10 Tips voor museumweek

Deze week is het nationale museumweek. Honderden musea vragen om je aandacht. Om het kiezen iets gemakkelijker te maken, geef ik graag enkele tips van musea die ik in de afgelopen maanden heb bezocht. Doe er je voordeel mee.

Amsterdam

Trendy Tassenmuseum
5. AMS Tassenmuseum cup cake
Tassenmuseum Hendrikje – cup cake tasje © Tassenmuseum

Een verrassend museum met leuke collectie. Wat heet leuk, het is de grootste tassencollectie ter wereld! Je maakt een reis door de wereld van tassen en beurzen. Naast de vaste collectie altijd leuke tijdelijke exposities zoals nu Ugly en de verjaardag van de Chanel 2.55. Gezellige theekamer om alles nog eens door te nemen. Pas op je portemonnee in de uitgebreide museumwinkel!

DWDD Pop up Museum
01_DWDD_introbeeld_los_landschap_CR_Bob_Bronshoff
Team gastconservators Pop up Museum De Wereld Draait Door © Bob Bronshoff

Wat hebben Nico Dijkshoorn, Jan Mulder, Jasper Krabbé, Halina Reijn, Herman Pleij, Fidan Ekiz, Marc-Marie Huijbregts, Cécile Narinx, Joost Zwagerman, Mr. Pieter van Vollenhoven en Nico de Haan gemeen met Matthijs van Nieuwkerk? Ze mochten allemaal op zijn verjaardagsfeestje komen bij 10 jaar de Wereld Draait Door. Maar dan wel ‘verkleed’ als gastconservator. Het resultaat van hun zoektocht zie je in het Pop Up museum in Amsterdam.

Aalten

Aalten zwijgt niet
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aaltense Musea Markt 12 herdenking 70 jaar bevrijding Nederland Á WL

70 jaar bevrijding wordt in het Achterhoekse Aalten op Markt 12 herdacht met een expositie waarin het gevecht van de Aaltense militairen op de Grebbeberg centraal staat. In de eerste vijf dagen van de Tweede Wereldoorlog heeft ons land zich hier met hand en tand verdedigd. De overleden mannen uit Aalten krijgen een gezicht en hun eigen verhaal in deze tentoonstelling. Aansluitend kun je een fietsroute maken langs de locaties van de nieuwe Onderduikroute door Aalten, Dinxperlo en de buurtschappen.

Leiden

Carthago ligt even in Leiden
1.Campagnebeeld Carthago Leiden
Carthago ligt nu even in Leiden © RMO

Komt dat zien … ‘Elissa was here’!
Carthago is de grootste expositie van deze mythische stad uit de Oudheid die ooit in ons land is georganiseerd. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden leer en zie je van alles over deze grote handelaren en avonturiers. Ontdek hoe sterk & slim de vrouwen toen al waren.

’s Hertogenbosch

Van Gogh inspireert nog ontwerpers
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Design uit het land van de aardappeleters © WL

Dit is de laatste week van de inspirerende tentoonstelling over ‘Design uit het land van de aardappeleters’. In het Noordbrantsmuseum in Den Bosch. Wat weet je van biggen body warmers, koolplanten van stof, een vlucht vogels in lichtstaafjes, groene slingerende isolatie viltbladeren, serviezen van recyclebare materialen of gevlochten Brabants bont? Laat je verrassen in de stad van Bossche Bol.

Wat weet jij van Brabant?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De Daffodil een van de vele producten waar Brabant de wereld mee veroverde ©WL

Je kennis over de gezelligste provincie van ons land kun je testen in ‘Het verhaal van Brabant’ in het Noordbrabantsmuseum in Den Bosch. Gerard van den Maasakker zingt je toe en Van Gogh heeft er zeven werken hangen.

 Het hele jaar door carnaval
Oeteldonk_Vaandel
Het vaandel van Oeteldonk © Carnavalsmuseum

In het Carnavalsmuseum in Den Bosch wordt het hee jaar door carnavals gevierd. Enthousiaste vrijwilligers nemen je mee in de geschiedenis van ‘Vastenavond’ en je hoort de laatste carnavals hits. Alaaf…

Nijmegen

Nieuwe voetstukken voor oude keizers
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Keizerin Agrippina komt uit de kast © Museum voor archeologie Napels

Museum het Valkhof neemt je mee terug naar het begin van onze jaartelling. De roemrijke jaren van het grote Romeinse Rijk. Belangrijke figuren als keizers en goden werden in brons gegoten. Nadat de keizers werden afgezet of waren overleden, werden hun beelden verknipt of kapot geslagen om later weer opnieuw te worden gegoten tot andere sculpturen. Luister hier wat een bronzen neus, vinger of haarlok je allemaal kan vertellen.

Fotograaf Jimmy Nelson in Afrika Museum
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jimmy Nelson, Masaai krijger, Afrika Museum © Jimmy Nelson

Jimmy Nelson reist de hele wereld rond om uitstervende culturen vast te leggen op de gevoelige plaat. Op verzoek van het Rijkmuseum voor Volkenkunde in Leiden ging hij ook naar Terschelling en Marken. In de tentoonstelling in het Afrika Museum in Berg & Dal/Nijmegen maak je kennis met strandjutters van Terschelling, Maori uit Nieuw-Zeeland, Afrikaanse jagers van de Masaai, Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India, de Mursi in de Hoorn van Afrika, de Dani in Papua en nog vele anderen. Ik ben al drie keer geweest, en zie steeds weer andere gezichten.

Otterlo  – Hoge Veluwe

Mix Match Museum
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zes musea doen mee aan Mix Match Museum 2015 © WL

11 jarige gastconservator verzint rondleidingVia een uitdaging online zijn museumliefhebbers uitgedaagd om zelf hun eigen tentoonstelling samen te stellen. Daarvoor mochten ze zoeken in de archieven van zes beroemde musea in ons land. Naast het Kröller Müller Museum (Hoge Veluwe) deden mee het Van Abbemuseum (Eindhoven), Museum Boerhaave (Leiden), Museum Twentse Welle (Enschede) Het Groninger Museum en het Amsterdam Museum. Op de Hoge Veluwe verraste Tom Veerbeek met 11 jaar de jongste gastconservator het museum met een professor en een zelf verzonnen rondleiding.

Als je een tip voor mij hebt, lees ik dat graag. Onder aan dit blog staat een venster waarin je te suggestie kunt aangeven. Bij voorbaat dank. Ik wens je een fijne week.

 © tekst en foto’s Wilma Lankhorst