Categoriearchief: Musea

High Society in het Rijksmuseum

High-Society-get-on-your-feet-©foto-Wilma-Lankhorst
Get on your feet voor High Society feest in het Rijksmuseum

High Society in het Rijksmuseum

Het is feest in Amsterdam: Vier het mee met de High Society in het Rijksmuseum.
Het huwelijkspaar, Marten Soolmans & Oopjen Coppit, is weer ‘thuis’. Ze zijn helemaal opgefrist en klaar voor een feestelijk treffen. Ze hebben 37 internationale gasten meegebracht. Alle genodigden hebben hun mooiste creaties uit de kast gehaald en zijn klaar voor het jetset bal van het jaar. Als jij ook een plaatsje op de gastenlijst wilt, moet je je vóór 8 juni melden bij het Rijksmuseum in Amsterdam. It’s Party time!

Video: High Society … get on your feet

Lees verder High Society in het Rijksmuseum

Terug naar Toen in Villa Mondriaan

"Terug naar Toen Sfeerbeeld-zaal-2-©-foto-Wilma-Lankhorst.

Terug naar Toen

Met deze kritiek van Van Eeden in het achterhoofd, zit ik op de rode pluche bank in de expositie Terug naar Toen. Het team van Villa Mondriaan in Winterswijk heeft er alles aangedaan om de reis terug in de tijd soepel te laten verlopen. Bij binnenkomst in de grote expositieruimte, ga je met één stap ruim100 jaar terug in de tijd. De wanden hebben een donker rood behang met een zwarte lambrisering. Het fotobehang geeft een gevoel van drie dimensionaliteit waardoor de lambrisering echt lijkt. In het midden staat een rode, pluche bank. De Winterswijkse firma Settle heeft dit exemplaar gemaakt. Op een foto van de 1909 tentoonstelling stond dit type bank. Nu staat hier een perfect replica, aan beide kanten geflankeerd door een palm: Je bent Terug naar Toen.

 Cees-Spoor-zelfportret-z.j.-Particuliere-collectie Cees-Spoor-Oranje-Bloemen-z.j..-Particulier-Bezit  Cees-Spoor-zonder-titel-1890.-Particuliere-collectie

v.l.n.r. zelfportret, Vaas met oranjebloemen en portret, zonder titel (1890) © Cees Spoor

De grote onbekende: Cees Spoor

Voor het merendeel van de museumbezoekers zal Cees Spoor de grote onbekende zijn. Voor mij is hij dat in ieder geval. Judith Kadee, directeur van Villa Mondriaan, komt hem op het spoor in recensies over de Grote Tentoonstelling van 1909 in het Stedelijk (toen nog een gemeentemuseum). Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Cees Spoor kennen elkaar via de Rijksacademie van beeldende kunst in Amsterdam. Ze zijn alle drie lid van de Moderne Kunstvereniging. Spoor en Mondriaan schilderen samen in Domburg. Met Sluijters is Mondriaan in 1911 in Parijs.

Spoor & Mondriaan

Piet-Mondriaan-De-Koninklijke-Waskaarsenfabriek-1895-1899.-Collectie-Gemeentemuseum-Den-Haag. iet-Mondriaan-Polder-met-aangemeerde-boot-bij-Amsterdam-I-1899-1900.-Particuliere-collectie

Twee maal Mondriaan: l. Kon. waskaarsenfabriek (1895-1899) en r.  Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam (1899-1900). Het linker tafereel zie je ook in de linker bovenhoek van het rechter werk.

Via Spoor maakt Mondriaan kennis met de theosofie, de wijsheid over goddelijke zaken. Spoor is een vernieuwd denker, maar als kunstenaar volgt hij de regels van de academie. Mondriaan en Sluijters bewonderen hem vooral om zijn grote kennis en zijn technische perfectie van de schilderkunst. Spoor is een veelzijdig man. Hij verdient zijn geld als tekenaar, etser, boekbandontwerper én als kunstschilder. Hier zie je vooral tekeningen en schilderijen zoals portretten, stadsgezichten en landschappen.

“Wij willen een overzichtstentoonstelling organiseren waarin alleen ons werk te zien is.
Alleen op deze manier kunnen we de ontwikkelingen laten zien én de persoonlijke aard
van ons werk. Dit lukt niet in een grote algemene tentoonstelling”.

citaat uit de motivatiebrief van de drie kunstenaars aan B&W van Amsterdam

Jan-Sluijters-De-profeet-Elisa-wekt-de-zoon-der-Sunamitische-vrouw-tot-leven-1904.-Collectie-Rijksdienst-voor-Cultureel-Erfgoed &  Jan-Sluijters-Zaagmolens-bij-Amsterdam-1907.-Collectie-Amsterdam-Museum

Twee maal Jan Sluijters l. Profeer Elisa (1904) r. Zaagmolens bij Amsterdam (1907)

Terug naar Toen: Mooie mix

Ondanks dat het maar één zaal is, trakteert Terug naar Toen je op een mooie mix van werken van Cees Spoor (1867-1928), Piet Mondriaan (1872-1944) en Jan Sluiters (1881-1957). Ik ontdek enkele vroege werken van Sluijters. Zijn kopie van de Danaë (1905) zoals de Italiaanse meester Antonio da Correggio die in 1531 heeft geschilderd. Hier recht tegenover hangen nog twee klassiekers. Met Profeet Elisa ontvangt Sluijters in 1906 de prestigieuze Prix de Rome. Met het geld van deze beurs trekt hij door Europa. Hij ontdekt nieuwe trends en ontwikkelt een eigen stijl. Hij gebruikt daarbij felle kleuren en experimenteert met nieuwe kleurcombinaties. Geen groene bomen, maar paars, blauw of oranje. ‘Typische ziektebeelden’, volgens criticus Frederik van Eeden verwijzend naar kleurrijk werk van psychiatrische patiënten. Ook de organisatie van de Prix de Rome is niet blij met deze artistieke ontwikkeling . In 1908 wordt zijn beurs door het comité weer ingetrokken.

Terug naar Toen Mondrian-zaal-2-foto-Wilma-Lankhorst

Mijn ervaringen:

  • Terug naar Toen, doet de naam eer aan, in de expositieruimte ga je, terwijl je één keer met je ogen knippert, ruim 100 jaar terug in de tijd;
  • Interessante tijdscapsule waarin je ervaart hoe schokkend de vernieuwingen van Mondriaan en Sluijters geweest zijn voor hun tijdgenoten;
  • Bij de entreeprijs is het gebruik van een audiotour inbegrepen. Hiermee krijg je leuke extra informatie over de sfeer van 1909, de drie schilders en hun persoonlijke ontwikkeling;
  • Prachtige sfeervolle zaal waarin ik me even in het Stedelijk van 1909 waan.
  • Combineer de expositie met een bezoek aan de Mondriaan-zalen op de begane grond. Hierin worden de eerste 20 jaar van Mondriaan’s leven belicht en ontdek je vroeg werk van hem.
  • Hier hangt een prachtig portret dat Mondriaan in 1896 van de jonge prinses Wilhelmina heeft geschilderd.

 

Terug naar Toen, In het spoor van Mondriaan, Sluijters en Spoor’ is t/m 16 september 2018 in Villa Mondriaan in Winterswijk. Entreeprijs € 9 p.p. dit is inclusief een audiogids en een consumptie in het museumcafé.

In de museumwinkel kun je een routeboekje kopen waarin je Winterswijk in de voetsporen van Piet Mondriaan kunt ontdekken.

TIP

Samen met Escape Room Winterswijk heeft het team van Villa Mondriaan een spannende versie ontwikkeld voor een unieke Mondriaan Escape Room. Lees er hier alles over.

Ineke-Hans-in-Villa-Mondriaan Kijik vóór je vertrekt nog even ‘vooruit naar de toekomst’, met enkele meubelontwerpen (Dutch Design) van Ineke Hans.

tekst, video en twee zaalfoto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen van werk van Cees Spoor, Jan Sluijters en Piet Mondriaan, zoals te zien in terug naar Terug naar Toen met dank aan Villa Mondriaan en alle bruikleengevers.

Mondriaan-Winterswijk-wandeling-foto-Wilma-LankhorstMeer lezen over Piet Mondriaan op dit blog?

Mijn eerste bezoek aan Villa Mondriaan
Ontdek het Mondriaan-huis in Amersfoort
De ontdekking van Mondriaan


Museumtips voor deze voorjaarsvakantie

Museumtips voor deze voorjaarsvakantie

Ben jij één van de gelukkigen die nu geniet van een voorjaarsvakantie?
En wil jij misschien wat museum tips voor de komende week?
Dan help ik je graag met een aantal artistieke verrassingen!
Ik wens je veel plezier met Albarta ten Oever, Rosa, Loy, Gonzáles & Picasso, Helene Kröller Müller en Mata Hari.
En let op … er gloort Romantiek in het Noorden en Assen is nog volop in de sfeer van The American Dream. Fijne week!

Lees verder Museumtips voor deze voorjaarsvakantie

Dromos: de wereld van Neo Rauch

Neo Rauch 1960-in-Museum-de-Fundatie-Zwolle-foto-Wilma-Lankhors
Kennismaking met Neo Rauch in Museum de Fundatie in Zwolle

Dromos: de wereld van Neo Rauch

deel 1

Museum de Fundatie neemt je mee op tijdreis door de wereld van Neo Rauch. Deze Duitse schilder is in 1960 dichtbij Leipzig geboren. Zijn eerste werk dateert uit 1993 en in 2000 had hij zijn eerste solo expositie Randgebiet in Leipzig. 25 jaar en vele tentoonstellingen later, is Nederland rijp voor de wereld van Rauch. Op één vleugel na heeft Ralph Keuning met zijn team de Fundatie leeg gemaakt voor 65 werken van Neo Rauch. Een terugblik met groot werk in bijzondere kleuren met verrassende composities, soms bewoond door historische dan weer door fantasie figuren.

Sneak preview video

‘Neo Rauch vult zijn schilderijen met zijn droombeelden, visioenen, begeleiders en reisgenoten. Zijn werken verbinden hun dynamiek met ons levensgevoel’.

Ralph Keuning 2017

Lees verder Dromos: de wereld van Neo Rauch

Nieuwe Meesters in Outsider Art Museum

Nieuwe Meesters Jefke-Dijkstra_-OAM-AMS-foto-Wilma-Lankhorst
Jefke Dijkstra (foto Sander Troelstra) is één van de Nieuwe Meesters

Nieuwe Meesters in het Outsider Art Museum

Een nieuw jaar vraagt om Nieuwe Meesters
Welke Nieuwe Meesters ken jij?
Velen kennen de Hollandse, de Vlaamse, de Italiaanse en/of de Duitse Meesters. Maar wie zijn nu de Nieuwe Meesters? Het Outsider Art Museum in Amsterdam presenteert steeds nieuwe, verassende en onbekende artiesten. Zij delen op hun beurt ongepolijste kunst met ons. In dit museum leer je op een totaal andere manier naar kunst kijken. Fotograaf Sander Troelstra maakte 30 portretten van Nieuwe Meesters. Naast het fotografische portret van de kunstenaar hangt een selectie van zijn of haar werk. Stap in 2018 in een artistieke achtbaan met de Nieuwe Meesters.

 Sneak preview

Lees verder Nieuwe Meesters in Outsider Art Museum

Wolfgang Mattheuer in Museum de Fundatie

De-buurman-...-hij-wil-vliegen-1984-©-Wolfgang-Mattheuer-foto-Wilma-Lankhorst
De buurman … hij wil vliegen (1984) ©Wolfgang Mattheuer

Wolfgang Mattheuer
in Museum de Fundatie

Het leuke van een museumbezoek vind ik dat je een reis maakt naar een (vaak)  onbekende bestemming. In de tentoonstelling Retrospectief van Wolfgang Mattheuer maak je een reis terug in de tijd. De tijd dat de DDR nog bestond en kunst daar op een geheel eigen manier werd onderwezen éngemaakt. Eerder dit jaar gaf Museum de Fundatie een kijkje in de artistieke DDR-wereld van Werner Tübke. Maar liefst 85.000 mensen (her)beleefden zo een bijzonder stuk cultuur-geschiedenis. Museum de Fundatie presenteert nu de eerste overzichtstentoonstelling van Wolfgang Mattheuer, buiten Duitsland. Krijg je al zin in een DDR-reisje in de komende kerstvakantie?

Sneak preview

Lees verder Wolfgang Mattheuer in Museum de Fundatie

Hermanus Berserik in Museum MORE

Zelfportret op de Manus III

Hermanus Berserik in Museum MORE

Voor Hermanus Berserik was kunst maken geen hoogdravende bezigheid. Je hoefde er volgens hem ook niet ver voor te reizen. Juist de wereld direct om je heen, zit vol spannende onderwerpen en aanleidingen. Mede hierom kreeg het retrospectief over Berserik de titel: De wereld onder een stolp. Juist door zijn pretentieloze afbeeldingen is Hermanus Berserik één van de meest toegankelijke kunstenaars in onze nationale kunstgeschiedenis. Krijg je al zin om ook even lekker tot rust te komen onder de stolp?

Sneak preview

Lees verder Hermanus Berserik in Museum MORE

Herman Gordijn in Museum MORE

Herman-Gordijn-de-Wallen-2016-zijn-laatste-doek-Museum-MORE-foto-Wilma-Lankhorst.
Zijn laatste werk – De Wallen (2016) © Herman Gordijn (detail).

Herman Gordijn in MORE

Museum MORE in Gorssel weet haar bezoekers steeds weer te verrassen. In de afgelopen twee jaar hebben bekende en onbekende modern realisten een inkijkje gegeven in hun leven. Neem nu Herman Gordijn met de overzichtstentoonstelling Het niet-perfecte is perfect. Een tentoonstelling met veel humor en mooie ontdekkingen. Ruim 50 jaar was Gordijn actief als kunstenaar. Hij verheugde zich erg op deze expositie. Bij de voorbereiding en opzet was hij intensief betrokken. Helaas haalde hij de opening niet in verband met zijn broze gezondheid. Hij laat een indrukwekkend oeuvre achter. Tot en met 1 oktober 2017 kun je dit zelf nog ontdekken in de Achterhoek. Dan valt het gordijn.

Gordijn over zijn werk:

“Het moet heel dwingend zijn, het moet onontkoombaar zijn, maar er moet niet een opgelegd verhaal achter zitten”.

Sneak preview

 

Lees verder Herman Gordijn in Museum MORE

De andere Anton Heyboer

Anton Heyboer Den-Ilp-1973-Gemeentemuseum-Den-Haag
Anton heyboer in Den Iilp (1973) coll. Gemeentemuseum

De andere Anton Heyboer

Wat herinner jij je nog van Anton Heybo
De geheugen-machine ratelt terug naar 1975 …Voor de een is hij ‘de man met de vele vrouwen, voor de ander een zonderlinge kunstenaar die zijn eigen universum heeft opgezet. Weinigen weten dat hij in 1975 wereldberoemd was en exposeerde in o.a. Los Angeles naast tijdgenoten als David Hockney (1937), Francis Bacon (1909-1992) en Jean Dubuffet (1901-1985). Het Gemeentemuseum in Den Haag werpt een nieuw licht op het creatieve werk van deze naar vrijheid snakkende man. Samen met zijn vier (nog levende) vrouwen heeft een team van het museum de expositie Anton Heyboer, het Goede Moment samengesteld. Je kunt er t/m 4 februari 2018 zelf je eigen moment voor kiezen.

Sneak preview

Lees verder De andere Anton Heyboer

The Great Liao uit Binnen-Mongolië

The Great Liao entree-Drents-Museum-foto-Wilma-LankhorstThe Great Liao – Nomadendynastie        uit Binnen-Mongolië

Als je bij de expositie The Great Liao naar binnen loopt, is het alsof je in een tijdscapsule stapt. Je reist bijna 1000 jaar terug in de tijd en komt op de steppe van Midden-Mongolië weer op aarde. In 907 sticht de nomadenstam van de Khitan, de Liao-dynastie. Tweehonderd jaar later (1125) hebben ze het beheer over een Imperium van ruim 4000 kilometer lengte. Een fragment hiervan is nu te zien in het Drents Museum. De ruim 145 voorwerpen die je hier ziet liggen, geven een goed beeld van de unieke cultuur van de Liao. Ontdek hoe herders zich ontwikkelden tot heersers. Binnen-Mongolië ligt deze zomer even binnen onze landsgrenzen. Je reist met de trein naar Assen en checkt daar in bij het Drents Museum. Heb jij al reisplannen voor de zomervakantie? Laat je verrassen in Assen.

Voorpret met sneak preview

Lees verder The Great Liao uit Binnen-Mongolië