Categoriearchief: Boekrecensies

persoonlijke impressie van reis-romans, bekendmaking publicatie nieuwe reis-romans

Alida Pott, aangeraakt door een nieuw licht

 Alida_Pott-portret-door-George-Martens_De-Ploeg-Groninger-Museum
Alida Pott, (1927) geschilderd doot George Martens. St. De Ploeg

Alida Pott,
aangeraakt door een nieuw licht

Alida Pott is de eerste vrouwelijke kunstenaar (dameslid) in het kunstenaarscollectief De Ploeg. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat in Groningen deze avant-garde beweging van zich liet horen. Reden voor een kleurrijk eeuwfeest, een speciale De Ploeg expositie in het Groninger museum èn een boek over Alida Pott. In de serie vrouwelijke kunstenaars wil ik je graag voorstellen aan de Groningse kunstenares Alida Jantine Pott. Door haar vroege dood is haar werk relatief onbekend. Dat is jammer want als je haar schilderijen, aquarellen en gouaches ziet, vergeet je haar volgens mij nooit meer.

Met het boek Aangeraakt door een nieuw licht, als belangrijkste informatiebron, laat ik je hier kennis maken met Alida Pott en haar rol binnen De Ploeg.

Het bijzondere van het boek ‘Aangeraakt door het licht, Alida Pott & De Ploeg’, is dat het een zoektocht is van twee kinderen die op latere leeftijd hun moeder en haar werk willen leren kennen. Als Alida in 1931 op 43 jarige leeftijd sterft, zijn haar zonen Rob en Thijs respectievelijk 8 en 3 jaar oud. Hun vader, schilder George Martens ‘pakt haar werk in’. Hierdoor ontdekken de jongens pas na zijn dood in 1979 het werk van hun moeder.

Sneak preview: Avant-garde kunstenaars De Ploeg

 

Lees verder Alida Pott, aangeraakt door een nieuw licht

Rosita Steenbeek presenteert Rose

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rosita Steenbeek presenteert roman Rose

We herdenken de komende dagen 70 jaar Bevrijding. Er zijn recent veel nieuwe boeken en films verschenen om dit gedachtegoed levend te houden. Een van de publicaties is: ‘Rose’ een historische roman van Rosita Steenbeek. Ondanks het mooie weer zijn alle stoelen bij boekhandel Dekker van der Vegt in Nijmegen bezet. Rosita maakt haar opwachting in een rode jurk en met de voor haar zo karakteristiek gestifte lippen. Als ze begint te praten over haar grootmoeder Rose, vliegt de tijd voorbij. Met veel passie, soms met een brok in de keel, vertelt ze over het creatieproces van het boek en over het leven van haar grootmoeder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Half Joods, in Keulen geboren, getrouwd met een Nederlandse dominee en vanaf 1931 woonachtig in Nederland. Haar advies – bevraag je ouders nu het nog kan over hun ervaringen in 1940-1945 – ga ik zeker opvolgen. Wat weet jij van je familiegeschiedenis in deze jaren?

Lees verder Rosita Steenbeek presenteert Rose

Een idioot groene roadtrip

1 journalist
1 hond
1 elektrische tuk tuk
4500 kilometer
5 landen

Tuk Tuk Aranka van der pol event:696
Aranka van der Pol met hond Ki in de tuk tuk op verkenning

Als ik vandaag voor de derde keer doorweekt thuis kom, puilt mijn brievenbus uit. Fijn op deze herfstdag in mei, een lekkende brievenbus vol verrassingen! Het mooiste geschenk vandaag is een recensie exemplaar van het boek ‘Een idioot groene roadtrip’ van journalist Aranka van der Pol. Ik schenk me een glas zelfgemaakte vlierbloesemsiroop in, doe er wat verse aardbeien bij en een schijfje citroen zodat plaatselijk de zon weer schijnt. De leesstoel in de serre staat uitnodigend klaar. Met het boek in de aanslag reis ik in mijn hoofd, terwijl de regen op het glazen dak klettert.

Tips voor de Vlaamse Westhoek?
Zou Aranka enkele leuke tips voor me hebben in de Vlaamse Westhoek? Helaas! Aranka is geen fan van België is, vanuit een tuk tuk is Vlaanderen in haar beleving een saai land. Ach ja, zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur. En dan staat er tussen de regels toch een geheimtip: Het Hof van Steelant op zo’n 5 kilometer vanaf Brugge, aan de rand van het dorp Loppem. Je kunt hier slapen in de kasteelhoeve of in een Pipowagen in de tuin. Aranka laat zich het ontbijt van vers gebakken brood, zelf gemaakte jam, een kakelvers eitje van de kippen die op de Hof rond scharrelen, goed smaken. Ik zet een kruisje bij dit adres, de verleiding is aangewakkerd…

Tuk Tuk Tourevent:713
Aranka met 50 km. per uur op weg
Aranka,Ki en Floortje Dessing
Floortje Dessing schreef het voorwoord

Wat smaakt thuis zo lekker?
De eerste stop op haar lange zwerftocht is in het dorp van haar ouders: Naarden-vesting. Als je op vakantie bent in je eigen dorp of stad, ontdek je onverwacht leuke dingen. Zo komt ze in haar zoektocht naar biologisch en verantwoord eten op Boerderij De Lindenhoff in Baambrugge terecht. Op een overdekte markt (marchée)  kun je hierop volop authentieke producten kopen zoals ambachtelijk brood, vlees van het eigen Baambrugge big, biologische chocolade, kazen, seizoensgroenten en heerlijke olijfolie. Een willekeurige Italiaanse versmarkt waar we ons in Toscane in het paradijs wanen, heeft een sterke concurrent aan de Lindenhoff. Laatstgenoemde is lekkerbekkend dichtbij.

Slapen in een boomhut
In twee dagen laten tuk tuk en hond België achter zich om daarna het derde land op hun reis binnen te tukkelen: La douce France. Via Pays de Calais komen vrouw en hond in Picardië. De vallei van de Somme geeft haar geschiedenis prijs. Net als in de Vlaamse westhoek heeft de eerste Wereldoorlog (De Groote Oorlog) diepe sporen in het landschap achter gelaten.  Naast culinaire ontdekkingen  en leuke slaapadressen, deelt Aranka ook bezienswaardigheden op de route. Ze haalt herinneringen op aan eerder gemaakte reizen en zo ontdek je dat er in het Franse Pierrefonds een bijzonder slaapadres in het groen is: Le Nid dans l’Arbe, een boomhut die je alleen roetsjend aan een ‘zipline’ kunt bereiken . En zo tuft de tuk tuk met vrouw en hond aan boord, steeds verder zuidwaarts, op zoek naar nieuwe verhalen, mooie ontmoetingen, fijne slaapplaatsen en heerlijk eten.

Tuk Tuk Tourevent:713
Overnachtingen op campings worden afgewisseld met boomhutten, B&B’s en slapen bij de boer.

Inspirerend reisboek boordevol tips
Aranka schrijft op een aanstekelijke enthousiaste manier. Ik zit regelmatig hard op te lachen bij haar belevenissen. Al lezend op reis, ik mag dat wel. Ja waarom gaat een mens eigenlijk op reis?
Om weg te zijn van je werk, om tot rust te komen, om nieuwe plekken te ontdekken of om nieuwe mensen te ontmoeten?  Reizen levert mooie verhalen op, dat bevestigen zowel Aranka als Floortje Dessing die voor het voorwoord bij dit boek tekent. “Hoe meer verhalen je verzamelt, hoe rijker je je voelt”, zegt van der Pol. Een idioot groene roadtrip, is een vlot geschreven en ludiek reisboek. Het laat zonder opsmuk zien hoe leuk, ontspannen en inventief duurzaam reizen kan zijn. Het is een heerlijk leesboek voor thuis en straks zal blijken als we in de Westhoek zijn, hoe handig en lekker de tips zijn die veelvuldig in dit boek staan.

Met dit boek vraagt Aranka aandacht voor duurzaam, groen reizen. Drie maanden was ze op weg met haar hond Ki met een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur van Amsterdam naar het Portugese Faro. De reisroute loopt langs de westkust van Europa, meestal dicht langs de zee behalve in Noord-Spanje daar rijdt ze vanuit de Franse Pyreneeën, diagonaal door Baskenland en het Koninkrijk Navarra richting de westkust om bij de Baai van Biskaje weer contact te maken met het water.  Via Porto langs de Portugese westkust tuk-tukt ze verder naar de eindbestemming van de ruim 4500 kilometer lange tocht: de zuid Portugese badplaats Faro.

Make green travel easy & fun
Onder dit motto deelt Aranka op haar website  Travel2Share volop groene verhalen, nog meer reistips en inspirerende adressen en hier zelfs wereldwijd.

13514_coverdefdef.indd
Cadeautip!

Gun jezelf een leuk boek, of zoek je nog een cadeau voor Vaderdag?
Met ‘Een idioot groene roadtrip’ doe je zowel jezelf als de ander veel plezier.254 pagina’s boordevol reisplezier waardoor we allemaal nog langer van deze mooie planeet kunnen blijven genieten.
Teksten: Aranka van der Pol, fotografie Eric Verhoeven
Uitgegeven door Tom B. Publishers– Amsterdam 
ISBN  9789082189803 – mei 2014; € 19,95
www.eenidiootgroeneroadtrip.nl
©
 foto’s met dank aan Aranka van der Pol & Eric Verhoeven