum Innes’ geopend. Voor de titel van deze expositie liet de Schotse kunstenaar zich inspireren door het lied met dezelfde titel de Amerikaanse zangers Dinah Washington. Als Washington dit zingt, volgt op de titel ‘I’ll close my eyes … I see you with my heart..’ Zet je hart, ogen open en ontdek zelf of Callum Innes in De Pont schildert of ont-schildert. Naast abstract schilder ontwerpt Callum installaties. In de grote zaal ligt zijn ‘steencirkel’. Ik vond de combinatie van deze steencirkel en de muurschilderingen in deze ruimte inspirerend. Ik vraag me wel oprecht af of een aanvulling (of vervolg) op de series van Exposed Painting of Exposed Watercolour niet het herhalen van zetten (lees een kunstje) wordt.

Schilderen of ont-schilderen?

Wassenaar – Museum Voorlinden

Er is maar één museum in ons land dat zelf een volle maan kan arrangeren en dat is het nieuwe Museum Voorlinden in de duinen bij Wassenaar. Naast de geboorte van een museum kun je hier genieten van een geheel eigen belevenis van het fenomeen volle maan. Artistiek directeur Suzanne Swarts heeft een ahistorische selectie gemaakt uit de uitgebreide collectie moderne kunst van verzamelaar en nu ook museumeigenaar Joop van Caldenborgh. Verken hier alvast Full Moon.

blog herfstvakantie -Voorlinden-Museum-en-Gardens-een-klasieke-schoonheid-foto-Wilma-Lankhorst
Vooraanzicht Museum Voorlinden met sculptuur van Ellsworth Kelly

Een tweede expositie hier is samengesteld door Rudi Fuchs. Fuchs neemt je mee in een kijk-speurtocht in het abstracte werk van Ellsworth Kelly. De bloemlezing die Fuchs hierbij heeft geschreven, zou wat mij betreft de Nobel-prijs van de literatuur mogen krijgen.

Wie is Ellsworth Kelly?

Ik wens je (jullie) een hele fijne en inspirerende herfstvakantie. Als je nog tips voor me hebt, ontvang ik ze graag. Alle goeds  Wilma

© foto’s, video’s en teksten Wilma Lankhorst
Gebruik foto’s met dank aan de verschillende musea en deelnemende kunstenaars